2013 m. rugpjūčio 12 d., pirmadienis

DVISLUOKSNIS VARŠKĖS PYRAGAS...

... Su mėlynėmis, šių puikių uogų sezono, o gal net vasaros pabaigai...


Šiam pyragui iškepti prireiks laiko ir pastangų, tačiau jis vertas kiekvienos, su meile praleistos akimirkos virtuvėje. Kad ir kaip bebūtų gaila, baigiasi mėlynės (gal tik dzūkai dar kažkiek džiaugsis šiomis uogomis), į pabaigą ir vasara, kuri šiemet tikrai buvo nuostabi. Šiemet šeimos vyrų prašymu, išviriau keletą stiklainiukų mėlynių džemo, tokios uogienės nebuvau virusi jau labai daug metų.
Nesu tradicinių sūrio pyrago mėgėjų. Pamačiusi šį, neatsilaikiau pyrago sluoksnelių žavesiui ir minties, kad varškė labai dera su mėlynėmis. Apskritai, man labiau patinka tradicinės lietuviškos varškės skanėstai, todėl ir šį pyrago receptą šiek tiek adaptavau, pritaikiau lietuviškai rinkai :)

Pyrago pagrindui naudojau ne sausainius, kaip įprasta, bet trupintą šakotį. 
Varškės masei maišiau įprastą lietuvišką naminę drėgną, kreminės tekstūros varškę (tokią perku pas ūkininką) su maskarponės sūriu. Puikiai tiks kreminė varškė, skirta sūrpyragiams arba įprasta riebesnė pertrinta varškė...
Na, ir žinoma, puikiajam mėlynių sluoksniui reikia naudoti šviežias trintas mėlynes. Aš sunaudojau ką tik išvirto džemo likutį ir įmaišiau gerą saują stambių šilauogių...


Reikia:
pagrindui:
170 g sviestinių sausainių (naudojau tiek pat šakočio)
60 g lydyto sviesto

varškės sluoksniui:
500 g pertrintos varškės (arba kreminės varškės)
380 g (du indeliai po 190 g) maskarponės
puodelio šviežių mėlynių + 2 valg. š. cukraus (naudojau 4 kupinus šaukštus tiršto mėlynių džemo)
180 g cukraus
2 arb. š. cukraus su vanile
4 kiaušinių
3 valg. š. miltų
didelės saujos šviežių šilauogių (galima keisti mėlynėmis arba iš vis nedėti)

viršui:
5 valg. š. tirštos grietinės
3 valg. š. cukraus

Pagrindui sausainius sutrinkite elektriniu trintuvu arba sumalkite, sumaišykite su lydytu sviestu ir paskleiskite kvadratinėje kepimo formoje, išklotoje kepimo popieriumi (kepimo formos kraštinė 20 cm).
Jei naudosite šakotį, jį sutarkuokite burokine trintuve, taip pat sumaišykite su lydytu sviestu ir paskleidę formoje, išlyginkite paviršių šiek tiek paspausdami šaukštu.

Uogas sutrinkite su cukrumi.
Varškę sumaišykite su maskarponės sūriu ir gerai išsukite su vaniliniu cukrumi ir cukrumi. Nuolat maišydami, po vieną įmuškite kiaušinius. Įmaišykite du šaukštus miltų (vieną palikite).
Varškės masę padalinkite pusiau. Vieną pusę sumaišykite su trintomis uogomis (arba mėlynių džemu) ir likusiu šaukštu miltų. Suberkite šilauoges.



Kitą pusę palikite baltą.

Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių kaitros.

Ant sausainių pagrindo šaukštu paskleiskite baltąją varškės dalį. Paviršių išlyginkite.
Švelniai, per daug neužkabindami baltojo sluoksnio, ant viršaus paskleiskite mėlynąją masę. Paviršių taip pat išlyginkite. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 10 minučių. Tuomet kaitrą sumažinkite iki 100 laipsnių ir kepkite dar apie valandą.
Kepimo laikui artėjant prie pabaigos, grietinę ištrinkite su cukrumi. Pyragą išimkite iš orkaitės (orkaitę išjunkite) ir paviršių lygiu sluoksneliu aptepkite grietine. Vėl greit pašaukite į dar šiltą orkaitę ir palikite valandai, kol atvės. Orkaitės dureles palikite praviras.

Išimkite pyragą iš orkaitės ir jei dar šiltas, gerai atvėsinkite. Padėkite keletui valandų (visų geriausia - nakčiai) į šaldytuvą.
Atšalusį supjaustykite norimo dydžio gabalėliais... Skanaus!



Adaptuota pagal Cucina della Felicita

1 komentaras:

  1. Aušra, nepaprastai gražios foto, ir pyragas atrodo taaaip viliojančiai! Būtinai gaminsiu, jeigu ne šią, tai ateinančią vasarą tikrai:)

    AtsakytiPanaikinti