2012 m. sausio 13 d., penktadienis

PURŪS KEKSIUKAI SU OBUOLIAIS

Mano tinklaraščio populiariausių įrašų penketuke pyragus baigia išstumti sriubos :) Savo vietos niekaip neužleidžia tik varškės keksiukai. Ir jau labai seniai. Pažiūrėjau pas Astą iš Villa Alps, iš kurios pasiskolinau šį receptą, situacija ta pati... Kuo gi jie taip ypatingi?
O aš atradau dar vienus, labai paprastus ir greit dingstančius nuo stalo. Paprastučiai, tikrai labai minkšti, purūs ir skanūs keksiukai su obuoliais. Ypač, jei rinksitės rūgštenius ir gerai sukepančius obuolius. Tešloje nėra kiaušinių, o imbiero, nors ir šviežiai tarkuoto, labai įkyriai nesijaučia. Čia tiems, kurie jo nelabai mėgsta ar baiminasi. Be to, imbiero visuomet galima atsisakyti arba pakeisti, pvz., cinamonu, nors aš taip nedaryčiau. Žodžiu, spręsti jums...



Reikia:
225 ml kambario temperatūros kefyro;
225 g miltų;
100 g rudojo cukraus;
100 g obuolių (maždaug vieno vidutinio obuolio)
75 g kambario temperatūros sviesto;
šaukštelio tarkuotos imbiero šaknies;
šaukštelio kepimo miltelių;
žiupsnelio druskos.

Minkštą sviestą išsukame su cukrumi iki purumo. Maišydami po truputį supilame kefyrą, įdedame tarkuoto imbiero.
Miltus išsijojame į dubenį ir sumaišome su druska bei kepimo milteliais. Maišant suberiame į sviesto ir kefyro masę.
Obuolį nulupame, išsėkliname ir supjaustome kubeliais. Sudedame į tešlą ir atsargiai išmaišome.
Į keksiukų kepimo formą pridedame popierimių formelių ir paskirstome tešlą (du trečdalius talpos). Jei naudosite silikonines formas taip, kaip aš, popierinių formelių neprireiks.
Kepame 200 laipsnių kaitros orkaitėje 25 minutes.
Pravėsusius pabarstome miltiniu ar cinamoniniu cukrumi...


Skaniausi dar šilti, su naminiu jogurtu, kuris vos pasaldintas kondensuotu pienu :)



Šaltinis "Obuolių pyragai. Skanėstų knyga", 2011 m.

9 komentarai:

  1. Keksiukai atrodo puikiai! O dar ir be kiaušinių! Būtinai kepsiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Viktorija, ačiū! Taip, be kiaušinių ir puikūs, tikrai rekomenduoju!

    Langai į pietus, ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man nesigavo tokie puikūs... Kepiau įprastinėse keksiukų formelėse ir naudojau 3,2% riebumo kefyrą. Gal dėl rieboko kefyro tešla gavosi tokia tirštoka, o patys keksiukai-nelabai purūs(o gal per trumpai sviestą su cukrum tryniau...?). Žodžiu-skanūs, kol šilti, bet kai pažiūriu į Jūsų foto, suprantu, kad gavos man netobulai:). Nieko, pasitaiko 'nesėkmių', esu optimistiškai nusiteikusi ir bandysiu darsyk, tik su lieseniu kefyru ir ilgesniu sviesto/cukraus išsukimu:). Vistiek ačiū už receptą:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na vat, kaip gaila :( Gali būti, kad dėl tirštesnės tešlos gerai neišsipūtė, gal tikrai, dėl kefyro.. Šiaip tai, aš maniau, kad pyragas be kiaušinių ir neturi gautis purus, bet šie keksiukai stebėtinai buvo skanūs, tikrai bandykite dar :) Ačiū už atsiliepimą..

    AtsakytiPanaikinti
  5. kiek maždaug vidutinio dydžio keksiukų turėtų išeiti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Formelės, kuriose kepiau šiuos keksiukus, truputėlį didesnės nei įprastos, tad galiu pasakyti netiksliai. Manau, kad kokį penkiolika - aštuoniolika tikrai iškepsite :)

      Panaikinti
  6. Manau ,kad keksiukų nuotrauka įdėta ne ta apie kurią kalbama kaip daryti.Sumaišius obuolius su tešla keksiukų paviršius toks gražus tikrai nesigaus..Kaip taip gražiai padaroma?.AČIŪ <3

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei naudosite tokią keksiukų formą, kaip manoji (t.y., roželių formos), tuomet viskas gausis :) Esmė formoje, o ne tešloje ar gaminime. Recepto aprašyme yra pasakyta, kad įprastą keksiukų formą reikia iškloti popierinėmis formelėmis, o naudojant tokią kaip mano, silikoninę, ne.
      Roželių fomos silikoninių formų būna pirkti :)

      Panaikinti