2014 m. spalio 22 d., trečiadienis

MINIATIŪRINIAI MOLIŪGŲ KEKSIUKAI



Puikūs keksiukai mažyliai, ne tik minkšti ir gardūs, bet ir labai žavūs! Maniau, kad dailiai jų iškrapštyti iš minkštų silikoninių formelių nepavyks, tačiau didelių įgūdžių tam tikrai neprireikė :)


Man patinka netradicinės formos pyragų ir keksiukų formos ir šiaip įvairūs konditeriniai niekalai, jei tenka kur nors važiuoti, visuomet užeinu į konditerijos reikmenų parduotuvę ir ieškau ko nors įdomaus ir neįprasto. Galėčiau neišeiti iš tokių parduotuvių valandų valandas! Kavos pupelės formelių net važiuoti niekur nereikėjo, atradau netyčiom, visai kitais reikalais naršydama interneto platybėse...


Keksiukų tešlai minkštumo suteikia moliūgų tyrė. Moliūgų pyragams, kad pavyktų be priekaištų, rekomenduoju naudoti kvapųjį moliūgą, angliškai geriau žinomą pavadinimu "winter squash". Šios rūšies moliūgų oda storesnė, o minkštimas ryškiai oranžinis, kietesnis ir mažiau vandeningas nei įprasto moliūgo, kurį dažnai iškepus ir sutrynus būtina nuvarvinti, antraip tešla gausis per skysta, o pyragas pakankamai neiškils.
Vietoj kokosų pieno galite naudoti tirštą jogurtą arba grietinę, tačiau labai rekomenduoju kvapnų bei gardų graikinių riešutų aliejų, jis suteikia kepiniams riešutų skonio ir aromato...


Reikia
125 ml moliūgų tyrės*
30 ml graikinių riešutų aliejaus (ar kitokio augalinio aliejaus)
90 g rudojo cukraus
1 kiaušinio
100 ml tiršto kokosų pieno
200 g miltų
1 arb. š. vanilių esencijos arba cukraus su natūralia vanile
1 arb. š. kepimo miltelių
malto cinamono pagal skonį
cukraus pudros ir nesaldintų kakavos miltelių apibarstymui

Moliūgų tyrei moliūgą nulupkite, išpjaukite sėklas ir supjaustę nedideliais gabalais, sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Apšlakstykite aliejumi ir kepkite 200 laipsnių kaitros orkaitėje apie 15 - 20 min., kol suminkštės. Atvėsinkite ir sutrinkite iki tyrės.

Kiaušinį išplakite su aliejumi ir cukrumi. Sudėkite moliūgo tyrę, supilkite kokosų pieną ir gerai išplakite.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, vaniliniu cukrumi (jei naudojate esenciją, supilkite ją plakdami tešlą) ir cinamonu. Švelniais judesiais įmaišykite į tešlą.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių kaitros.

Keksiukų formeles išklokite popierinėmis formelėmis ir kiekvieną dėkite tešlos (2/3 tūrio). Kepkite apie 20 min. (jei naudosite mažesnes formeles, kepti prireiks trumpiau, apie 10 - 12 min.).
Išimkite iš formelių, atvėsinkite ir apibarstykite miltinio cukraus ir nesaldintos kakavos mišiniu.






Adaptuota pagal ankstesnį receptą  Garuose virti moliūgų keksiukai

8 komentarai:

  1. Aušra, tavo namų aplinka labai jauki! Vis atkreipiu į tai dėmesį.

    AtsakytiPanaikinti
  2. prie tokio jaukaus stalo prisėsčiau kavos su gardžiais (net neabejoju) keksiukais, net ir kai taip šalta :) Nuotraukos labai šildančios :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O kaip vadinamos sios nuostabios geles

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai juk kiškiakopūsčiai (oxalis), šitų, augančių miške dekoratyvinės rūšys :)

      Panaikinti
  4. Lanai įdomios formelės, neteko dar tokių matyti. Turėtų būti labai skanu! Tik neseniaia atradau moliūgą kepiniuose. Nuostabus!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš moliūgus apskritai atradau visame kame :) Be jų ryškios spalvos nebeįsivaizduoju niūraus rudens :)

      Panaikinti