2013 m. vasario 7 d., ketvirtadienis

BRIUSELIO VAFLIAI SU ALUMI



Knygelėje ("Blynai ir vafliai", 2008 m.), kurioje radau šį receptą, rašoma, kad būtent tokie vafliai buvo viešai pirmąkart pristatyti 1962 m. Niujorke vykusioje parodoje, Belgijos paviljone. Sakoma, kad iki šiol tebėra populiarūs. 
Žinoma, aš nežinau, ar tai tiesa, tegul tai pasako gyvenantys Belgijoje, tačiau vafliai su alumi skanūs. Kepiau juos elektriniame belgiškų vaflių keptuve giliais langeliais, tik nedariau didelių, kaip įprasta. Kepiau mažesnius, į įkaitusį keptuvą įpildama tik po kupiną šaukštą tešlos. 
Vafliai traškūs savo išore ir gardūs. Mes pradėjom blynų ir vaflių sezoną, juk artėjantį antradienį Užgavėnės...


Šių vaflių tešlai galioja viena svarbi taisyklė - ji turi būti brinkinama. Mažiausiai dvi valandas kambario temperatūroje, o dar geriau - per naktį, uždengtame inde šaldytuve.


Reikia:
500 g miltų
žiupsnelio druskos
0,5 l šviesaus alaus
50 ml aliejaus
2 kiaušinių
1 šaukšto nutarkuotos citrinos žievelės
0,5 šaukštelio citrinų sulčių
1 šaukšto cukraus
1 šaukštelio cukraus miltelių su vanile

Miltus sumaišykite su druska, citrinų žievelėmis, cukrumi ir vaniliniu cukrumi.

Kiaušinius išplakite iki lengvų putų, supilkite aliejų, citrinų sultis ir alų. Plakdami ar maišydami šaukštu palaipsniui suberkite miltų mišinį. Gerai išmaišykite ir pridengę palikite brinkti.

Kepkite gerai įkaitusioje vaflinėje (vadovaudamiesi turimos keptuvės instrukcijomis).

Iškepusius pabarstykite miltiniu cukrumi ir patiekite. Labai gardūs su kondensuotu pienu :)


Vafliukai ilgiau pabuvę sudėti bokšteliais, po kurio laiko suminkštėja savo išore, tad jei norite traškių, neklokite vienas ant kito...

12 komentarų:

  1. Kokios nerealios nuotraukos! Šviesios šviesios ir tie vafliukai tokio gražumo, kaip snaigutės. Na, tokia žieminė pasaka šviečia iš nuotraukų :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Receptas ir nuotraukos baisaus gerumo (atsiprašau, kad kalbu pilna burna, bet pamačius Tavo nuotraukas prisiminiau, kad kaip tik šiandien parsinešiau valių). Briuselyje valiai tikrai populiarūs - man atrodo, kad jų čia galima gauti visose kavinėse ir restoranuose, parduotuvėse ir tiesiog persekiojančiuose grojančiuose autobusiukuose ir visokių - storų, plonų, traškių, minkštų, mažų, didelių, apskritų ir stačiakampių, įdarytų vaisiais, pagardintų cukraus gabaliukais (mmmmh!), suteptų sirupais ir t.t. Vienu žodžiu, kokių tik širdis geidžia. Tačiau, jei kalbėsim apie storuosius mieliniu vaflius, tai skiriamos dvi pagrindinės rūšys - Liežo ir Briuselio. Mieliniai Liežo vafliai saldesni ir netaisyklingos formos. Briuselio - taisyklingai stačiakampiai ir mažiau saldūs. Tad jei vertinti formaliuosius Taviškių vaflių bruožus, jie panašesni į Liežo valius ;)

    Nežinau, kokiais vafliais niujorkiečius vaišino Morisas Vermešas, bet sakoma, kad mieliniais. Kita vertus, esu tiesiog įsitikinusi, kad su alumi briuselėnai tikrai vaflius kepė ir kepa.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pagal tavo nupasakojimą manieji vafliai - hibridai :) Pagal formą gal ir Lježo, pagal saldumą - Briuselio (receptų knygoje šiuos rekomenduojama kepti ir saldžius ir nesaldžius). O turėtų būti dar ir su mielėmis :) Žodžiu, įsivaizduoju, kokia vaflių karalystė yra Belgija. Vejam mintis kada nors nuvažiuoti susimetę dviračius į bagažinę, vat tuomet ir išsiaiškinsim :)
      Ačiū, Rūta, už išsamų paaiškinimą :)

      Panaikinti
    2. Ai :) tada turėtumėt turą pradėti nuo Lježo (Liežo) ir jo vaflių :) O dviračiais čia smagu keliauti Flandrijoje, mat čia, kaip ir Olandijoje - geri dviračių takai ir jokių įkalnių :)

      Panaikinti
    3. Tikrai gausi žinią, jei pavyks kada susiruošti :) Juk reiks patarimų!

      Panaikinti
  3. Oi kaip aš noriu tokios vaflinės, tai kepčiau ir kepčiau, tik va kas valgytų tikrai nežinau. :D Bet taip neblogai pusryčiauti su alumi! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jolita, alaus vafliuose jau tikrai nerasta, bent manieji valgytojai nė neįtarė, kad vietoj pieno tešloj dominuoja alus :) O vaflinė juk ne stebuklas, užsisakai ir atsiunčia :)

      Panaikinti
  4. Esu ir aš praeitą vasarą kepusi Briuselio vaflius su alumi, tai prie jų labai derėjo juodųjų serbentų uogos su šviežiu medumi :) tokios vaflinės labai norėčiau, nes dabar su paprasta kepu ir tokio vaizdo neišgaunu. Labai, labai dailios nuotraukos :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Rennie :) Mano vyrai šiuos vaflius sušveitė su šokoladine vyšnių uogiene, o man labai derėjo su kondensuotu pienu :)
      Vaflinė giliais langeliais tikrai puiki. Kai šią įsigijau, širdelinę kuriam laikui išleidau atostogų :0)

      Panaikinti
  5. Jūsų blogas- malonus atradimas. Nuotraukos - dvigubas malonumas- puiki kompozicija, sviesu/kontrastu parinkimas!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū! Džiugu, jei patinka, tik labai daug dalykų dar reikia mokytis ir taisyti :)

      Panaikinti