2013 m. vasario 21 d., ketvirtadienis

DVIGUBI SALDUKAI

... ir gyvenimo išdaigos :)


Tas dalykas, jog žmogus planuoja, o dievulis šypsosi, kreivom žvelgdamas iš už kampo, yra tikra tiesa. Skubėjau, norėjau, suplanavau, susitariau, pažadėjau. Pradėjau abejoti ir nebežinoti. Ir štai, ką turiu šiandien - rankas, užimtas ramentais, pakeltą koją ir gražius du mėnesius skaitymui, apmąstymams ir ramiam pavasario laukimui...
Nesiskundžiu, neprašau užuojautos, gal tik šiek tiek teisinuosi, nes į taip mylimus 'vėjo gūsius' užsuksiu kiek rečiau. Bet tikrai užsuksiu! Tik šiek tiek atgausiu jėgas po operacijos ir tikrai ilgai negulėsiu :) Esu nerimstančios sielos vandenis, todėl jau rezgu planus, kaip čia susigalvoti patogesnį gyvenimą artimiausius keletą mėnesių...

O kol kas džiaugiuosi ramybe ir tai, kad mane supa puikūs mylimi žmonės. Daug skaitau, vėl planuoju ir svajoju, tik viskas vyksta labai lėtai, pailsint ir gerai apgalvojant...


Dvigubi saldukai - burnoje tirpstantys sausainėliai, kuriuos kepiau nelabai malonia tapusia Valentino dieną. Bet sausainiai nekalti, tuo labiau, kad jie tikrai labai gardūs :) 
"Marmeladas sujungia du nedidelius plaktų baltymų morengus su sausainiais. 'Non plus ultra' - daugelis kepėjų taip lotyniškai vadina šiuos saldukus. Vardo ištakos telieka istorijai, bet aišku viena, kad trapaus, nesaldaus sausainio draugystė su morengu pasiteisino" - taip šiuos gardėsius apibūdina Daiva Trečiokaitė puikioje savo knygoje "Kvepiantys" ("Alma littera", Vilnius, 2012 m.)


Trapiuose sausainukuose nėra cukraus, todėl nesistebėkite. Užtat saldumo netrūksta morengo kepurėlei. Saldžiarūgščiai raudonųjų serbentų drebučiai, sujungiantys poromis šiuos skanėstus padaro nepakartojamais...


Reikia:
tešlai:
150 g sviesto
2 kiaušinių trynių
150 g miltų
žiupsnelio druskos

morengams:
2 kiaušinių baltymų
170 g cukraus pudros (naudojau 150 g)

sutepti:
pora valgomųjų šaukštų aviečių ar abrikosų marmelado (naudojau raudonųjų serbentų drebučius)

Minkštą sviestą išsukite su tryniais, po truputį suberkite sijotus miltus ir druską. Suminkykite vienalytę tešlą. Įvynioję į maistinę plėvelę dvi valandas laikykite šaltai.

Iš tešlos iškočiokite maždaug 3 mm storio lakštą ir išspauskite nedidelius sausainėlius. Juos sudėkite kepimo popieriumi išklotoje skardoje.

Išplakite baltymus, vis po truputį berkite cukraus ir plakite, kol susidarys standi masė. Ją dalimis sukrėskite į konditerinį maišelį su apskritu ar žvaigždutės formos antgaliu ir ant sausainėlių išspauskite kepurėles.

Maždaug valandą kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 120 laipsnių kaitros.

Atvėsusius kepinėlius po du suklijuokite užtepdami marmelado...






26 komentarai:

  1. Sveikateles tau! Kartais jau taip nutinka gyvenime, jog ne viskas taip klostos kaip noretume... Deja ir man teko skaudziai sia savaite patirti :( bet zinau, kad toliau viskas bus tik geriau. Keliu galva aukstyn ir einu :)
    O sausaineliai nerealiai skaniai atrodo <3

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Aguonėle, kas ten bebūtų, viskas praeis. Grįšim į savosios laimės būseną, taip jau yra :) Sėkmės!

      Panaikinti
  2. Nesmagios naujienos :-((...bet savo asmeniniu pastebejimu, kai begi begi ir nestoji, kazkas Tave ima ir sustabdo . Linkiu prasmingo laiko , tokiu nesmagiu periodu, kuo lengviau gydi ir labai lauksime cia. O sausainukai nuostabiai atrodo :-) Kadangi mano brangiausias sausainiu gerbejas, sestadieni bandysiu kepti , lepinsiu :-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smagu, Saitana, kai yra, kas laukia :0) Skanių sausainių!

      Panaikinti
  3. Linkiu kuo greičiau pasveikti ir toliau kepti tokius gražius, skanius patiekaliukus:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Odeta :) Tikrai kepsiu, skauda lūžusią koją, ne rankas :0)

      Panaikinti
  4. Linkiu kuo greičiau atsistoti ant kojų ir daugiau taip neskubėti! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Linkiu kuo greičiau atsistoti ant kojų, o šį laiką panaudoti viskam, kam anksčiau neužtekdavo jo :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū VILMOMS! Skubėti tikrai niekur nereikia, bet kartais užsimirštam :)

      Panaikinti
    2. Žiūriu, Vilmos ir palinkėjimus vienodus rašo. :D

      Panaikinti
  6. neplanuotos atostogos... na, jei juokiantis pro asaras, tai geriau luzus koja, negu galva... :) sveikit greiciau :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O taip, neduok die, jei su galva būčiau trinktelėjus :) Ačiū, Migle :)

      Panaikinti
  7. o tai kas atsitiko (jeigu ne paslaptis)? luzo koja? ar slidineti bandei? o sausainiai labai smagiai atrodo; linkiu kuo greiciau pasveikti!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oi, Aušra, ir slidinėti nereikėjo. Lygioj vietoj du lūžiai ir išnirimas. Vargšė mano koja, bet ką čia kalbėti, kas įvyko, tas atsitiko, matyt, taip turėjo būti :) Ačiū!

      Panaikinti
  8. Vajetau, Aušra, linkiu stiprybės ir sveikatos :) kartais taip nutinka, ne iš šio, ne iš to ima ir apsiverčia gyvenimas aukštyn kojomis. Du lūžiai ir išnirimas tikrai nekaip skamba, tikiuosi iki vasaros koja sugis. Saugok save, ilsėkis, mėgaukis kad ir tokiomis "atostogomis". Sveikatos!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai ačiū, Rennie :) Tikrai, mintis, kad iki vasaros pasveiksiu, labai guodžia :)

      Panaikinti
  9. Oi, oi... Sveik, skaityk kulinarines ir ne tik knygas, semkis idėjų. O mes lauksim sugrįžtančios :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O taip, Viktorija, jau studijuoju gimtadieniui nusipirktą "Made in Italy" :) Ir ilgam tikrai nedinksiu..

      Panaikinti
  10. Prisidedu prie visų sveikatos linkėtojų. :) Gerų, įdomių knygų, neblėstančio rūpesčio ir meilės iš namiškių ir kažko naujo atradimo. :) Sveikit!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Iš patirties. Kai turėjau sulaužytą koją ir tris mėn. negalima buvo ant jos minti, namuose mane išgelbėjo kėdė su ratukais. Tai buvo mano išsigelbėjimas! Pasispirdavau sveika koja ir važinėdavau po virtuvę, rankos laisvos- gali gamint ką nori:). Kartą dukra grįžo iš mokyklos ir sako: "Kaip gerai , ma, kad tavo koja sulūžusi". Man net plaukai tuo momentu piestu atsistojo. O ji toliau postringauja: "Mes grįžtam, tu namie mūsų lauki, visada šilta ir skaniai pagaminta, yra su kuo pakalbėti, taip gera..., o tai vis darbe ir darbe:)". Taip kad, nėra to blogo, kas neišeitų į gerą :). Linkiu gero ir greito sugijimo!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Rita, kėdę su ratukais jau naudoju, kai reikia ką nors gabenti iš vieno kampo į kitą :) Tikrai puikus išsigelbėjimas. Apsidžiaugiau, kad tokių namie turiu netikėtai šovus minčiai kėdėmis pasivažinėti :0)

      Panaikinti
  12. Sveikatos Aušra Jums, esam kolegės, aš vasario 16 slidinėjau - rezultatas, blauzdikaulis, patrupintas kelio sanarys, operacija su kaulo ėmimu nuo dubenkaulio ir dėjimu į sąnarį ir minimum 3 su puse mėnesio negalima priminti ta koja.Taip kad Jūs ne viena, laikomės:)))))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oi, linkiu jums stiprybės. Ir geros nuotaikos, vis vien dabar jau nieko nepakeisim :) Ir nepamirškim, kad laikomės rankomis, o saugom kojas :0)

      Panaikinti
    2. Na, man tokie grazus sausainukai nepavyko- tamsesni gavosi .Gal perkepiau galvoju . O siaip labai skanus ir grazus :-)
      Kaip Jusu sveikata?

      Panaikinti
    3. Taip, Saitana, galbūt reikėjo paragauti ir išimti ankstėliau, mat kepami šie sausainiai gan ilgai, nors ir žemesnėje temperatūroje :) Džiugu, kad pabandėt!

      Ačiū, jaučiuosi gerai :) Tikiuosi, kad kaulai gyja. Apsipratau su nejudriu gyvenimo būdu, džiaugiuosi lepinama šeimos vyrų :) Laukiu kito etapo, kai pradėsiu vaikščioti, vat tuomet ir žinosiu, ar viskas gerai..

      Panaikinti