2011 m. kovo 7 d., pirmadienis

BLYNAI SU RUGINIU DUONOS RAUGU

Pastaruoju metu prie virtuvės lango kasdien atskrenda pasisveikinti vis tas pats paukštelis:


"Nusprendžiau prisilesti už visą žiemą, todėl atskrendu kasdien tuo pačiu metu ir lesu tiek, kiek man patinka. Iš malonumo net giesmę užtraukiu... Su kitais nesidalinu ir net neketinu. Jaučiuosi viršiausias, todėl nebijau nei žvirblių, kurie vos paskrenda ir atrodo, lyg bulvyčių "free" kai kur prilesę, o juo labiau savų. Kas tik priskrenda, taip kertu, kad net nebebando, nėr čia ko. Esu šio grūdų ir duonos lovelio karalius. Nebijau net anapus lango šmėžuojančių žmonių, gali spoksot, fotografuot, kiek tik patinka... o aš dar ir papozuoju " :0)

Pagaliau, pavyko ir man susidraugauti su naminiu raugu. Plačiau apie tai vėliau.
Kaip žinia, raugo prisigamina daugiau nei pakankamai, todėl iš atliekamo iškepiau blynus. Žinot, gavosi netikėtai gerai. Iš tamsaus ruginio (pilno grūdo ruginių miltų) raugo, pridėjus rupių kvietinių miltų blynai iškepė sveikuoliškai putlūs ir minkšti, tiesa, tik tamsesni. Nustebau, kad blynų valgytojams patiko labiau nei mieliniai... Jei kepate naminę duoną ir užlaikote raugo, pabandykit, juk Užgavėnės... :)


Reikia:
5 šaukštų raugo *;
stiklinės rupių kvietinių miltų;
stiklinės aukščiausios rūšies miltų;
1 kiaušinio;
šaukšto cukraus;
žiupsnelio druskos;
dviejų stiklinių pieno (arba vandens);
aliejaus kepimui.


Visus produktus supyliau į dubenį ir gerai išsukau mediniu šaukštu. Tešla gavosi truputį skystesnė už grietinę. Įkaitintame aliejuje (su labai nedaug aliejaus) iškepiau blynus, kuriuos pabarsčiau miltiniu cukrumi. Šeimyna papildomai pasigardino aviečių uogiene...

* Blynams naudojau švelnesnį raugą, gamintą su jogurtu. Stiklinę (mano stiklinė 250 ml) pilno grūdo ruginių miltų sumaišiau su naminiu jogurtu (galima naudoti kefyrą) iki grietinės tirštumo tyrės ir palikau pridengtą šiltai. Trečią parą, raugui pradėjus burbuliuoti, galima kepti blynus. Tačiau aš jį pastiprinau - įmaišiau stiklinę tokių pat miltų ir vandens mišinio (vandens pamažu pyliau į stiklinę su miltais, kol gavosi grietinės tirštumo masė). Ketvirtą parą burbuliuotos masės puse nupyliau (iš jos ir kepiau blynus), o procesą pakartojau (pridėjau dar stiklinę miltų - vandens mišinio). Penktą parą jau turėjau aktyvaus, bet švelnaus raugo duonai...

7 komentarai:

  1. Laukiu tęsinio apie duonos raugą. Prieš kelias dienas bandžiau prisijaukinti, pirmas bandymas buvo nesėkmingas :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na ir kūrybingai čia tu su tuo raugu. O blynelius būtinai išbandysiu, nes beveik visada turiu raugo. Sočių Užgavėnių!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Viktorija, parašysiu, ir apie raugą, ir apie duoną. Man pavyko tik iš penkto ar iš šešto, jau nebepamenu, karto. Pabandydavau tai vasarą, tai žiemą ir vis nesėkmingai.

    Rennie, blyneliai gaunas geri, kepdami gražiai išsipučia. Tik vienas svarbus dalykėlis - jei į tešlą norisi dėt daugiau rupiu miltų, ypač ruginių, raugo reikia truputėlį daugiau, nes tešlą su rupiais miltais sunkiau "iškelt". :)
    Smagių Užgavėnių ir tau!

    AtsakytiPanaikinti
  4. o duonos skonio blynuose nesijaučia? :)

    įdomus raugo su jogurtu receptas, reiks išmėginti :) aš dariau su vandeniu ir rauginau 5 dienas kasdien pamaitindama.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Nesijaučia :) Juk dedami kvietiniai miltai. Net ir vien su ruginiais miltais kepti blynai man skanūs..ir valgant apie duoną minčių tikrai nebuvo :)
    O raugą galima "užtaisyti" ir su jogurtu, ir su kefyru, ir su alumi. Kefyrinis ar jogurtinis nemaitinamas kasdien, greičiau įrūgsta, o duona gaunas ne taip rūgšti, daugiau švelni :)Be to, raugą (pačią pradžią) žmonės gamina ir su natūraliom apelsinų ir net ananasų sultim...

    AtsakytiPanaikinti
  6. aš matai, raugą naudojau pyragui, dėjau vien kvietinius miltus ir gavosi... palangos duona :D :D :D dėl to ir klausiu. nu suuuper! reiks pabandyti ir blynus, ir raugą. Nemėgstu ilgai terliotis ar ilgai laukti, tai tas manasis 5 dienų gamybos raugas - per didelis išbandymas mano kantrybei, kad dar kartą kartočiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kad gautųsi pyragas, reikėjo nepagailėt kiaušinių ir riebalų (pvz., aliejaus). O penkių dienų raugas pats tas, ypač jei gerai įrūgęs. Geras raugas vadinamas tokiu, kuris pamaitintas santykiu 1:2:2 pakyla dvigubai (viena dalis raugo, dvi vandens ir dvi miltų pagal svorį). Pabandyk! :)

    AtsakytiPanaikinti