2014 m. gegužės 13 d., antradienis

ALYVUOGIŲ DUONA SU NATŪRALIU RAUGU



Kartais man patinka kepti duoną, ypač kai už lango daugiau saulės, ko negalėčiau pasakyti apie šilumą. Vėsus pajūris prie jūros šiemet paskatino ilgiau žydėti tulpes, nors ir matomai pabučiuotas paskutinių šalnų. Duoną kepu tik tam, kad nežūtų raugas, išsaugotas per žiemą ir kad pailsėčiau nuo aplinkinio pasaulio. Toli gražu ne kaskart pavyksta, bet kartais, kaip ir šį, pavyksta nuostabiai.



Matyt, tikrai reikia labai teigiamo nusiteikimo, susikaupimo ir geros nuotaikos. Duona su alyvuogėmis - lengvai paruošiama, ne visai šviesi, bet minkšta, puri ir labai gardi. Man skaniausia neplonai užtepta feta sūriu ir pagardinta salotomis bei ridikėliais, kas labai dera su iš duonos vis išlendančiomis alyvuogėmis! Jei užlaikot raugo, rekomenduoju!



Reikia: (2 kepaliukams)
400 g kvietinių duonos miltų
8 valg. š. aktyvaus ruginio raugo
50 g ruginių miltų
2 g šviežių mielių
300 ml vandens
1 valg. š. alyvuogių aliejaus
1,5 arb. š. jūros druskos
2 valg. š. juodųjų alyvuogių (pasmulkintų)

Dubenyje išminkykite visus nurodytus ingredientus (jei turite elektrinę maišyklę, naudokitės ja). Tešlą padalinkite į dvi pailgas, 500 g talpos formas ir pridengę švariu audiniu, palikite, kad pakiltų dvigubai, priklausomai nuo raugo aktyvumo bei aplinkos temperatūros, 3 - 6 valandoms.


Orkaitę įkaitinkite iki 210 laipsnių kaitros, į apatinę orkaitės dalį įdėkite gilesnę skardą, pripiltą vandens.
Pakilusių kepaliukų paviršių sudrėkinkite vandeniu ir pašaukite kepti. Kepkite 15 minučių, po to orkaitės kaitrą sumažinkite iki 190 laipsnių ir kepkite dar 30 - 40 minučių, kol viršus dailiai paruduos.
Iškepusią truputį atvėsinkite ir išverskite iš formų. Sudėkite ant grotelių, kol atvės visiškai ir skanaukite!


Šaltinis Pracownia Wypiekow


1 komentaras: