2014 m. balandžio 30 d., trečiadienis

PUPELIŲ UŽTEPĖLĖ SU SILKĖMIS

... ir raudonųjų palmių aliejumi.


Man labai patiko šis paprastas ir lengvai pagaminamas užtepas, kurį pomidorų pasta, o dar geriau - saulėje džiovinti pomidorai ir raudonasis palmių aliejus nudažė ryškia spalva. Tikra puošmena! Mes tokį valgėme gal kiek ir neįprastai, tepėme ant keptos juodos duonos su saulėgrąžomis, bet būtent taip buvo skaniausiai. Bet jūs galite rinktis baltos duonos skrebučius, nenusivilsite. Žinau, obuoliams laikas jau baigėsi. Vietoj jų rekomenduoju agurką, nesvarbu, šviežią ar marinuotą, o gal pabandykite su gabalėliu kivio, kuris su silke labai dera...


Reikia:
1 svogūno
1 skiltelės česnako
4 valg. š. raudonųjų palmių aliejaus
250 g virtų (arba konservuotų) baltųjų pupelių
1 valg. š. pomidorų pastos
200 g aliejuje marinuotos silkės
1 – 2 saldžiarūgščių obuolių
šviežiai maltų žaliųjų pipirų pagal skonį
druskos pagal skonį
juodos ruginės duonos su saulėgrąžomis
aliejaus duonos kepimui
druskos pagal skonį
1 – 2 česnako skiltelių duonai įtrinti
žalumynų papuošimui

Svogūną ir česnaką nulupkite ir smulkiai sukapokite.
Keptuvėje įkaitinkite raudonųjų palmių aliejų ir pakepinkite svogūną bei česnaką, kol suminkštės.
Virtas pupeles sutrinkite elektriniu trintuvu iki tyrės kartu su pakepintomis daržovėmis (jei užtepas atrodo per tirštas, įpilkite šiek tiek virinto vandens). Įmaišykite pomidorų pastos, pagal skonį pagardinkite maltais pipirais ir druska.
Silkę supjaustykite nedideliais gabaliukais. Obuolius perpjaukite pusiau, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis skiltelėmis (žievelės nenulupkite).
Duoną supjaustykite riekelėmis ir pakepinkite kol apskrus ant nedidelio kiekio aliejaus. Pabarstykite druska, įtrinkite česnaku.
Ruoškite skrebučius – ant kiekvienos duonos riekės užtepkite trintų pupelių. Uždėkite po du gabalėlius silkės, o ant viršaus – po skiltelę obuolio. Paviršių pabarstykite šviežiai maltais pipirais, papuoškite žalumynais ir patiekite.

Vietoj pomidorų pastos naudokite saują saulėje džiovintų pomidorų, labai rekomenduoju. Jei sausi, pamirkykite juos karštame vandenyje, sutrinkite ir įmaišykite į pupelių užtepą. Pomidorus aliejuje tereiks tik sutrinti.
Gražaus laisvadienio!


Receptas ruoštas Debesų žurnalo 2013 m. žiemos numeriui.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą