2010 m. lapkričio 24 d., trečiadienis

PUODE VIRTA KIAUŠINIENĖ RADYNOMS

Ar žinot, kas yra radynos? Pas mus namie iš kart pasakė: "na, kai randi ar kas kitas randa pamestą daiktą."
Deja, tai susiję su lietuviškom apeigom. Kaip liaudiška patarlė sako - pirma radynos, o tik po to krikštynos.
Taigi, radynos - ką tik gimusio kūdikio ir jo mamos lankymas. Buvo tikima, kad tai daryti yra būtina. Mama ir jos naujagimis buvo lankomi praėjus kelioms ar keliolikai dienų po kūdikio gimimo.
Lankydavo išskirtinai tik ištekėjusios moterys, giminaitės ar kaimynės, atnešdamos vaikui ir motinai dovanų. Į radynas išsiruošdavo dažniausiai sekmadienio popietę, laisvesnę nuo darbų. Lankančios moterys atsinešdavo ir maisto - duonos, pyrago, sūrio, sviesto, puode virtos kiaušinienės. Pastarasis valgis ir buvo ritualinis lankytuvių valgis. Tėvas šiai progai darydavo alų, iš šviežių miežių....

Kažin, jeigu taip dabar, eidami lankyti naujagimio, atsineštume puode kiaušinienės? Turbūt į mus pažiūrėtų linksmai.... O kiaušinienė, virta garuose, labai švelni, tirpstanti burnoje. Sakoma, kad šiuo metu panašią dažniau gamina dzūkijoje.


Reikia:
4 kiaušinių;
1 stiklinės pieno;
50 g sviesto;
1 šaukštelio krakmolo;
druskos.

Kiaušiniai gerai išplakami su druska ir krakmolu. Supylus pieną, išmaišoma. Dubens, kuriame bus verdama kiaušinienė, sienelės bei dugnas storai ištepamos sviestu ir supilami išplakti kiaušiniai. Indas dedamas ant puodo su verdančiu vandeniu ir uždengiamas dangčiu. Verdant nemaišoma. Patiekalas gaminamas prieš einant į radynas. Kad būtų karštas, įvyniojamas į šiltą skarą.

Aš gaminau iš pusės kiekio nedideliame, karščiui atspariame moliniame (akmens masės) dubenėlyje. Uždengiau paprastu didesnio puodo dangčiu. Virė apie pusvalandį. Labai skani. :)


Informacija iš R. Ruzgienės knygelės "Lietuvių apeiginiai valgiai", 1992 m.

11 komentarų:

  1. aha, tokia dzukijoj daznai gaminama! ir mano mociute is Daugu labai panasiai daro, tik kad pas ja ten daug riebiau, kiausiniene beveik skesta svieste ;D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, Milda, kad užsukai, smagu žinot, kad žmonės tiesą sako... :) Man tokia kiaušinienė tik girdėta buvo, o sviestukas pas mane sutirpo ir paviršių padengė tik kas, kuriuo indelį ištepiau. Matyt, močiutės jo labiau negaili...

    AtsakytiPanaikinti
  3. O aš pirmą kartą tokią kiaušinienę regiu. Atrodo tikrai skaniai, juolab, kad aš kiaušinių mėgėja visai esu :) Tik va, keptuvėj tai gerokai greičiau tradicinė kiaušinienė iškepa.. :)) Nors šita, įsivaizduoju, visiškai kitokio ir kur kas... hm, prabangesnio skonio :))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Asta, ir aš apie tokią kiaušinienę tik girdėjus buvau. Skonis visiškai kitoks nei keptos keptuvėje, tiesiog net negalima lyginti. Man patiko, tad bandžiau išvirti šiuolaikiniuse Zepter puoduose. Tiesiog mažesnį puodą su kiaušiniene uždėjau ant didesnio, kuriame virė vanduo. Toks pat kiekis (iš dviejų kiaušinių) išvirė per dešimt minučių. Kiaušinienė gaunasi tokia akyta, puri ir švelnaus skonio... :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. skanu! Siaip tai palankynom vadiname, gal kaimuose dar uzsilikes toks zodis....

    AtsakytiPanaikinti
  6. Dzuke, gražus žodis, nors nei radynos, nei palankynos man nebuvo girdėta. Taip lietuviška!

    Ačiū, kad stabtelėjai... :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Palankynomis dzūkai vadina mažo leliuko lankymą :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Rūta, žodžių reikšmė aiški, tiesiog tiek radynos, tiek palankynos - senoviški, labai gražūs ir ne visiems girdėti žodžiai... :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ir biskvitas virtas garuose skanus,tik truputi baltesnis gaunasi,o kiausiniene,arba omletas labai tinka toks,tiems kas nenori riebaluose kept.O ir garinant,nekimba prie keptuves.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Skanesnių už virtą garuose, dar neragavau. Man tai buvo atradimas. Tik tiek, kad truputėlį ilgiau užtrunka, tai daugiau savaitgalinis pusryčių maistas, kai niekur skubėti nereikia..
      Dėl pyragų taip pat sutinku, jei gerai pavyksta, garuose virti biskvitiniai pyragai ar keksiukai - lengvučiai, purūs ir nuostabūs. Tik reikia atrasti būdą, kaip teisingai juos pagaminti... :)
      Ačiū už komentarą!

      Panaikinti
  10. O mes si patiekala vadinam krakmolu,mociute dzuke,visada daro su kugeliu,kaip prieda,padaza.tiesiog seile tysta,kiausiniene tiesiog skesta svieste.zinoma ant peciaus visa tai daroma,bandziau ant dujines nelabai pavyko:-)

    AtsakytiPanaikinti