2011 m. spalio 20 d., ketvirtadienis

KEPTI TOPINAMBAI

O jei lietuviškiau, tai žieminės bulvės arba bulvinių saulėgrąžų šakniagumbiai, kepti sušonine ir sūriu.


Labai prireikė vietos tulpėms. Skubiai, kol trumpam išlindo saulė ir oras leidžia dar šį bei tą nuveikti lauke. Paskutinius darbus. O tuomet jau teks lįsti vidun ilgoms, pilkoms ir nuobodžioms žiemos popietėms ir pamiršti, kaip žydi gėlės ir kvepia čiobreliai... Bet dabar turiu surasti papildomos vietos tulpių svogūnėliams, kurių vietą okupavo išsikeroję medžių šakos.
Prisiminiau, juk nedideliam plotelyje buvau pasodinusi topinambus. Gal kokį dešimt nedidelių gumbelių. Iškasiu, juk žiemines bulves galima kasti nuo rudens iki pat vėlyvo pavasario. Tik vat, bėda - iškasiau jau ne dešimt, net ne dvidešimt, o gal kokį šimtą! 


Žydinčių topinambų žiedai primena saulėgrąžas. Džiunglėmis augančias gėles galima pamatyti vos ne prie kiekvieno namo, ypač kaimuose. Tokios pat džiunglės ir po žeme. Šakniagumbių gėris neapsakomas. Profilaktika diabetui, B grupės vitaminai ir visa eilė mineralinių medžiagų. Kaip skaniai sunaudoti, kai atsibosta žalius kramsnoti? Siūlau vieną iš daugybės būdų - apkeptus su rūkyta šonine, baltuoju padažu ir sūriu. Patiekalas sotus, nors galėtų būti valgomas kaip garnyras prie rimtesnių patiekalų...

Reikia:
apie 700 g topinambų gumbų;
plonomis juostelėmis pjaustytos rūkytos šoninės (tiek, kad užtektų visus gumbelius suvynioti);
tarkuoto sūrio "Džiugas";
gabalėlio sviesto;
šaukšto miltų;
druskos;
truputį daugiau nei 0,5 l pieno;
šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Topinambus švariai nuplauname ir peiliu nulupame, kuo ploniau nupjauname žievelę . Kiekvieną gumbelį įvyniojame į šoninės gabaliuką. 
Keptuvėje išlydome sviestą ir jame pakepiname šaukštą miltų. Palaipsniui supilame pieną ir maišant kaitiname, kol padažas sutirštės (pieno pilame tiek, kad padažas nebūtų per daug tirštas). Šiek tiek pagardiname druska (atsižvelgdami į šoninės sūrumą).
Įvyniotus topinambus vienu sluoksniu sudedame į kepimo indą ir užpilame padažu.


Gausiai pabarstome tarkuotu sūriu ir maltais pipirais.


Pašauname į 210 laipsnių kaitros orkaitę maždaug pusvalandžiui arba tol, kol bulvytės liks šiek tiek kietos. Svarbu neperkepti, kad neištižtų, todėl baigiant kepti reikia ragauti. Viskas! Labai skanu su šviežiomis salotomis... :)

Vietoj baltojo padažo bešamelio, paruoštus kepti topinambus galima užpilti grietinėle ir tuomet pabarstyti sūriu. Gardu visaip, rekomenduoju :)



Daugiau idėjų ir informacijos topinambai.lt

12 komentarų:

  1. labai jau gundančiai atrodo, įsivaizduoju kaip būtų gardu, gaila, kad artimoj aplinkoj niekas neaugina, na nebent rasčiau turgely... tikrai bandyčiau :-)

    AtsakytiPanaikinti
  2. O... šitus gražuolius labai mėgstu, bet niekados dar nebandžiau kepti, tik salotoms naudoju. Taviškiai taip skaniai atrodo, kai nusipirksiu, būtinai išbandysiu.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai viliojančiai atrodo :) Ir kaip tik turiu maišelį topinambų. Tik klausimas: kaip juos nulupti? Jūsiškiai tokie gražūs kaip bulvytės, o maniškiai labiau primena imbiero šaknis - guzuoti/gauburiuoti... Gal skirtingos rūšys?..

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jolanta, mūsų turguose (Klaipėdos) tikrai topinambus parduoda, tuntais ir beveik už dyką :) Psižiūrėk, gal rasi :)

    Rennie, o aš ir į salotas, ir į sriubas, ir vienus valgau. Žinau, kad žmonės kepa kaip įprastas bulves ir net pyragams naudoja :) Turbūt, kai nebeturi kur dėti...

    Dailona, gal jų rūšių ir yra, bet šakniagumbiai tikrai visų atrodo panašiai. Ir maniškės atrodo kaip imbierai, nesilupa labai paprastai. Žodžiu, didesnį kerą susipjaustau patogesniais gabaliukais, lupu peiliuku, stengdamasi kuo ploniau, o pasitaikančius kalnelius - guzelius, jei labai trukdo, nupjaunu. Apvalesnius gumbelius kartais pavyksta nulupti skustuku, bet peilio vis vien prireikia..
    Tokiam kepimo būdui būtų galima jų iš vis nelupti, tik kaip bulves, švariai nuplauti, tik man taip skaniau :)

    Jei bandysit, svarbiausiai nutaikyti kietumą, merginos, nes tiek per minkštai iškepę, tiek per kieti, nebus skanūs :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. super gardžiai atrodo..;) pirmą kartą matau šiuos grožius..o jų skonis kaip bulvių?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Oditėle, jų skonis geresnis nei bulvių :) Topinambai valgomi žali, skonis neutralus, kažkas tarp ridikų ir morkų. Aš nesu valgiusi artišokų, bet sakoma, kad būtent topinambų skonis juos primena. Todėl, matyt, ir vadinami "Jeruslem artichoke" :) Tai saulėgrąžų giminės atstovai, auginantys šakniagumbius :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. kaip aš čia pražiopsojau ir pas save nepasisodinau? reiks pasitaisyti... patraukism tulpes į šoną ir užsitopinambinsim.
    Kiek atsimenu iš vaikystės, tai lupimas tikrai bais erzinantis.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Dalia, likėjimai Italijai.. :) Su topinambais atsargiai, nukonkuruos tulpes :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. O aš šiandien išmėginau šį receptą, skonis dieviškas! :) Tiesa, kadangi ne vienodo dydžio buvo, tai vieni iškepė, kiti kietoki liko, bet man ir tie buvo tikrai skanūs! :) bet kitą sykį stengsiuosi parinkti vienodo dydžio ir gal kiek ilgėliau pakepti, jei dideli. Beje, o ar juos kepant riekia uždengti? aš uždengiau stikliniu dangčiu, gal dėl to nevisi iškepė? O pačių gumų tai aš nelupu, o nuplaunu ir tuomet skutu mažu peiliuku - visai gerai, paskui dar nuplaunu ir pamerkiu į šaltą vandenį, kol kitką darau, kad nepajuoduotų. Štai taip :) Bet receptas tai superinis - tikras atradimas! :) Ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Jūratuke, labai ačiū, smagu, kad patiko :) Gumbelius kepiau neuždengtus ir rinkausi nedidelius. Suprantama, kad nevienodai iškepė, jei buvo nevienodo dydžio, bet tikrai ne dėl to, kad buvo uždengti. O kepimo laikas priklauso nuo dydžio ir skonio, tu dabar jau žinosi, kieti skanesni ar labiau iškepę.. :) Dėkui už pasidalijimą patirtimi!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Aišku, ačiū :) bet vis viena, manau, jei uždengtus kepti, tai reiktų gal kiek ilgiau, ar nebūtinai? Beje, internete netikėtai radau Filomenos Taunytės labai puikų Topinambų aprašymą ir išaukštinimą :) Įdedu nuorodą - gal kam bus įdomu ;)
    http://topinambai.lt/attachments/File/Dera_kaip_bylve_zydi_kaip_saulegraza.pdf

    AtsakytiPanaikinti
  12. Ilgiau uždengus kepti tikrai nereikia, tik tiek, kad tuomet tai panašu į troškinimąsi nei kepimą. Be to, juk šoninę reikia apskrudinti. Galima kepti užsengtus, jei taip patinka, tik prieš pabaigą siūlyčiau atidengti... Ačiū, Jūratuke, už nuorodą, man tikrai bus įdomu, tik reiks surasti laiko ramiai perskaityti.. :)

    AtsakytiPanaikinti