2012 m. liepos 31 d., antradienis

ALUJE TROŠKINTA TRIUŠIENA...



... ir pats nuostabiausias savaitgalis Dzūkijos kaime. Sodyboje, kur šakas nuo obuoliukų lenkia ne vieną dešimtį skaičiuojančios senutėlės obelys, prikeltos antram gyvenimui, kur šiandiena atsargiai persipina su protėvių laikus menančiu palikimu. Sodyboje, kurios apylinkes lanko itin reti svečiai - gervės, kur norisi apsikabinti šimtametį ąžuolą, pabraidyti po bekraštį geltonų kviečių lauką, gėrėtis darbščiomis rankomis išpuoselėtais kaimiškais gėlynais. Sodyboje, kurioje pabuvęs, pamiršti kas esi ir iš kur atvažiavai, kur pabėga laiko pojūtis. Sodyboje, kurioje gyvena patys svetingiausi šeimininkai...


Kažkaip grįždami iš pietinės Lietuvos link jūros, išvengėm baisių audrų ir uraganinių vėjų, kurie sekmadienį gerokai pagąsdino pajūrio poilsiautojus. Ačiū die namai vietoj, medžiai taip pat. Keli pavirtę sunkūs moliniai vazonai ir "išskraidžiusios" kėdės. Audringi vėjai kaip mat priminė, kad grįžom į vėsią ir gaivią kasdienybę...


O ką apie triušį? Triušiena pagal vyrišką receptą, kuris skirtas gaminimui gamtoje, kaime, sodyboje arba ten, kur po ranka auga daržovės, prieskoniai ir improvizacijai nėra ribų. Mėsytė, troškinta aluje, o prieš tai pamarinuota baltajame vyne, gavosi kvapni, sultinga ir minkštutė (juk viskas, kas pagaminta vyrų rankomis, dažniausia būna labai gardu :). Ir nors tikslių proporcijų šiame recepte nebus, viskas buvo dedama iš akies ir matuojama - saujomis, žiupsniais, šūsniais, krūvomis ar kitokiais sunkiai įvardijamais ar pamatuojamais vienetais - vis vien labai rekomenduoju. Tikslios proporcijos šiuo atveju tikrai ne svarbiausios, viliuosi, kad rašydama nepamiršau nieko svarbaus...
Deja, nuotraukų taip pat ne kažkas, nes vakarienės laikas - vėlyvas ir tamsus, nors nė kiek nepravėsęs, vasaros vakaras :)


Reikia:
2 jaunų išdorotų triušių
balto sauso vyno (mažiausiai butelio)
šviežio česnako (šio negailėkite, supjaustykite kokias 2 - 3 galvutes)
druskos
prieskonių mišinio žvėrienai (jei tokių nerasta, naudokite tai, ką turite, pvz., maltus pipirus, kadagių uogas ir pan.)
žiupsnio šviežių čiobrelių, raudonėlių
geros krūvelės šviežių morkyčių (manyčiau, kad 1 kg, o gal ir daugiau)
nemažos galvos svogūno
laurų lapų, rupiai maltų ar pipirų žirneliais, šviežio arba džiovinto čili (tiks visokie turimi)
saujos razinų
gabalėlio šoninės su lašinukais
aliejaus kepimui
dviejų - trijų butelių tamsaus kvietinio alaus

Mėsą įtrinkite prieskoniais, druska ir sudėkite į puodą. Suberkite pjaustytus česnakus, smulkintas žoles ir užpilkite baltuoju vynu. Palikite pasimarinuoti parai.

Į puodą, kuriame troškinsite, suberkite griežinėliais pjaustytas morkas ir pjaustytą šoninę.
Triušienos gabalėlius išimkite iš marinato ir gerai iš visų pusių apkepinkite ant aliejaus. Sudėkite ant morkų.


Įpjaustykite svogūną, suberkite razinas, marinate likusį česnaką, įberkite pipirų, smulkintų laurų lapų, užpilkite alumi ir statykite virti. Alus turėtų apsemti mėsą, jei taip nėra, užpilkite šiek tiek vandens.

Užvirus, sumažinkite kaitrą ir troškinkite apie dvi valandas, kol mėsa taps minkšta ir lengvai atsiskirianti nuo kaulų. Troškinimo pabaigoje paragaukite, jei reikia, pasūdykite ir pagardinkite prieskoniais. Jei naudosite čili, sudėkite šiuos pipirus taip pat pabaigoje.

Patiekite su šviežiomis virtomis bulvėmis, marinuotais ar šviežiais ridikėliais. Privaloma įsipilti vėsaus alaus... :)



6 komentarai:

  1. Man tikriausiai butu sunku rast triusienos.. jau net skonio nebepamenu.. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Medeja, kalbi, tikriausiai, apie Angliją.. Gal sveiko maisto parduotuvėse rastum? O išraiškingo skonio triušiena kaip ir nelabai turi :)

      Panaikinti
  2. jeeeeeeeee kokia idilė iš tų nuotraukų.... jėėėėė... kaip vienas ilgas atodūsis....

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai grazus blogas (estetine prasme), nuostabios foto, dziaugiuosi kad radau:) Beliko dar isbandyti receptus.......

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Giedre :) Linkiu rasti ko nors gražaus ir skanaus sau :)

      Panaikinti