2012 m. gruodžio 6 d., ketvirtadienis

PASUKŲ KEKSIUKAI SU AGUONOMIS

Ir naujoji knyga.


Pagaliau ir aš labai džiaugiuosi šviežutėle puikia knyga, tik vakar į mano namus atkeliavusia iš leidyklos. "Gyventi skanu", lietuviškų maisto tinklaraščių autorių knyga. Jau beveik visų namiškių nuodugniai ir su džiugesiu apčiupinėta, apglostyta, pavartyta, net apuostyta (tokį įprotį turi mano sūnus :) Jauki, solidi, "skani" ir ypatinga. Neapsakomai smagu matyti save, nors ir prisimerkusią nuo aitrios pajūrio saulės :)



Knygoje rasite daug gardžių receptų, atspindinčių tai, kokie esame mes, rašantys maisto tinklaraščius. Pavartę ją, suprasite, kad sukiojimasis virtuvėje mums ne vien įprasta kasdienybė, bet ir vienas smagiausių saviraiškos būdų, pilnas vaikystės skonių ir atradimų. Pamatysite, kad mes kuriame ne šiaip maistą, o maistą su 'cinkeliu', pripildytą meilės ir teigiamų minčių. Maistą iš širdies. Maistą, kuris daugelį žmonių padaro laimingesniais. Nejausite jokio nuobodulio. Užtat pajausite daug kūrybos ir naujų skonių.  Ir daug minčių apie tuos, kam visa tai skirta... Sklaidydami šios knygos puslapius galutinai įsitikinsite, kad kiekvienas mūsų turime rimtą priklausomybę... 



Nuoširdžiai dėkoju Eglei, leidyklai "Alma littera" ir visiems likusiems knygos autoriams už unikalų leidinį.

Pavartykite, jei dar nevartėte. Knygynuose ir prekybos centruose jų jau tikrai yra. Susipažinkite, pasidžiaukite, o gal ką nors nudžiuginsite Kalėdų proga? Net jeigu tai būtų dovana sau, ji tikrai verta geros vietos knygų lentynoje...


Pasukų keksiukai su aguonomis - vienas iš mano šioje knygoje publikuotų receptų. O kaip gi be keksiukų?

Dar mokyklos laikais labai mėgau keksiukus. Varškės keksiukus su razinomis, nes kitokių nebūdavo. Pamenu, kaip kepdavom juos kartu su mama. Tik kai gamindavome namie, galėjome rinktis – su varške arba be jos. Receptas mažai kuo skyrėsi. Jei norėjosi su varške, keturis šimtus gramų grietinės, reikėdavo pakeisti dviem šimtais gramų grietinės ir dviem šimtais gramų varškės, likę produktai nesikeisdavo. Bent taip surašyta mano vaikystės receptų knygoje.
Šiandien, jei norisi keksiukų, apsisuka galva. Produktų įvairovė šeimininkių fantaziją padarė beribę. Nieko nuostabaus, juk tai vieni lengviausiai ir greičiausiai pagaminamų naminių skanėstų, tinkantys bet kokia proga, papuošiantys bet kurį stalą ir pamaloninantys patį mieliausią svečią.

Aš siūlau išbandyti lengvus, minkštus ir purius keksiukus su aguonomis. Vienus puikiausių...


Reikia: (15 – 17 keksiukų)

120 g kambario temperatūros sviesto
200 g miltų
1 šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
170 g cukraus
2 didelių kiaušinių
120 ml raugintų pasukų
vienos citrinos nutarkuotos žievelės (tik geltonosios dalies)
1 šaukštelio vanilinio cukraus
4 šaukštų aguonų.

Aguonas užplikykite verdančiu vandeniu ir palikite atvėsti.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių kaitros.

Minkštą sviestą ištrinkite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išmaišydami. Suberkite nutarkuotą citrinos žievelę.

Miltus sumaišykite su druska ir kepimo milteliais. Palaipsniui kartu su pasukomis įmaišykite į tešlą.

Įmaišykite išbrinkusias ir gerai nusunktas aguonas.

Keksiukų formą išklokite popierinėmis formelėmis ir pripildykite tešla (2/3 tūrio).
Kepkite 25 – 30 minučių.

Atvėsusius kepinius apibarstykite miltiniu cukrumi.




22 komentarai:

  1. Labai labai nuosirdziai sveikinu! ...o situos keksiukus - isbandysiu sekanti karta :D nes varskes keksiuku liko tik visiems po 1... :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveikinu išleidus knygą! O keksiukai atrodo nuostabiai, įtraukiu į kepinių sąrašą :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ausra, kokios nuotraukos! Labai grazu! Tikiu, kad ir keksiukai skanus :) Et, kad tik kas pas mane saldumynus valgytu... :) Ir sveikinimai del saunios knygos! :)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Esu dėkinga, kad skaitot ir džiaugiatės :) Ir man dėl to širdis džiaugiasi :) O dėl saldumynų... et, kepkite žuvį, jei keksiukai niekam neįdomūs :0)

      Panaikinti
  4. Aušrele, labai labai džiugu :) Nuotraukos - puikios, keksiukai dar puikiau atrodo! Šaunuolė :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kristina, tave čia matyti svečiuose visada smagu. Labai ačiū!

      Panaikinti
  5. Atsakymai
    1. Mirkytos išbrinksta ir kepinys tampa sodresniu, bet tikrai nieko nenutiks, jei bersite sausas :0)

      Panaikinti
  6. Aušra Jūsų blogas mano favorituose. Paprasti ir skanūs patiekalai.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Jau seniai svarsčiau, kad esat verta savo knygos:). Ir pagalvojau, kodėl tik "žinomi" žmonės gali tai sau leisti. Ir štai-knyga. Kitokia. Sakykim, "nežinomų" žmonių. Sveikinimai didžiausi ir palinkėjimas, kad kada nors atsirastų galimybė, kad ir siauru tiražu, bet išleisti grynai savo knygą... Artimiesiems, draugams, būsimoms marčioms ir anūkams:).
    O dėl keksiukų-būtinai išbandysiu, tik sakykit-tos raugintos pasukos-tai įprastas produktas parduotuvėje...? (nelabai naudoju, tai nežinau...:) )

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai ačiū, Daiva :) Gražesnio palinkėjimo net negalėčiau norėti, gal kad nors atsiras tokių galimybių, nes idėjos tikrai galvoje kirba :) Ir labai nemėgstu daug dalykų daryti "kaip visi" arba "kaip madinga ar populiaru"...
      O dėl pasukų, taip, tos įprastos, iš parduotuvės. Raugintos pasukos, sufasuotos tetra-pak dėžutėse po 0,5 l. Bet drąsiai galima keisti natūraliu jogurtu ar kefyru :)

      Panaikinti
  8. net užpavydžiu karteliais, kad manęs toj knygoj nėra

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nepavydėk, Dalia, pasaulis nepasibaigė, todėl tikrai atsiras dar daug kitokių ne mažiau gerų progų :)

      Panaikinti
  9. Ne per daug cukraus?Dėjau 120,bet vis tiek saldu buvo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Saldumas - skonio reikalas, visuomet galima pamažinti :) Pagal pasukų, sviesto, miltų ir kitų produktų kiekį, cukraus kiekis nėra per didelis. Visa kita - individualu :)

      Panaikinti
  10. labai skanus. tokie mikstuciukai ir puruciai :) velyku lauktuvems bus - pats tas :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveikute Ausra,
    aciu uz skanius receptukus ir galimybe vis kazka naujo pagaminti bei nustebinti savo seimos narius,bet tokiu zmoguciu kaip pvz Tu,mes to vargu ar galetume padaryti :).Noriu dar paklausti nes negaliu atsigrozeti turimu kavos serviziuku,kur galima toki butu isigyti?Vien ziurint i ji seile teka,nes isgerus kavos noretusi ji suvalgyti :))))))))) Jurgita

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Jurgita :) Puodelių rinkinys labai senas, pirkau prieš kokį penkiolika metų iš "Jiesios", kuri lyg ir dabar tebegamina porceliano servizus:
      http://www.jiesia.lt/lt/kaulinio-porceliano-indai/kavos-servizai

      Deja, tebeturiu tik likučius, tinkamus tik fotosesijoms :)

      Panaikinti