2012 m. sausio 10 d., antradienis

PUIKIOJI CHARČIO

Gruzinišku stiliumi. Tiršta, aitri, su ryžiais, graikiniais riešutais ir granatų sultimis. Labai gardi sriuba...




Tikrojoje charčio sriuboje nėra pomidorų. Jokių. Jei sriuboje, kuri pavadinta "charčio" yra pomidorų, tai jau pomidorienė, o nebe charčio. Charčio - rūgštoka jautienos sriuba su tklapi arba tkemali. Tkemali - rūgščių kaukazinių slyvaičių padažas. O iš slyvų gautą piurė sudžiovinus saulėje, gaunamas kieto pavidalo tklapi, kuriuo ir skaninama charčio. Šitokio gėrio pas mus nėra, todėl savąją sriubą gardinau granatų sultimis, kurios sriubai suteikė ne tik rūgšties, bet ir savitumo...

Reikia:
apie 0,5 kg jautienos krūtininės (liesos jautienos);
maždaug pusės stiklinės maltų graikiškų riešutų;
pusės stiklinės ilgagrūdžių ryžių;
0,3 - 0,5 stiklinės (arba pagal skonį) granatų sulčių;
4 nedidelių svogūnų;
1 morkos;
gabalėlio petražolės ar saliero šaknies;
4 - 6 česnako skiltelių;
šviežios aitriosios paprikos (arba rupiai maltų džiovintų aitriųjų paprikų);
žalumynų (petražolių, kalendros ir bazilikų - gali būti šaldyti);
lauro lapų, kalendros grūdelių, kvapiųjų ir juodųjų pipirų žirnelių;
prieskonių "chmeli - suneli" arba adžikos;
druskos pagal skonį.

Jautieną švariai nuplauname ir supjaustome nedideliais kubeliais. Sudedame į puodą, užpilame 2 - 2,5 l vandens ir užverdame. Nugraibstome putas, sumažiname kaitrą, įdedame nuskustą morką, vieną nuluptą svogūną, saliero ar petražolės šaknį, įberiame pipirų, lauro lapų ir verdame ant minimalios kaitros apie dvi valandas, kol mėsytė taps labai minkšta.
Suvirusias daržoves išgriebiame. Įsriubą suberiame ryžius ir smulkiai kapotą bei svieste pakepintą svogūną. Įberiame kalendros grūdelių. Pasūdome. Paverdame apie dvidešimt minučių, kol suminkštės ryžiai.
Prieš baigiant virti ryžiams, suberiame maltus graikinius riešutus.
Kai ryžiai išverda, įpilame granatų sulčių, įdedame rupiai kapotų petražolių, smulkintą aitriąją papriką, pagardiname prieskoniais "chmeli - suneli" arba adžika. Skonį reguliuojame adžika (jei naudojame) - druska - granatų sultimis. Paverdame dar 5 - 10 minučių.
Sudedame smulkintus baziliko bei kalendros lapelius ir įdedame traiškyto česnako. Kaitrą išjungiame ir paliekame sriubą uždengtą dar penkioms - dešimčiai minučių.

Ši sriuba viena puikiausių. Labai džiaugiuosi savo namine adžika, kuria gardinu beveik viską. Sriubai šis pagardas ypač tiko, kadangi neturiu žalių kalendros lapų...



Šaltiniai:
zebra.lt
Georgia-Sakartvelo-Gruzija
Giedrius Vilpišauskas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą