2013 m. sausio 2 d., trečiadienis

ŠERNIENOS TROŠKINYS

Ir vėl rankdarbiai, mėgstančioms nėrinius.

Šį kart be didelių įžangų, po sočių švenčių ir skubos, norisi poilsio :) Receptas papasakos apie tai, kas buvo skanu ir kuo vaišinau savuosius svečius. Kol iš atminties neištrupėjo gardūs prisiminimai apie gražias šventes...


Reikia:
apie 2 kg šernienos kumpio (jei pasitaikytų su kaulais, šių jokiu būdu neišmeskite)
marinatui:
druskos
3 - 4 šaukštų prieskonių žvėrienai (džiovintų čiobrelių, rozmarinų, grūstų juodųjų pipirų, maltų kmynų, trintų kadagio uogų, kvapiųjų pipirų, kalendros mišinio)
2 - 3 kupinų šaukštų majonezo
troškiniui:
3 morkų
stambios petražolės šaknies
stambios pastarnoko šaknies
3 raudonųjų svogūnų galvučių
poros laurų lapų
3 - 4 stambių česnako skiltelių
šakelės šviežios čiobrelio žolės
150 ml tamsaus alaus ("Guinness")
250 g pievagrybių
alyvuogių aliejaus kepimui
druskos pagal skonį

Mėsą supjaustykite nedideliais kubeliais. Įberkite druskos, prieskonių mišinio ir labai kruopščiai išmasažuokite rankomis. Įmaišykite majonezą (kad pasidengtų visi gabalėliai) sudėkite į dubenį, uždenkite ir padėkite į šaldytuvą, tegul marinuojasi. Laikykite mažiausiai parą, aš marinavau tris paras, žvėrienai tai nekenkia. Jei mėsa pasitaikė su kaulais, kaip ir man, juos taip pat ištrinkite druska ir įdėkite prie mėsos.

Marinuotus šernienos gabalėlius trumpai iš visų pusių apkepkite labai gerai įkaitintame alyvuogių aliejuje. Tik jokiu būdu nekepkite dideliais kiekiais iš kart. Kepkite dalimis, po nedaug, vis įpilant aliejaus, jei reikia, kad kiekvienas gabalėlis šiek tiek apskrustų, bet nepradėtų troškintis savose sultyse.

Apkeptą mėsą sudėkite į gilesnį troškintuvą ar storadugnį, karščiui atsparų puodą su dangčiu. Ten pat įmeskite ir kauliukus, jei tokių esama.

Keptuvėje, kurioje kepėte šernieną, iki minkštumo pakepinkite rupiai sukapotą svogūną, ten pat sudėkite stambiais griežinėliais supjaustytas morkas, petražolę ir pastarnoką. Apkeptas daržovės sudėkite į puodą prie mėsos. Įmeskite peiliu patraiškytas česnako skilteles, čiobrelio šakelę, laurų lapus ir viską užpilkite vandeniu, kad nepilnai apsemtų. Puodą statykite ant viryklės ir užvirinkite. Užvirus, jei reikia, atidžiai nugraibykite susidariusias putas ir supilkite alų. Palaukę, kol užvirs, sumažinkite kaitrą ir troškinkite ant viryklės maždaug valandą (puodo turinys turi vos kunkuliuoti).

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių kaitros. Iš puodo išimkite kaulus ir suberkite švariai nuplautus pievagrybius (jei stambesni, pasmulkintus). Pagardinkite druska, jei reikia ir patalpinkite į orkaitę (į apatinį trečdalį). Troškinkite dar 1,5 - 2 valandas arba kol mėsytė taps visiškai minkšta ir gardi. Paragaukite, ar nieko netrūksta.

Patiekite su bulvių koše, marinuotais agurkėliais ar natūraliais rudaisiais ryžiais...

Labai kvapni ir minkštutė laukinė mėsa, už kurią ir vėl esu be galo dėkinga dosniems medžiotojams. Kitą dieną šernienos likutis sustingo drebučiuose - toks puikus ir stiprus išvirė troškinys...



Nežinau, kaip jums, bet man po Kalėdų ir Naujųjų visuomet labai liūdna ir niūru. Ypač, kai už lango ištisai viskas mirksta lietuje. Tris ilgus mėnesius teks laukti, kol pajausime akivaizdų prašviesėjimą, turiu galvoje dienų ilgėjimą. Akys ilgisi spalvų, uoslė - kvapų, kaulai - šilumos :) Gėlių žiedus žiemą man atstoja nėriniai. Šį kart patraukė link alyvinės, taip sugalvojau papuošti stalą Naujųjų sutiktuvėms, mat mūsų vakarėlio tema buvo "violetinė" :) 


Mintyse uodžiam alyvų kvapą, gėrimės origami drugeliais ir vejam šalin apsiniaukusias mintis...



Ir, kaip visuomet, schema, jei kiltų noras paaukoti vieną vakarą:



Pirštų mankštai, origami drugelių lankstymas:


2 komentarai:

  1. O mane sudomino drugeliai :) Labai jau gražūs. Ar nėra jų lankstymo schemos, ar kokios nuorodos? Gal bent juos išlankstyčiau, nes nėrimas man - aukštasis pilotažas :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jau įdėjau Youtube vaizdelį, Jūrate :) Velykų medžiui idealus papuošimas :)

    AtsakytiPanaikinti