2012 m. liepos 2 d., pirmadienis

SKREBUČIAI SU BRAŠKĖMIS

Tikrai ne paslaptis, kad Lietuvoje yra rojaus kampelių. Praėjusį savaitgalį jau buvo dingtelėjusi mintis, kad manęs nebėra šiame vėjuotame pasaulyje, o prisikelti buvo lemta Rojuje :) Aš kalbu apie Druskininkus, turbūt, labiausiai išgražėjusį kurortą per pastaruosius metus. Turėjau nors ir trumpo, bet puikaus mini atostogų laiko mylimam mieste. Tropikais ir visiška ramybe dvelkiančios nakties oro, kvepiančių pušynų, pilnų sirpstančių mėlynių (kiek jų ten daug!), šokančių spalvotų fontanų (visai kaip Barselonoje...), širdį glostančių vaizdingų Nemuno pakrančių, daug tiek aktyvaus, tiek ramaus poilsio ir nuostabios valandėlės su Rennie iš Sezoninės virtuvės. Buvo neapsakomai smagu susipažinti...

Grįžusi iš uogų krašto, valgau ne tik mėlynes, kuriu spėjau pasirinkti, bet ir dzūkiškas braškes, kurių nusipirkome grįždami pro Lietuvos kaimus :)
Baltos duonos skrebučiai su balzaminame acte marinuotomis braškėmis ir ožkų sūrio dvelksmu - jau ne atradimas, bet puikus vasariškas užkandis, kai norisi ko nors skanaus prie vyno taurės ar kavos puodelio... Pabandykite!


Reikia:
apie 0,5 kg šviežių, smulkiau supjaustytų braškių
šaukšto balzaminio acto (arba truputį daugiau pagal skonį)
šaukšto - dviejų alyvuogių aliejaus
šaukšto kapotų šviežių bazilikų lapelių
žiupsnelio druskos, cukraus ir maltų juodųjų pipirų (arba čili, jei norisi aštriau)
vieno ilgo prancūziško batono ar kokios nors šviesios itališkos duonos (pvz., ciabattos)
sviesto (duonai plonai aptepti)
apie 100 g tarkuoto kietesnio ožkų sūrio (puikiai tiks ir Džiugas, Parmezanas ar kitoks kietasis sūris)

Dubenyje sumaišykite pjaustytas uogas su balzaminiu actu, aliejumi, druska, cukrumi, pipirais ir kapotais bazilikais. Sūrumą - saldumą - aštrumą - rūgštumą reguliuokite pagal savo skonį. Palikite, kad pasimarinuotų.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių kaitros.

Duoną supjaustykite vidutinio storio riekelėmis, plonai aptepkite sviestu ir labai nedaug užbarstykite tarkuoto sūrio. Sudėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą ir kepkite, kol sviestas susigers, sūris išsilydys, o duona vos suskrus.

Ant skrebučių uždėkite po kupiną šaukštą marinuotų braškių, apliekite išsiskyrusiomis sultimis ir, papuošę bazilikų lapeliais bei pabarstę maltais pipirais, iš kart patiekite.

Jei ant viršaus taip pat patrupinsite ožkų sūrio, liežuvį nusikąsite... :0)



Adaptuota pagal Pinch My Salt




4 komentarai:

  1. Aušra, man irgi labai smagu buvo pagaliau pabendrauti gyvai :) Džiaugiuosi, kad tau patiko Druskininkai, man jie irgi labai jau mieli... Skrebučiai atrodo pasakiškai, reiks išbandyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Rennie, labai tikiuosi, kad tai nebuvo pirmas ir paskutinis kartas :)

    AtsakytiPanaikinti