2010 m. lapkričio 23 d., antradienis

KARŠTO PIENO BISKVITAS

Paprastas, minkštas ir purus.



Dažnai biskvitai man sukrenta. Pykstu, nervinuosi ir kaltinu miltus, kiaušinius ar orkaitę. Išsiaiškinau keletą dalykų. Pirma, visi produktai turi būti vienodos temperatūros. Kiaušinius būtina išimti iš šaldytuvo prieš keletą valandų iki gaminimo.
Antra, būtina persijoti miltus ir pageidautina net keletą kartų.
Trečia, jei to reikalauja receptas, standžiai išplaktus baltymus į tešlą reikia įmaišyti labai švelniais judesiais ir tik įmaišyti į tešlą, o ne išplakti.
Ketvirta, kepant nedarinėti orkaitės durelių.
Ir penkta, kartais, pravartu iškeptą pyragą dar kuriam laikui palikti išjungtoje orkaitėje, mat gali sukristi dėl staigių temperatūros pokyčių.
Šis pyragas gal ir nėra visiškai biskvitinis, daugiau tikrai toks "sponge" (kempininis), jei kalbėtume angliškai, tačiau puikiai tiktų gaminti perpjaunant ir pertepant sluoksniais. Gaminamas paprastai, tešlą užpilant karštu pienu. Jokių atskirai plaktų baltymų. Man priminė tuos pyragus, kurių būdavo galima nusipirkti sovietmečiu, tokius plikus, tortukų formos, paprastus ir labai šviežius..."Surydavom" su pienu....

Reikia: (puodelis 250 ml)
1 1/3 puodelio miltų;
1 1/4 šaukštelio kepimo miltelių;
žiupsnelio druskos;
0,5 puodelio pieno;
4 šaukštelių sviesto;
3 kiaušinių;
3/4 puodelio cukraus;
šaukštelio vanilinio cukraus ar ekstrakto.

Miltus sumaišyti su druska, kepimo milteliais ir du kart persijoti.

Pieną pakaitinti kartu su sviestu, bet tik kol sviestas ištirps.

Kiaušinius išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios, baltos masės (maždaug apie 6 minutes elektriniu plaktuvu) kol tūris padidės.

Toliau jau maišant ranka, į tešlą įsijoti maždaug trečdalį miltų. Išmaišyti. Taip pat įmaišyti likusius miltus.

Pieną su sviestu vėl užkaitinti, šį kart - iki užvirimo (tik neužvirinti). Karštą gerai įmaišyti į tešlą.
Supilti į kepimo formą...


... ir kepti 175 laipsnių kaitros orkaitėje apie 20 - 25 minučių, kol dailiai paruduos ir medinis pagaliukas išlįs sausas.


Ataušinti ir valgyti dar šiltą su pienu ar kava - arbata. O gal perpjauti į tris sluoksnius ir pertepti uogiene ar kremu. O gal užpilti citrinos sulčių - miltinio cukraus glajumi ir užbarstyti šaltalankio uogų, kaip padariau aš.... :)





Šaltinis The Little Teochew.

6 komentarai:

  1. Aš, jei pamirštu kiaušinius iš anksto ištraukti iš šaldytuvo, tiesiog pakišu juos po karšto vandens srove. Sušyla labai greitai :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Gera idėja, Viktorija, tik ar nėra rizikos per daug sušildyti? Na, nebent pakišt po karštu vandeniu (tuo pačiu nuplaunant) ir palikt neilgam, kol susiruoši gaminti....Tikrai gera, ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jei dėti ne į verdantį vandenį, o tiesiog į karštą (~ 40 laipsnių), manau nėra jokios rizikos :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Savaime suprantama, kad ne į verdantį...Tiesiog, visi produktai turėtų būti panašios temperatūros, tai aš ir turėjau omeny, kad kiaušinius nardinant į karštą vendenį, nutaikyti, kad jie bus kambario tempratūros gali būti sudėtinga. Juolab, kad trynys tai tikrai liks vėsesnis :) Bet išbandyti galima ir tai yra geras būdas, kai trūksta laiko ar pamiršti... :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. o galima būtų miltus pakeisti manų kruopomis arba sumaltomis iki miltų manų kruopomis?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Net nežinau, Jolanta, pyrago tekstūra gali pasikeisti, t.y., nebebus toks minkštas ir purus. Manų kruopų miltai dažniau naudojami makaronams, picų papločiams ir duonai. Bandyk :) Tik, manau reiks pabrinkinti prieš kepant..

      Panaikinti