2014 m. birželio 20 d., penktadienis

ŠALAVIJŲ ŽIEDŲ TRAUKTINĖ



Labai myliu šalavijus, gaiviai kvepiančią žolę, gausiai žydinčią mėlynais žiedeliais. Kiekvieną vasarą gausiai prisidžiovinu šalavijų lapų, o patį krūmą, vešintį pas mane gal kokius ketvirtus ar penktus metus, apdengiu, mat žiemą linkęs apšalti, vis tik šiltų kraštų gyventojas!


Tikriausiai, visi žino, kad šalavijai labai praverčia peršalus, kosint, o ypač užkimus, kas dažniausiai aktualiausia man. Be to, jų visuomet turėtų būti moterų, vyresnių nei keturiasdešimties, namuose :) Šalavijai labai veiksmingai mažina prakaitavimą (ypač naktinį), stimuliuoja nervų sistemą ir atmintį, reguliuoja hormonų pusiausvyrą...
Žolininkas A. Vasiliauskas iš šalavijų žiedų, degtinės ir vandens pataria pasigaminti antpilo ir vartoti amžiui prailginti bei nervams gerinti :)


Karštą vasarą nepernešantiems karščių (tokiems kaip aš) siūloma ant šalavijų žiedų užpilti balto ar raudono vyno, mat toks gėrimas, geriant po keletą gurkšnelių, stimuliuoja kraujotaką :)
Aš vandens į trauktinę nepyliau, bet įbėriau papildomai rudojo cukraus. Žinokit, gavosi puikaus skonio trauktinė, į kurią dar įmaišius čiobrelių ir šiek tiek mėtų, būtų visiškai panašu į vokiškąjį Jagermeister. Gal gyvenimas ir nepailgės, bet nuotaika, tokio paskanavus, tai tikrai :)


Beje, žydint šalavijams visuomet plikau šalavijų žiedų arbatos. Nupešioju mėlynus žiedelius ir sumetu į puodelį, užpilu vandeniu ir po keletos minučių geriu kvapnią ir gardžią neįtikėtinos spalvos arbatą! 


Trauktinei reikia:
250 ml degtinės
šalavijų žiedų (tik mėlynų žiedlapių, be taurėlapių) tiek, kad degtinė juos apsemtų
2 - 3 valg. š. Demerara cukraus

Šalavijų žiedlapius suberkite į butelį, užpilkite degtine, suberkite cukrų ir gerai pakratykite. Palikite kur nors ant saulėtos palangės 7 - 10 dienų. Nukoškite ir ragaukite...



7 komentarai:

  1. Mane be galo kabina, jog tavo receptuose daug gėlių ir žalumos. Visuomet peržvelgiu ką naujo išbandei. Šalavijų dabar noriu savo kaime :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šalavijai yra labai gerai! Tikrai rekomenduoju pasisodinti :)

      Panaikinti
  2. Super, kaip tik ana diena ieskojau ka is ju galima pasidaryti, nors pas mane dar nezydi tik antri metai jam, bet kai tik tures ziedu butinai isbandysiu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Antrais metais jau tikrai turi žydėti, o jei bandysite gaminti, siūlau įmaišyti dar ir mėtų su čiobreliais, gausis tikrai gardi ir naudinga :)

      Panaikinti
  3. Darėme, labai skanu, butelis buvo toks pat, truputį nusaldinau bet dejauir dasio ir melisos lapelį ir čiobrelių sėkmės ir geros vasaros

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Džiugu :) Net ir butelis toks pat, vadinasi ir tekila buvo ta pati :) Geros vasaros taip pat!

      Panaikinti
  4. sveiki.ar galima gaminti tik is ziedu.lapeliai netinka?

    AtsakytiPanaikinti