2012 m. liepos 25 d., trečiadienis

SKREBUČIAI SU VOVERAITĖMIS...

... ir šviežiai paraugti agurkėliai su medumi. Ne rauginti agurkai su medumi, bet su medumi parauginti :)




Tikriausiai, niekas nesiginčys, jog pačios gardžiausios voveraitės - ne per ilgai keptos, su svogūnais, o dar geriau, su česnakais ir trupučiu tikros kaimiškos šoninės, paskanintos grietine ir gausiai apibertos šviežiais krapais. Su šviežiomis bulvytėmis ir šviežiai paraugintais agurkėliais. Vienas nuostabiausių vasaros valgių.


Iš vaikystės pamenu raugintas voveraites, kurios man nepatikdavo. Norėčiau paragauti dabar. Dar pamenu, jog mama šiuos grybukus sūdydavo. Tokius prieš valgant reikdavo parą pamirkyti vis pakeičiant vandenį.


Labai gardi prieš du metus kepta voveraičių tarta (receptas čia) arba kišas, jei naujoviškai.


O štai dar vienas nuostabus užkandis prie ko tik norisi - skrebučiai su voveraitėmis. O jei dar tiksliau, su voveraičių pagardu (pestu). Nebūtina voveraites malti, tereikia labai smulkiai sukapoti peiliu kartu su šviežiu česnaku ir bazilikais, įmaišyti šlakelį tyro alyvuogių aliejaus, smulkiai tarkuoto kietojo sūrio ir įberti paskrudintų saulėgrąžų branduolių. Skanus šios vasaros atradimas...


Reikia:
apie 250 g šviežių voveraičių (šiuo atveju labiau tiks mažutės)
šaukšto sviesto
dviejų česnako skiltelių
druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
apie 80 g pinijų (kedro) riešutėlių (aš naudojau saulėgrąžas)
šiek tiek šviežio baziliko (puikiai tiks ir krapai)
3 - 5 šaukštų smulkiai tarkuoto sūrio "Džiugas"
šliūksnio tyro alyvuogių aliejaus

ilgo prancūziško batono (labai gardu su grūdais, pvz., su linų sėmenimis)
alyvuogių aliejaus duonai apšlakstyti

Voveraites nuvalykite, jei įmanoma, neplaukite. Pakepinkite ant sviesto kartu su viena kapota česnako skiltele, tik nekepkite per ilgai (kol išgaruos kepant susidaręs skystis), kad netaptų lyg guminės. Pagardinkite druska ir pipirais. Atvėsinkite.

Ataušusius grybus susmulkinkite peiliu kartu su likusia česnako skiltele ir bazilikais. Įpilkite šiek tiek aliejaus, įberkite smulkiai tarkuoto sūrio, įberkite sausoje keptuvėje paskrudintų saulėgrąžų branduolių. Gerai išmaišykite ir paragaukite, jei reikia, pagal skonį dar pagardinkite druska, pipirais ar aliejumi.

Duoną supjaustykite riekelėmis, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir paskrudinkite orkaitėje. Uždėkite voveraičių pagardo ir patiekite su šviežiai paraugintais agurkais.


Visą gėrį, t.y., grybus, žalumynus, saulėgrąžas ir sūrį galite smulkinti elektriniu smulkintuvu iki vientisos masės, kaip tikram pestui, tačiau peiliu rupiai kapoti grybukai man daug skanesni ir natūralesni...

Pagal nami-nami



Paraugintiems agurkams su medumi:
1 kg agurkų
30 g druskos
1 l vandens
galvutės česnako
krieno šaknies
krapų žiedynų, krienų, j. serbentų, vyšnių lapų
2 - 3 šaukštų skysto medaus

Į paruoštą stiklainį, išklotą lapais (krienų, vyšnių, serbentų), glaudžiai sudėkite nuplautus agurkus, nuvalytus česnakus ir pjaustytą krieno šaknį (krieną galite keisti šviežiu čiliuku, taip pat labai tiks). Viską užpilkite šaltu virintu vandeniu, sumaišytu su druska ir medumi. Agurkai turi būti gerai apsemti. Palikite mažiausia parai...

Raugdama agurkus visuomet nupjaunu jiems galus ir užpilu karštu vandeniu, taip greičiau įrūgsta. Mums vasarą šviežiai raugiami agurkai patys skaniausi parūgę vos puse paros ar parą, bet ne ilgiau.


Šaltinis: žurnalas "Moters savaitgalis. Konservavimas" 2010 m. Nr. 2




8 komentarai:

  1. Aušra, aš raugiu voveraites, grūzdus. Labai skanu. Brolienė labai išranki maistui, bet raugintoms voveraitėms niekaip nesugebėjo atsispirti, o kai pradėjo valgyti, tai ne kartą pakartoti prašė:))) O Tavasis voveraičių uždaras, nerealiai skamba. Tik gal aš sūrio nedėčiau, dėl pinijų ir pačių grybų skonio pajautimo:) Labai labai skaniai viskas čia pas Tave. Jeigu šį savaitgalį rasim voveraičių, būtinai išbandysim:) O agurkus su medumi, tai rytoj pat:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, tikrai prisiruošiu paraugti šių grybukų, tikiu, kad skanu ir labai noriu paragauti. Anas skonis - iš vaikystės, kai daug kas atrodė, "ir kaip jei gali tai valgyti" :)
      Sūris visai "nenumuša" grybukų skonio, labai neblogai su juo :) Manau, kad kietesnio ožkų ar avių įtarkavus truputėlį būtų dar pikantiškiau :)
      Ačiū, smagu, kad užsuki :0)

      Panaikinti
  2. Tik, jeigu raugsi, apklok merliuku sulankstytu kokiais 3 sluoksniais, tada paslėk. Gerą idėją pametei su ožkų sūriu...labai jį mėgstu:) Jeigu tik rasim voveraičių, tikrai išbandysim:) Seilė jau tįsta:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aušra, Jūsų blogas nerealus - labai estetiškas ir skanus:) Aš jį tiesiog įsimylėjau:)
    O šias voveraites dariau kiek paprasčiau - tiesiog pakepiau svieste su trupučiu svogūno, po to, jau padarytus sumuštinius apkepiau orkaitėje. Nu nerealus užkandis prie šampano!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai jums ačiū, kad skaitot ir dalijatės idėjomis :) Gausiai užbėrus tarkuotu Džiugo sūriu, jūsiškiai sumuštiniai tikrai turėtų būti neapsakomai skanūs :)

      Panaikinti