2014 m. birželio 2 d., pirmadienis

MARINUOTI RABARBARAI

 Ir naujas, storas, spalvingas, vasara kvepiantis žurnalas "Debesys". Labai daug skanių idėjų, vartykit ir mėgaukitės!



Aš jau padariau išvadą, kad marinuoti galima viską. Marinuoti rabarbarai tik dar vienas netikėtas ir gardus atradimas į kompaniją prie marinuotų ridikėlių, agrastų, vynuogių, varškės sūrio ir kitokių skanėstų. Pirmąjį kartą jų paragavau jų praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai sudėjau į stiklainius ir užpyliau marinatu. Na tokie, dar kietoki, šiek tiek traukiantys, lyg ir nieko ypatingo. Sudėjau stiklainius į šaldytuvą ir pamiršau iki pat vėlyvos žiemos. O tuomet, dingo nuo stalo akimirksniu. Prisigėrę prieskonių aromato, su gaivia anyžių gaidele, minkšti ir švelnūs, puikiai tiko prie vyno, šalia minkšto sūrio ir alyvuogių. Pabandžiau pagaminti marinuotų silkių suktinukus - netikėtai gaivu ir labai gardu! Labai dera su sūdyta ar rūkyta lašiša, prie paukštienos kepsnių ir t.t. Rekomenduoju!


Reikia:
1 kg rabarbarų kotų
½ l vandens
250 ml obuolių acto
1 valg. š. druskos
8 valg. š. cukraus
1 valg. š. kalendrų sėklų
1 valg. š. garstyčių sėklų
2 arb. š. juodųjų pipirų žirnelių
sėklos iš 3 kardamono ankščių
1 arb. š. rožinių pipirų
1 žvaigždinis anyžius
žiupsnis šviežių bazilikų (anyžių ar cinamono kvapo)

Rabarbarų kotus nulupkite, supjaustykite ir sudėkite į sterilius stiklainius. Ant viršaus užberkite po žiupsnį kalendrų, garstyčių, pipirų, kardamono sėklų, sulaužykite ir įmeskite po gabalėlį žvaigždinio anyžiaus, įdėkite po keletą bazilikų lapelių.

Vandenį, actą, cukrų ir druską suberkite į puodą ir kaitinkite iki užvirimo, kol cukrus ištirps. Karštą marinatą užpilkite ant rabarbarų ir sandariai užsukite dangteliais. Apgaubkite storu rankšluosčiu ir palikite, kol atvės.

Atvėsusius stiklainius sudėkite į šaldytuvą. Palaikykite bent savaitę, kad įsiskonėtų, tik tuomet ragaukite. Kuo ilgiau laikysite, tuo rabarbarai bus minkštesni ir sodresnio skonio. Patys gardžiausi patį viduržiemy!
Prieskonius marinatui rinkitės pagal savo skonį.


Receptas ruoštas maisto tinklaraštininkų žurnalui "Debesys", 2014 m. vasaros numeriui.

6 komentarai:

  1. Oho;) reiks bandyt;) o sakykit juos taip visą žiemą ir laikyt šaldytuve? ar galime ir sandėliuke paskui?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Oho kiek cukraus :/ Ir acto per pusę su vandeniu. Labai jau macna kepenims bus...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Marinato macnumą ir saldumą - sūrumą visuomet galima reguliuoti pagal save. Bet rabarbarai rūgštūs iš savęs, todėl cukraus reikia daugiau, kitaip nebus skanūs, o actas obuolių, daug silpnesnis ir savybėmis nė iš tolo neprilygstantis spirito actui :) Silpnam marinate rabarbarai išmirks ir bus beskoniai :) O kad bijot macnumo kepenims, tikriausiai ketinat gerti marinatą? Aš tai jo negeriu... :)

      Panaikinti
  3. Ruošiau pernai ir aš. Prie žuvies kepsnių visai nieko, bet troškinti man labiau patiko. Nors gal maniškis receptas ne itin vykęs pasitaikė? O šiaip, man turbo yra marinuoti agrastai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O taip, agrastai ir pas mane gerai "eina" :) O rabarbarus beveik vienu prisėdimu ėmėm ir suragavom. Man dar su silke patiko :) Taip, marinatas turi reikšmės, kaip ir pastovėjimas. Skirtingu laiku ragaujant, skirtingas skonis :)

      Panaikinti