2012 m. gruodžio 18 d., antradienis

SILKĖ SU PASTARNOKAIS, OBUOLIAIS IR KRIENAIS




Skubu girtis  dar vienu labai gardžiu, ne kart mano išbandytu silkės receptu iš puikaus Villa Alps  kalėdinio silkių receptų kalendoriaus. Tik saliero šaknį šiame recepte pakeičiau pastarnoku. Apskritai, pastarnokas man pastaruoju metu, senas, labai puikus naujas atradimas. Taip, būtent toks. Seniai žinoma ir visų pamiršta daržovė, kupina visokio gėrio. Kažkas tarp saliero ir petražolės, turinti anyžiaus dvelksmo ir riešutų poskonio. Kaskart lankydamasi turguje pas moteriškaites randu nusipirkti ir džiaugiuosi :) Puiki alternatyva aštraus skonio ir kvapo salierui, labai gardi kepta orkaitėje ar patarkuota kartu su morkomis ir obuoliais salotose, suteikianti aromato sriuboms ir troškiniams. Labai tinka ir šiai silkei. Jei ilgitės paprastos įvairovės, labai rekomenduoju :)

Reikia:
filė iš vienos silkės
100 ml vandens
3 šaukštų acto
3 nubrauktų šaukštų cukraus
nedidelio svogūno
vienos nedidelės pastarnoko šaknies (arba pusės, jei šaknys didokos)
pusės nedidelio rūgštesnio obuolio
šaukšto tarkuotų krienų
keletos baltųjų pipirų grūdeliais (naudojau juoduosius)
šiek tiek smulkintų šviežių krapų

Vandenį užvirinkite. Pradėjus virti, nukelkite nuo kaitros, įberkite cukraus, įpilkite acto ir gerai išmaišykite. Cukrui ištirpus, iš kart, dar į karštą marinatą suberkite šiaudeliais sutarkuotą pastarnoką, plonais žiedais supjaustytą svogūną, sumeskite pipirų grūdelius ir palikite atvėsti.

Į gerai atvėsusį marinatą įdėkite šaukštą krienų, suberkite smulkintus krapus ir švelniai pamaišykite.

Silkės filė supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į stiklainį sluoksniuodami pakaitomis su nuluptu ir skiltelėmis supjaustytu obuoliu. Viską užpilkite paruoštu marinatu, būtinai sudėkite marinate esančias daržoves. Stiklainį užsukite ir bent per naktį palaikykite šaldytuve.

Saldumą - rūgštumą, kaip visuomet, reguliuokite pagal savo skonį...

Puikaus skonio ir saikingo aštrumo šiai silkei suteikia krienai. O dar obuolys ir krapai... :) Gardi žieminė silkė!


8 komentarai:

  1. Labai graži snieguose paskendusios silkutės nuotrauka :)

    O pastarnoką ir mėgstam. Ne tik į sriubas ir troškinius dedam, bet ir iš jo paties košę maigom.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Rūta, nežinau, kaip kitur, bet pas mus sniego labai daug ir jis toks gražiai baltas, kad norisi viską fotografuoti lauke. Tik neramu, kad pūga viską gali nušluoti :)
    Pastarnokų košė? Labai įdomu :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. oi kaip seniai pastarnoko bevalgiau... bet pirma reikia atrasti moteriškaitę, kuri pardavinėtų

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ir aš maniau, kad vieną kart rudenį atradus, daugiau nebegausiu turguje nusipirkti. Bet yra, kaskart, kai nueinu į turgų, moteriškaitė jei ne viena, tai kita vis turi :) Pabandyk, gal nusišypsos laimė pastarnokų nusipirkti :)

      Panaikinti
  4. Oi silkė:)))ir dar tokia Kalėdiška!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, labai skani silkė ir verta to, kad ramiai nepraeitum pro šaldytuvą :)

      Panaikinti
  5. Labai dekavoju uz toki puiku recepta! Visiems valgytojams tiko ir patiko, todel, jei tik nebus netycia pamirstas receptas, bus kartojama. Aciu:-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai netikėta ir smagu, kad susigundėt :) Ši silkė tikrai gardi, nors gal ir neįprasta :)

      Panaikinti