2014 m. spalio 9 d., ketvirtadienis

PAPRASTAS, BET LABAI NEPRASTAS OBUOLIŲ PYRAGAS


Pasigirsiu, per trumpas atostogas padariau gerą darbą - Kretingos žiemos sodui padovanojau didžiąją dalį savo kaktusų kolekcijos. Suskaičiavome apie 40 vazonėlių. Viskas šiame gyvenime turi pradžią ir pabaigą. Net nebūčiau pagalvojusi, kad suteiksiu tiek džiaugsmo, pelnysiu gerų žodžių vietinėje spaudoje ir net atskiros vietos su vardine lentute žiemos sode. Tad jei lankysitės Kretingoje, užsukite, dabar mano kaktusynas viešas :)
Žinoma, kad keletą vazonėlių pasilikau, palangės neliko plikai tuščios. Ant palangių liko puikuotis kaktusai veteranai, sukeliantys tam tikrų sentimentų arba tie, kurie atsiradus daugiau vietos, tikrai dar džiugins nuostabiais žiedais ne tik mane, bet ir mano tinklaraštį...

Spėjau pasidžiaugti ir šviežių obuolių "malonumais". Priviriau visą tuziną "pamandrintų" obuolių sūrių ir užraugiau kvapnaus naminio vyno. Be jo jau mūsų žiemos neįsivaizduojamos. Vis nenustoju improvizuoti ir atrandu kažką naujo :)
Tokį paprastą ir tikrai neprastą obuolių pyragą kepiau jau keliskart. Minkštas, purus ir sultingas, su nuostabia traškia rudojo cukraus plutele. Tikras rudens gardumynas!

Reikia
100 g sviesto (kambario temperatūros)
100 g kokosų aliejaus (arba vynuogių kauliukų aliejaus)
100 g cukraus
2 kiaušinių
125 ml tiršto natūralaus graikiško arba turkiško jogurto*
150 g miltų
žiupsnio druskos
1 arb. š. vanilės esencijos (arba cukraus su natūralia vanile)
1 arb. š. kepimo miltelių
1 citrinos žievelės (tik plonai nutarkuotos geltonosios dalies)
2 - 3 saldžiarūgščių obuolių
apie 70 g rudojo cukraus viršui

* graikiško ar turkiško stiliaus jogurto būna pirkti didžiuosiuose prekybos centruose. Tai iš tikrųjų tiršti, sakyčiau, kieti jogurtai, pyragus paverčiantys itin puriais ir minkštais. Tokį pakeisti rekomenduočiau tik riebia grietine.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių kaitros.
Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklas ir supjaustykite skiltelėmis. Kad neruduotų, apšlakstykite citrinų sultimis.
Minkštą sviestą kartu su kokosų aliejumi ištrinkite su cukrumi iki purumo. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdami. Įmaišykite jogurtą.
Miltus sumaišykite su druska, kepimo milteliais, cinamonu ir citrinos žievele. Švelniais judesiais miltų mišinį įmaišykite į tešlą. Sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą (manoji apvali, 25 cm skersmens) ir išlyginkite. Ant viršaus sudėliokite kaip įmanoma daugiau obuolių skiltelių, jas šiek tiek įspaudžiant į tešlą. Paviršių gausiai pabarstykite ruduoju cukrumi ir pašaukite kepti. Kepkite apie 30 - 40 min. arba kol į vidurį įbestas medinis pagaliukas išlįs sausas, o viršuje susidarys ruda cukraus plutelė. Patiekite šiltą, su ledais arba šaltą, su pusrytine kava. Skanaus!

Tokį pyragą išbandžiau su rudeninių vaisių asorti. Į tešlą ratu susmaigsčiau vieno obuolio, kriaušės, keletos slyvų skilteles, o viduriuką papuošiau šviežių figų skiltelėmis. Apibarsčiau cukrumi ir į orkaitę... Nuostabiai sultingas ir gardus rudeninis desertas, rekomenduoju!

Adaptuota pagal Kitchen Heals Soul


Paskutiniai šių metų žiedai...



4 komentarai:

  1. Labai tikslus pavadinimas-pyragas tikrai labai paprastas, bet jau tikrai ne prastas!- gavosi labai skanus. Dėkui už receptą:). Net neabejoju, kad kepsiu dar.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Koks gražus kaktusas.
    Skaičiau apie jūsų kaktusus ir buvo labai liūdna, nors iš tikro, galima viešai žiūrėti, bet reikės nuvažiuoti, o anksčiau prie jūsų receptų galima buvo pamatyti.
    Ačiū už labai gražų tinklaraštį, protingas ir harmonija dvelkiančias mintis ir, žinoma, už receptus. Leo

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Leo! Žiedų tikrai bus, jei ne kaktusų, tai gėlių :) Džiaugiuosi, kad skaitot :)

      Panaikinti