2010 m. gruodžio 29 d., trečiadienis

MANO MIELOJI VIRTUVĖ

Arba greičiau mano svajonių virtuvė.

Egidija užsirišo Languotą prijuostę ir kviečia atskleisti, kokiose virtuvėse šeimininkaujame.

Kai perskaičiau, kad kai kurios merginos, gyvendamos dvidešimtyje kvadratų, ten pat ir verda, ir miega, ir mokosi, prisiminiau ir aš tuos laikus.
Kadais, labai seniai, dar visai pradžių pradžioje, gyvendami vieno kambario bendrabutyje su dviem mažais vaikais, kad nereiktų valgio gaminti bendroje, viengungiams vyrams priklausančioje virtuvėje (apie kurią būtų galima atskirą temą vystyti), košes (ir ne tik) šildydavau ant tam pačiam kambarėlyje pastatytos elektrinės kilnojamos plytelės... O visi rakandai tilpo vienoje bendrabutinėje spintutėje, tuo metu vadinamoje "tumboje". Ir nepaisant nieko, apie tai išliko patys geriausi prisiminimai. Tikriausiai todėl, kad buvom jauni ir buvo dalykų, tūkstantį kartą reikšmingesnių, nei puiki, erdvi virtuvė su gausybe įmantrių rakandų...

Užtat dabartine savo virtuve galėčiau pasipuikuoti (nepaisant to, kad tikrai nesu tas pagyrų puodas, kuris visą laiką juodas!), bet to nedarysiu. Ir nesvarbu, kad jos plotas šiandien apie dvidešimt kvadratų, o išnešus stalą, būtų galima organizuoti šokius...
Svarbiausia, kad tai mūsų namų ir šeimos narių "epicentras". Tai mano karalystė, kurioje gausu jaukių ir akiai mielų kampelių... :)

Iš vienos pusės mano virtuvę šildo židinio siena, kuria vis dar niekaip neužsiropščia Kalėdų seneliai (juk šventės!)...


... pro langus puikuojasi balta žiema ir pusnyse paskendę pušaitės, o lesyklą, link kurios šiemet niekaip negaliu pribristi, apspinta zylės ir dailieji čimčiakai...


Ant palangių žiemos miegu miega kaktusai...


... ant mikrobangės taip pat :)


Atšalus lauke, poilsiauja molinė varlė...


... kita maišosi po kojomis...


Pro šoninius langus - išėjimas link terasos, į lauką. Būtent pro čia marširuoja kvepiantys vasaros kepsniai. Šiandien pro juos matyti karutis su apsnigtomis malkomis židiniui...



... ir laukinės katės pėdos (jai vis kažko reikia)...


Mano virtuvė - vieta, kur gimsta ne vien kulinariniai skanėstai. Pas mane galima rasti daiktų, kurie turėtų priklausyti menininkui, bet priklauso man :)


... kad užėjus įkvėpimui, galėčiau pasimojuoti, tai į kairę, tai į dešinę.

Kad nenutirptų sprandas, kartais pakeliu galvą. O ten, ant sienų, puikuojasi Olandijos vaizdeliai...


... ir kviečia pasivaikščioti Prahos gatvelės...


O kartais, užsigeidus, galima paskambinti skambalu (pvz., ką nors kviečiant vakarienei), kabinamu kalnų karvėms ant kaklų...


Niekaip neapsieičiau be sieninio kalendoriaus. Kiek save atsimenu, toks visada kabėjo pas močiutę. Visada kabo ir pas mane... (Oi, kokia galybė lapelių su receptais slypi knygoje!)


Šaldytuvas visada nusagstytas vaikų pagyrimo raštais, padėkomis ir kitokiais pasiekimais (kad kasdien matyčiau!). Galima rasti ir pamokslų jauniesiems kulinarams, kad mamai išvykus ilgesniam laikui, neištiktų badas ir būtų aišku, kaip virti koldūnus, dešreles ar kepti blynus...


Kai smegenis užtemdo juodi debesys, imuosi kokios nors veiklos. Pavyzdžiui klijuoju prie plytelių sraigeles, surankiotas Kuršių marių pakrantėse...


...ar idealiai vienodus akmenukus, surinktus Juodkrantės paplūdimy...


Tai puikiai ramina, o visa tai po to sėkmingai puošia interjerą, tarnauja kaip žvakių padėklai ir t.t.

Tikriausiai, kaip ir pas daugelį šeimininkių, mano lentynos, lentynėlės ir kiti laisvi plotai prikaišioti vazų, žvakidžių, žvakių, indukų, tinkančių, o gal ir nelabai tinkančių virtuvei. Kamurkėlėse tarp lentynų gausu ir "laikinų" receptų...


... tų, kurie dar vis laukia savo eilės. Atspausdintų, užrašytų ar kitaip pakeverzotų. Svarbių ir reikšmingų. Niekaip negaliu savęs priversti jų kur nors susegti ar pasidėti į vieną vietą. Mėtosi visur po truputį, tame tarpe ir kompiuteryje.

Ant virtuvės stalo pas mane dažnai galima pamatyti mezginį, kartais net siuvimo mašiną...


... ir priaugusį kompiuterį, nebeatplėšiamą nuo šio stalo... :)

Apskritai, pykstu, kad neturiu "šaltosios". Kada nors iškaulysiu žieminę lauke.

Mėgstu darbuotis žiūrėdama pro langą, fiksuoti, kada kas parvažiuoja ir išvažiuoja, viduje paklausti, o kur važiuoja, pas ką ir kodėl... Mojuoti praeinantiems kaimynams...

Patinka grožėtis vakariniu dangumi, ypač vasarą, stebėti paukštelius, grūmoti katei, besikėsinančiai ten, kur nereikia, džiaugtis loviuose žydinčiomis gėlėmis...

Ant to paties stalo, priešais didžiulį langą, stovi labai man svarbus aparatas, kavamalė, visu gražumu ir visada pilna pramaltos kavos, mat geriu tik nemaltų pupelių kavą...

Galiu pagirti rankinį elektrinį mikserį, kurį man Kalėdoms padovanojo prieš penkiolika metų, o veikia jis lyg naujas (tikuosi dabar nesulūš).

Turiu indaplovę, kuria džiaugiuosi, nes ji labai pagelbėja, kai namai pilni svečių ir puikiai išplauna stiklus ir taures...

Verdu ir kepu "ant elektros". Elektrine orkaite naudojuosi visą gyvenimą ir nesiskundžiu...

Mikrobange naudojuosi labai retai. Juokinga, bet pirkom tam, kad vaikai galėtų pasispraginti kukurūzų spragėsių.

Turiu elektrinę vaflinę, sumuštinių keptuvą, bulvių tarkavimo mašiną (beje, tai vestuvinė dovana!), virtuvinį kombainą, senutę sulčiaspaudę, net pageltusią, tikriausiai, nuo morkų; visai nenaudingą kiaušinių virtuvą, senovišką mėsmalę, prie kurios neseniai iš mamos parsigabenau vamzdelį naminėms dešroms gaminti, tad eisu pirkt žarnų :0)...

Patinka, kai burba televizorius, nors ir ne vietoj pakabintas, mat susėdus visai šeimai prie apvalaus stalo, man tenka vieta po juo. Tuomet žiūriu saviškiams į kaktas ir į jų pakeltas ir pabalintas akis...

Svečiai pas mus dažniausiai taip pat kviečiami į virtuvę. Švenčiam joje ir šventes, nors tenka pristatyti daug skirtingų ir nelabai patogių kėdžių bei žiūrėti į indais (ne visuomet švariais) ir daugybe kitų rakandų nuklotus stalus...

Džiaugiamės, dalijamės įspūdžiais, lūdime, kartais baramės, dažniausiai valgome. Tiesiog gyvename! 

Ir prašom nepykti, jei per daug išsiplėčiau ar buvau nuobodi... :)

KIAULIENA MEDŽIOTOJIŠKAI

Subalansuota vyrams, bet labai rekomenduojama ir moterims gurmanėms... :)
Mėsa, troškinta aluje. Su pievagrybiais, obuoliais ir kadagio uogomis, suteikiančiomis medžiotojiškos natelės...


Reikia:
1,5 kg neriebios kiaulienos (aš rinkausi sprandinę);
5 nedidelių galvučių svogūno;
5 rūgščių obuolių (puikiai tiks "Antaniniai" ar "Bogatyr");
10 - 12 pievagrybių;
apie 10 skiltelių česnako (arba viena galvutė);
butelio šviesaus alaus;
10 džiovintų kadagio uogų;
100 - 150 g grietinės;
druskos, pipirų pagal skonį;
aliejaus kepimui.

Mėsą supjaustyti nedideliais gabalėliais ir sumaišyti su traiškytu česnaku. Keletui valandų palikti poilsiui.
Keptuvėje, ant didesnės kaitros apkepinti mėsą. Suberti rupiai supjaustytus svogūnus ir dar šiek tiek pakepinti, kol svogūnai suminkštės.
Viską suversti į storadugnį puodą. Suberti nuplautus, ir stambiai supjaustytus pievagrybius, ketvirčiais supjaustytus ir išvalytus obuolius, rankomis sutrintas kadagio uogas, sudėti grietinę, supilti alų, pasūdyti, papipirinti ir užvirinti. Užvirus (atsargiai, alus linkęs putoti ir bėgti), kaitrą sumažinti iki minimumo, nugraibstyti putas, uždengti dangčiu ir nemaišant troškinti, kol mėsa taps labai minkšta (apie valandą ar kiek daugiau).

Asmeniškai man labai patiko šis mėsos troškinys, tik  nuo savęs pridėčiau daugiau aštresnių pipirų, pilčiau tamsų, šiek tiek vandeniu skiestą alų ir kitą kartą bandysiu molinukuose... :)

Šaltinis Olsanka.

2010 m. gruodžio 28 d., antradienis

KALĖDINIS VAISIŲ PYRAGAS

Brandintas lygiai dvidešimt dienų...


Ilgai analizavus, svarsčius ir abejojus, šiemet ir aš nutariau Kalėdoms iškepti gerai žinomą ir taip išgirtą vaisių pyragą pagal Vilmą. Brandinamą. Tą, kuris kuo ilgiau palaikomas gerai suvyniotas ir užslėptas, tuo skanesnis. Ir nepaisant to, kad dvidešimt dienų brandinimui yra per mažai, o valgantiems buvo sunku patikėti, kad keptas jis prieš keletą savaičių, galiu patvirtinti, kad jis tikrai vertas visų pagyrų...

Gaminau iš sumažintos porcijos, su kai kuriais pakeitimais - dalį cukraus keičiau medumi ir pridėjau meduolinių prieskonių.
Manau, kad kiekvienam jis gaunasi vis kitokio skonio, kuris labai priklauso nuo dedamų vaisių...

Taigi, vaisių pyragas pagal mane:

Reikia:
225 g sviesto;
100 g rudojo cukraus;
2 šaukštų minkšto medaus;
5 kiaušinių;
1 šaukštelio kepimo miltelių;
0,5 apelsino sulčių;
0,5 apelsino žievelės;
0,5 citrinos sulčių;
300 g miltų;
400 g razinų (naudojau auksines);
100 džiovintų datulių;
1 šaukštelio prieskonių meduoliams;
200 g džiovintų spanguolių;
250 g džiovintų melionų;
300 g džiovintų abrikosų;
1 puodelio lazdyno riešutų (rupiai pakapotų peiliu);
brendžio razinoms mirkyti.

Razinas prieš keletą valandų (galima iš vakaro) užpyliau brendžiu.
Stambesnius džiovintus vaisius šiek tiek pasmulkinau peiliu.
Minkštą sviestą iki purumo ištryniau su cukrumi ir minkštu medumi. Po vieną įmušiau kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdama. Supyliau citrusinių sultis, įtarkavau apelsino žievelės.
Miltus sumaišiau su kepimo milteliais ir prieskoniais meduoliams. Pamažėl įmaišiau į skystąją tešlą. Suverčiau nuspaustas mirkytas razinas, kitus vaisius bei riešutus. Išmaišiau ir sukrėčiau į formas.
Kepiau 160 laipsnių kaitros orkaitėje dvi valandas. Kepti geriau apatinėje orkaitės dalyje, kad per greit neruduotų paviršius (antraip, pyrago viršų reikia uždengti folija).

Iškeptą gerai ataušinau, išėmiau iš formos, suvyniojau į foliją ir, įdėjus į maišelį, paslėpiau. Rekomenduojama saugoti du mėnesius (gal ir ilgiau), bet ne mažiau kaip dvi savaites.

Iš nurodyto kiekio iškepiau vieną didelį, žvaigždės formos ir vieną mažą, kekso formos pyragą.
Mažasis vis dar tūno neliestas...

Rekomenduočiau būtinai dėti rūgštesnių vaisių.

Skanus ir geras tuo, kad nebūtina suvalgyti per dieną. Pridengtas ta pačia folija, kad nedžiūtų, gali būti skanaujamas savaitę...


Pagal Kulinarijos laboratoriją.

Papildymas (2011-04-06):

Nedidelį keksą išlaikiau (įdomumo dėlei) iki balandžio. Kaip atrodo, galima rasti čia :)

Dar vienas bandymas po metų ČIA :)