2012 m. balandžio 28 d., šeštadienis

ŠOKOLADINIS RIEŠUTŲ IR DATULIŲ PYRAGAS...

... be miltų ir sviesto, pasaldintas datulėmis vietoj cukraus.
Pastaruoju metu pavasariniai vėjai mane neša sveikesnių receptų link :)


Į panašaus pobūdžio kepinius visuomet žiūrėjau šiek tiek skeptiškai. Bet įsitikinau, kad tikrai, šokoladainius galima kepti ir tokius - drėgnus, minkštus, sultingus, saikingai saldžius ir naudingus. Tikrai smagu, kad gardų pyragą galima iškepti atsisakant įprastų sudėtinių dalių. Nesigailėjau pabandžiusi!


Reikia:
250 g datulių (naudojau džiovintas, be kauliukų, kurias prieš gaminimą užpyliau verdančiu vandeniu ir palaikiau penketą minučių, kad suminkštėtų, bet jei naudot šviežias, to daryti nereikia);
125 g migdolų arba lazdyno riešutų (naudojau lazdyno);
50 g rupiai sukapoto becukrio šokolado* (naudojau įprastą tamsųjį, kuriame 60% kakavos sviesto);
3 kiaušinių;
0,5 citrinos ar apelsino (žievelės ir sulčių);
šaukštelio cukraus su vanile;
1,5 šaukšto nesaldžių kakavos miltelių (tiek gali būti per daug, tai priklauso nuo kakavos stiprumo, spręskite patys. Mano kakava stipri (karti), dėjau per pus mažiau);
2 šaukštų lydyto kokosų aliejaus.

* becukrį šokoladą Lietuvoje gamina k/f "Rūta" (su saldikliais, skirtą diabetikams) arba reiktų ieškoti kažko panašaus ekologiškų prekių parduotuvėse.

Datules kartu su riešutais sutrinkite blenderiu (aš sumaliau mėsmale).
Po vieną įmuškite kiaušinius, vis gerai išmaišant.
Sudėkite nutarkuotą citrinos ar apelsino žievelę, supilkite vaisiaus sultis. Suberkite vanilinį cukrų, kakavą ir supilkite kokosų aliejų. Gerai išmaišykite. Suberkite kapotą šokoladą.

Tešlą sukrėskite į kepimo formą, išklotą sviestiniu popieriumi ir kepkite 160 laipsnių kaitros orkaitėje apie 40 - 50 min.


Gerai atvėsinkite ir patiekite su šviežiomis arba šaldytomis uogomis.


Tai yra pusė normos, nei nurodyta originaliame recepte. Kepiau mažoje (apie 20 - 22 cm ) ir neaukštoje širdies formos kepimo inde. Vis buvo nedrąsu (o gal nieks nevalgys?). Bet viskas tvarkoj, suvalgė, ką ten suvalgė, kaip ir dažniausiai, dingo per akimirką...kuo šiek tiek abejojau. 
Tiesa, kepiau 180 laipsnių kaitros orkaitėje apie pusvalandį.


Datules siūlyčiau rinktis kokybiškesnes, tas, kurios dailiau, putliau atrodo, yra minkštesnės ir, žinoma, šiek tiek brangesnės (tikėtina, šviežesnės). Geriausiai atvežtas iš Tuniso ir gražiai supakuotas (tik tokios dažniau būna su kauliukais). Čia aš apie džiovintas. Su šviežiom būtų idealu...


Mes atsisveikinome su šaldiklyje liūdinčiomis paskutinėmis praeitos vasaros uogomis - vyšniomis. Įsivaizduoju, kad su avietėmis šis pyragas dar skanesnis. Tačiau jei šaldiklyje uogų nerasta, ne bėda, valgykite su džemu, uogiene ar mažai saldinta plakta grietinėle...


Šaltinis Green Kitchen Stories

7 komentarai:

  1. Man ir kažkaip norisi kažką sveikesnio valgyti. Dabar didžiausias mano "pyragas" vaisinis ledų kokteilis :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Karolina, skamba labai gaiviai ir skaniai :) ypač, kai lauke vasariškai šilta..

      Panaikinti
  2. Pas mane situacija panaši - visi atsisako saldumynų, vos pavasariu pakvipo :( Neberandu kompanijos, nebeturiu galimybės ir kepti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na vat, kaip blogai, kad nebėr kompanijos :) O pas mus atvirkščiai - kompanija reikalauja, o aš gėriuosi pavasariu :0)

      Panaikinti
  3. Mmmmm, atrodo lyg gardus drėgnas tinginys. Mėgstu sveikuoliškus pyragus - traukiu sąrašan ! P.s. jau spėjau atsispausdinti :DDD

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. IRRI, tau tikrai patiks :) Šis į tinginį skoniu nepanašus, bet tikrai vertas būti ne tik atspausdintu, bet ir iškeptu :0)

      Panaikinti
  4. oi, kaip nudziuginot.. ir be cukraus ir su sokoladu..Mmmmm... Esu kepusi datuliu pyraga be cukraus ir be sokolado, tai saldumo jame - sociai. :)

    AtsakytiPanaikinti