2013 m. rugsėjo 6 d., penktadienis

PURUS PYRAGAS SU SLYVOMIS IR CINAMONU




Apie puikesnį rudenį, nei yra dabar, net ir nedrįsčiau pasvajoti... Gėriuosi rudeniu kvepiančia gamta, ramybe ir saulės šiluma. Vis dar... Verdu šeivamedžio ir aronijų uogų sirupus, skinu moliūgus, konservuoju lauže keptas paprikas, raugiu vynus, kepu slyvų, kriaušių ir obuolių pyragus. Rudeninius. Ir jums rekomenduoju... :) 



Šis pyragas išlieka minkštas ir purus net ir po dviejų dienų, tik reiktų laikyti vėsiai, kad nepradėtų rūgti slyvos. Puriuose nestoro tešlos sluoksnio pataluose paskendę sultingų ir prisirpusių slyvų rūgštelė labai dera su pasaldinta, neplakta grietinėle arba vaniliniu padažu. Kodėl tešlai naudojamas aliejus, nors yra sviesto, neklauskite. Aš nesigilinau. Tiesiog, ėmiau, iškepiau ir džiaugiausi, kad puikiai pavyko. Pyragui naudokite stambias mėlynąsias arba raudonas, bet gerai prisirpusias slyvas. Jei slyvos rūgštesnės, truputėlį padidinkite cukraus kiekį arba atvėsusį negailėdami apiberkite cukraus pudra...


Reikia:
2 kiaušinių
130 g cukraus
175 g miltų
1 valg. š. krakmolo (naudojau kukurūzų)
85 g minkšto sviesto
2 valg. š. aliejaus
3 valg. š. tirštos grietinės
1 kupino šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
malto cinamono
miltinio cukraus viršui pabarstyti
500 - 600 g slyvų (perpjautų pusiau, be kauliukų)

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių kaitros.

Minkštą sviestą gerai ištrinkite su cukrumi iki purumo. Po vieną sumuškite kiaušinius, geria išplakdami po kiekvieno. Supilkite aliejų, grietinę ir išmaišykite.
Miltus sumaišykite su krakmolu, kepimo milteliais ir druska. Įsijokite į tešlą ir švelniais judesiais išmaišykite.

Sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą (manoji stačiakampė, kraštinės 24 cm ir 30 cm) ir išlyginkite paviršių. Ant viršaus pjūviais į viršų viena šalia kitos išdėliokite slyvas ir apibarstykite maltu cinamonu.
Kepkite apie 35 minutes.
Iškeptą atvėsinkite ir pabarstykite miltiniu cukrumi. Patiekite su saldinta grietinėle (skysta, neplakta arba vos, lengvai paplakta) arba vaniliniu kremu (receptas čia arba čia).

Nesibaiminkite, jei iškepus pyragui, ant paviršiaus išsiskirs kvapnių sulčių nuo slyvų. Kepiniui vėstant, jos susigers į pagrindą ir padarys jį tik gardesnį...




Šaltinis: Gzik i Pyry

7 komentarai:

  1. A kur dedas krakmolas? :O

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pats niekur nesideda :) o yra maišomas su miltais :) Klaidelę pataisiau, ačiū, Justai :)

      Panaikinti
  2. Ačiū už skanų pyragą. Išbandytas. Bet aliejaus nepyliau - dėjau mažumėlę daugiau sviesto. Leo

    AtsakytiPanaikinti
  3. o galima kukuruzu krakmola pakeisti bulviu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Galima, tik nuo kukurūzų krakmolo pyragas bus lengvesnis ir puresnis nei nuo bulvių. Bet šiame recepte tereikia vieno šaukšto, tad drąsiai keiskite :)

      Panaikinti