2012 m. rugsėjo 16 d., sekmadienis

ARONIJŲ SIRUPAS

Kvapnus, klampus ir beveik juodas. O jau skanus!


Reikia:
aronijų uogų (aš sunaudojau 1,3 kg)
cukraus tiek, kiek gausite sulčių (100 ml sulčių - 100 g cukraus, šiuo atveju man prireikė 800 g cukraus)
pusės citrinos sulčių
saujos šaltmėtes lapų (naudojau su šakelėmis ir žiedynais)

Uogas suberkite į puodą ir užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų. Palaikykite apie penkias minutes arba kol sutrūkinės aronijų odelė (kitaip tariant, kol susproginės pačios uogos).
Vandenį nupilkite, o iš uogų išspauskite sultis. Aš darbavausi su retu lininiu audiniu.
Pamatuokite, kiek gavosi sulčių, man - 800 ml.
Sultis supilkite į puodą. Įberkite 800 g cukraus, supilkite pusės citrinos sultis, sumeskite mėtas ir užvirinkite. Nuolat maišykite, kol cukrus ištirps. Pavirinkite apie 10 - 15 minučių, iškoškite ir supylę į sterilius butelius ar stiklainius, sandariai užkimškite - užsukite. Laikykite vėsiai...

Iš nurodyto kiekio sulčių ir cukraus išviriau truputėlį daugiau nei litrą sodraus vitaminingo sirupo.

Mėgstu tokį maišyti su mineraliniu vandeniu ("Vytautas"), pilu į arbatą, gardinu pyragus, maišau į salotas ar naudoju, kur tik leidžia mano fantazija :)



Jei yra galimybė, tokį sirupą gaminkite per pus maišydami aronijų ir šeivamedžių uogas.
Vietoj cukraus naudokite fruktozę, tik jos kiekį tuomet sumažinkite per pus...

8 komentarai:

  1. Tegyvuoja aronijos! Čia jau ir man pažįstamas skonis :) aronijų sirupas...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ir aš už tai, kad gyvuotų :) Nors truputėlį, įvairovės dėlei...

      Panaikinti
  2. Vaikystės skonį pajutau burnoje, tik įtariu jis būdavo be mėtų:) Tokia šiluma padvelkė tavo įrašas ir nunešė į vaikystę. Ech, kaip dabar norėčiau būti maža maža ir skinti aronijas tėvų sode...
    ...o butelis sulčių labai labai toks- pasakiškas...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Rima, o man aronijos naujas atradimas, ypač aronijų actas. Jau vien spalva ką reiškia :) O šį butelį dažniausiai naudoju vynui. Gailiuosi, kad kažkada tokių neįsigijau daugiau :)

      Panaikinti
    2. Už tai jis dabar - vienetinis ;)

      Panaikinti
  3. Koks gėris tas aronijų sirupas :) pamenu vaikystėje mama su vyšnių lapais jį virė. O butelaitis tai tikrai labai jau mielas :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vyšnių lapus sudėjau į verdamą uogienę, beje, labai tinka ir juodųjų serbentų lapai. O sirupas gavosi su mėtiniu dvelksmu. Ačiū, Rennie!

      Panaikinti