Pas mane žuvies dienos :)
Šiai žuvelei laikas pakeisti pavadinimą. Į "auksinė", vietoj stinta. Visom prasmėm.
Šiai žuvelei laikas pakeisti pavadinimą. Į "auksinė", vietoj stinta. Visom prasmėm.
Perkant stintas sutikau kaimynę. Prisiminėm visai nesenus laikus, kai stintos kainavo po tris litus už kilogramą. Kai pabrangino iki 6,50 Lt, visi šaukė, jog tai jau svieto pabaiga...
Šiandien stintos Klaipėdos turguje po 15 Lt/kg. Na, gerai, paprastą dieną 13 Lt/kg. Palangos stintos šventės metu - 20 Lt/kg. Nieks nebešaukia, nes, matyt, užtraukė žadą.
Ir ką gi, vis vien perkam, nors kartą per sezoną. Dėl agurkų kvapo. Dėl skonio. Dėl sentimentų... Vaikystėj su tėvu esu žvejojusi stintas ant Kuršmarių ledo. Ir ne kartą. Jau šitie prisiminimai niekad neišdils. Prigaudydavom maišus, skaičiuodavom šimtais "štukelių"...
Nežinau, ar atveža stintų į kitus miestus. Manau, kad taip. Kartais matau, kaip atvažiavusieji šviežią žuvį perka kilogramais. Stintas ir mes veždavom lauktuvių...
Seniau, pirkdavom, kepdavom, vėl pirkdavom, kepdavom ir kai atsibosdavo keptos, marinuodavom.
Skanesnės marinuotos žuvies, turbūt, nėra... Kitokių patiekalų su stintomis nelabai ir žinau.
O mano marinuojamos stintos receptas paprastas ir nesudėtingas. Dažniausiai proporcijos liaudiškos, "iš akies", pagal skonį.
Taigi, stintas išvalau, padruskinu ir neilgam palieku šaltai.
Volioju miltuose ir iškepu. Kai atsivalgom keptų...
... likusioms ruošiu marinatą, kuriam reikia (maždaug 1 kg žuvelių):
1 l vandens
keletą laurų lapų
šiek tiek pipirų grūdeliais
žiupsnio garstyčių grūdelių
3 šaukštų cukraus
šaukštelio druskos
apie 50 ml acto (9%)
šiek tiek pipirų grūdeliais
žiupsnio garstyčių grūdelių
3 šaukštų cukraus
šaukštelio druskos
apie 50 ml acto (9%)
dviejų morkų
dviejų svogūnų
Vandenį užvirinu, suberiu pipirų bei garstyčių grūdelius, laurų lapus (kartais dar gardinu petražolėmis ar gvazdikėliais) ir pavirinu. Įberiu druskos ir cukraus. Po keletos minučių, suberiu riekelėmis pjaustytas morkas, pusžiedžiais supjaustytus svogūnus ir pavirinu, kol daržovės suminkštėja, bet išlieka tvirtos. Pabaigoje įpilu acto (darau "macniai", nes žuvis viską sugeria, todėl nebijokite viršyti nurodyto kiekio. Ragaukite!).
Marinatą vos ataušinu ir dar karštą užpilu ant keptų stintų.
Palaikau bent per naktį (geriausia iki 24 val.). Ryte neiškenčiu ir valgau, valgau, valgau... :)
Ausrra, Ausrra, kada baigsi ant žaizdų minti? :) Davai įdėk kokį pyragą, dėl kurio širdies neskaudėtų, ką? :)))
AtsakytiPanaikintiVa jei, Vilma, labai prašom nesupykti, bet ne visi dar žuvies skanėstai sudėti! Pats sezonas, tai valgom žuvį :0) O tų pyragų aplink tiek, kad bežiūrint rankos savaime prie silkės tiesiasi :)
AtsakytiPanaikintiNiam niam. Panašias vyro močiutė gamina, labai skanu. Aš šiandien irgi vos stintų lauko turgelyje nenusipirkau, bet buvo nuo šalčio sušalusios, tai pagalvojau, kad surasiu kur šviežesnių. Dabar žiūrėdama į taviškes seilę varvinu.
AtsakytiPanaikintiNegaliu susilaikyti neparašiusi, nes silpna pasidarė, pamačius tas marinuotas stintas, aš pasimarinuoju ir strimėlių ir visokių kitokių žuvų, na bet aišku, ne tas skonis ir baigta, baisulinis skanėstas, nors jas valyti, jergutėliau, kaip nemėgstu, o jei dar kokia pūslė sprogusi, tai jau tada man baisu:))
AtsakytiPanaikintiO vargeli! Net apsiseilejau :))) Persiprasau... Mano silpnybe... O as dar ne is pajurio... Man kancia skaityti si irasa... Tai nerealiausias patiekalas... Pasakiska :)
AtsakytiPanaikintiman irgi kančia šiuos žuvų patiekalus skaitinėti, atrodo net skonį jaučiu beskaitydama :)
AtsakytiPanaikintiKą gi, tegaliu palinkėti stiprybės... ir kol sezonas, skubėti į artimiausią turgelį, žuvies parduotuvę ar prekybos centrą. Save tai tikrai galima pamaloninti :)
AtsakytiPanaikintio kiek cukraus, druskos ir acto dedat, nes pagal skonį, tai man visai neaišku, tiesiog su virtuve tik bandau susidraugauti:(
AtsakytiPanaikintiHm, Rybka, uždavei sunkų klausimą, nes tikrai tiksliai neatsakysiu, tik dėl orientacijos. Apytikriai šaukštas (na du, ne daugiau)druskos, trys, o gal net ir daugiau cukraus ir stiklinė acto (litrui vandens). Druskos gal ir pakaks, bet vat sudėjus cukrų ir po visko (išvirus daržovėms) pamažu pilant actą, reikia ragauti. Gal skonis kuždės, kad reikia daugiau sūrumo, o gal saldumo, man dažniausia reikia macnumo. Aš mėgstu saldžiarūgščiai ir macniai (rūgštumą sugeria žuvis), dedu daugiau cukraus ir acto, bet kitiems tai gal nelabai patinka :)
AtsakytiPanaikintiPatikslinau proporcijas, tačiau vis vien reikia ragauti, nes kaip jau minėjau, stintos sugeria visą macnumą :)
PanaikintiIš atminties klodų apie stintų marinavimą pagal mano tėvelio - stintų gaudytojo ant Kuršių marių ledo receptūrą :
AtsakytiPanaikintišvariai išvalytas stintas lengvai pasūdom, pavoliojam miltuose, ir pašilusiame aliejuje kepame iki vos paruduoja stintutės ir vos paskrunda jų uodegėlės. Iškepusias stintas sudedam į pailgus litrinius stiklainius statmenai, pridedam šviežių supjaustytų svogūnų galvučių, keletą nemaltų juodųjų pipirų.Tada verdam marinatą : sakykim pusei litro užvirusio vandens įpilam na gal 2 valgomuosius šaukštus acto, bet ne esencijos, ir kokį 1 arbatinį šaukšteliuką cukriuko. Greit viską sumaišom ir dar karštą, ką tik užvirusį marinatą užpilam ant stintų stiklainyje. Tada uždarom dangtelį ir laikom kambaryje stiklainį kol atšals marinatas. Paskui sudedam stiklainius į šaldytuvą ir pradedam valgyt stintas kada tik norim. Skanaus !!!
Egle, labai ačiū už savąjį receptą :) Pagarba žvejui tėveliui, ir aš tokį turėjau...
Panaikintiblemba, nemegstu zuvies... nu nuo dusios - man desra - geriausia zuvis.... bet nuo siandien - turbut - pamegsiu :) vyras prigaude stintu, menkiu - blemba, einu saldytuvan. ryt pas mus - ZUVIES DIENA!!!!!!!
AtsakytiPanaikintiAciu labai :)
Pažįstu tokių žvejo žmonų, kurios žuvies nevalgo, bet valyti jų turi tuntais :0) Ir stintos, ir menkės puikios žuvys, tikiuosi pajausit malonumą valgant. O po to jau... į šaldytuvą dešros :) Sėkmės ir ačiū!
Panaikinti...oi ne, nors as zvejo ir dukte, ir zmona - zuvies - nedoroju. nu negaliu as jom galvu nupjaut, kai jos tokiom diiidelem akim i mane ziuri.... o menkes uzkepele - niam niam :) dabar stintos eoles laukia - cia jau vyro reikalas :D ...bet ir desros nesinori... :D aciu :)
PanaikintiTikri žvejai ir turėtų patys žuvį doroti. Juk dažnai tai sunkus ir visai nemoteriškas darbas :)
PanaikintiLabai labai skanu, ačičų už gera recepta. Iki šiol pagrinde tik kepėm, o ko nesuvalgydavom padėdavom i šaldiklį kitam kartui, bet kai išbandėm šį recepta ,tai niam niam kaip skanu :)
AtsakytiPanaikinti