2013 m. sausio 28 d., pirmadienis

UŽKEPTOS STINTOS...

.. itališku stiliumi...



Pajūryje pats stintmetis, kuris tęsis iki pat kovo. Stintų kvapas karaliauja ne vien žuvų turguose, bet ir pačioje jūros pakrantėje. Net seni žvejų automobiliai, palikti ant smėlio ir laukiantys parplaukiančių šeimininkų, jau iš tolo kutena nosį ir masina palaukti, kol sugrįš valtys, pilnos šviežiais agurkais kvepiančių žuvelių. Ar žinojot, kad agurkais kvepia ne visos stintos? Tik patelės prieš nerštą, bent jau taip kalba žvejai :)



Stintomis kvepia, pasirodo, ne vien pas mus. Kasmet, panašiai šiuo metu, spalvingi stintų festivaliai vyksta Pietų Korėjoje, prie Soyang ežero, mat šios žuvys čia taip pat atplaukia neršti. Korėjiečiams įprasta stintas valgyti ne vien keptas, bet ir gyvas...
Gegužės viduryje stintų festivalis vyksta Suomijoje, o pietų Italijoje, Kalabrijos (it. Calabria) regione kvapniosios užplaukia per Kalėdas, todėl ten italai ruošia įvairius stintų patiekalus Kūčioms. 
Pirmąjį gegužės savaitgalį didžiulis dviejų dienų stintų festivalis vyksta Amerikoje, Lewiston kaimelyje. Panašiai kaip ir pas mus, ten neapsieinama be kalnų keptų stintų, žuvienės ir alaus. 
Smagu, kad Vikipedija mini ir lietuviškąjį stintų festivalį "Palangos stinta". Ši, jubiliejinė, dešimtoji šventė jau ne už kalnų, vasario 16-tąją. Jei pas jus aplink nekvepia stintomis, atvažiuokite, ne tik pauostysite. Pastaraisiais metais šis renginys tik gražėja... :)

Užkeptos stintos itališkai patiks tuomet, jei jau pabodo įprastai keptos ir marinuotos. Mes tokių beveik atsivalgėm. Jei norisi įvairovės, pabandykite orkaitėje keptų stintų su troškintais svogūnais, pomidorais ir mozarella sūriu. Aš gaminau iš mažesnio kiekio, recepte pateikiu proporcijas kilogramui žuvų.


Reikia:
apie 1 kg šviežių ir išdorotų stintų
4 - 5 galvučių raudonųjų svogūnų
2 skiltelių česnako
indelio luptų konservuotų pomidorų savo sultyse (apie 400 g)
2 - 3 šaukštų pomidorų pastos
1,5 šaukštelio smulkintos džiovinto raudonėlio žolės
šaukštelio cukraus
1,5 šaukštelio druskos
maltų pipirų pagal skonį
saujos kapotų petražolių
apie 100 g tarkuoto mozarella sūrio
alyvuogių aliejaus kepimui

Išdorotas žuvis įtrinkite druska ir padėkite šaltai.

Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais ir sudėkite į įkaitintą keptuvę, prieš tai į ją įpylę šliūksnį aliejaus. Šiek tiek apkepinkite.
Suberkite kapotą česnaką, supilkite smulkintus pomidorus su visomis sultimis ir įdėkite pomidorų pastos. Įberkite šaukštelį druskos, cukraus, džiovintų raudonėlių ir pridengę patroškinkite, kol viskas sutirštės (apie 20 - 30 min.). Nukaitę, paragaukite ir įmaišykite kapotas petražoles.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių kaitros.

Keptuvės turinį sudėkite į karščiui atsparų kepimo indą, formą ar gilesnę skardą. Ant viršaus vienu sluoksniu sudėliokite paruoštas stintas. Paviršių apiberkite tarkuotu sūriu, pagardinkite likusia druska ir pašaukite kepti.


Kepkite neilgai, apie 20 minučių, kol stintos perkeps, o sūris išsilydys.

Skanu su virtomis bulvėmis ar skrudinta balta duona :)


Beje, stintos populiarios ir Japonijoje. Ten jas kepa su galvomis ir ikrais. Pritariu, tokios pačios kvapniausios ir gardžiausios. O mūsų žvejai dar teigia, kad keptas stintas skaniausia valgyti nuo uodegos :)

Pagal Minnesota Sea Grant


Daugiau patiekalų iš stintų:
Marinuotos stintos
Stintienė
Troškintos stintos majonezo padaže

10 komentarų:

  1. Ausra, ir kaip ten buvo skonis? as kazko vis vengiu zuvies ir surio derinio;

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aušra, stengiuosi neaikčioti dėl skonio, nes niekad nekeliu tinklaraštin nepatikusių ar nepavykusių receptų. Jokios prasmės rašyti ir vargintis fotografuojant, jei pagaminau, bet daugiau jau negaminčiau ar mums buvo neskanu. O ar patiks kitiems, lai sprendžia patys, tai juk labai subjektyvu :)
      O dėl sūrio - recepte buvo nurodyta ant mocarelos užberti dar ir tarkuoto parmezano. Vat šito tai tikrai nedėjau ir net nerašiau, žuviai per daug. O šiek tiek švelnios mocarelos mums tiko :) Nors tikrai ne mažiau skanu būtų su vienais svogūnais ir pomidorais, bet tai jau per daug įprasta... :)

      Panaikinti
  2. ...man vyras pareiske, kad sugadinta stinta :D nes isvalyta :DDD kai pasakiau, kad jis pats taip daro, tai pasake: viskas tik del taves! as puse malonumo prarandu, valgydamas isvalytas :DDD vadinasi - myli :) tai gerai :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bet juk galima išvalyti žuvų vidurius neišimant ikrų ir nenupjaunant galvų :) Visiškai neišvalytos ir aš nevalgyčiau :)

      Panaikinti
  3. Dar paprastai keptos neatsivalgiau, bet 6itas variantas laabai viliojančiai atrodo. Man jau vien dėl to, kad nereikia kiekvienos žuvelės kelis kartus čiupinėt - valyt, voliot, vartyt kepant. Būtinai bandysiu. Ačiū už receptą, labai gražų aprašymą ir "skanias" nuotraukas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Danguole, šiuo atveju valyt ir kiekvieną apčiupinėt vis vien reiks :) Tik su kepimu paprasčiau :)

      Panaikinti
  4. Ach ach ach... man jau nuo pirmų lietuviškuose tinklaraščiuose pasirodžiusiose stintų nuotraukų sugėlė širdį (o gal skrandį?). Žiauru. Reikia kuo skubiau grįžti namo arba skristi į Korėją ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bet nejaugi Belgijoje negaudo stintų? Per prastos, matyt, lyginant su kitokiomis puikiomis žuvimis. O gal iki jūsų jos neatplaukia?

      Panaikinti
  5. Stintos mūsuose gyvena tūkstančius metų ir visada kvepėjo. O agurkai Lietuvoje atsirado visai neseniai. Todėl ne stintos kvepia agurkais, o AGURKAI KVEPIA STINTOMIS!!!!! ;). Beje, kvepia visos ir visada, ne tik prieš nerštą (net ir vasarą).
    P.S. Labai ačiū už stintų receptus, atrodo viliojančiai ir skaniai. Bandysiu.

    Audrius

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, kiek žinovų, matyt, tiek ir nuomonių :) Man taip pat visos stintos kvepia :) Paskaičiusi žvejų nuomonę valydama bandžiau atskirti patinų ir patelių kvapo intensyvumą :) Vienodai skaniai kvepia stintom visos žuvelės :)
      O receptus bandykit ir savo nuomonę pridėkite, gal ką patobulinsit, receptų iš stintų nėra taip jau daug :)

      Panaikinti