2013 m. rugpjūčio 22 d., ketvirtadienis

TOSKANIETIŠKAS OBUOLIŲ PYRAGAS



Pajūry rudenėja. Labai pamažu. Oras dar labai gražus, jūra šilta, ramios naktys. Nors lizduose dar klega tuoj pradėsiantys skraidyti kregždžiukai, gandrų jau nebėra. Užtat, nepaisydami trumpėjančių dienų, dar žydi kaktusai,



... bazilikų vazone tebegyvena varlė ir visai nesijaudina, kai iš laistytuvo pasipila vanduo,


... dangų remia ryškiaspalvės saulėgrąžos,



... serenčius lanko labai gražūs drugeliai, prie aplinkos priderinę savo sparnų spalvas,


... o didelį gėlių vazoną prie pat įėjimo apraizgė retas svečias - dėl šiltėjančio klimato ne taip seniai pas mus sutinkamas vienas didžiausių ir spalvingiausių vorų Europoje - vapsvavoris, mintantis tikrai ne vapsvomis, o žiogais ir skėriais. Vazono nejudinu, tik atsargiai palaistau gėles. Noriu sulaukti, kol susuks nemažą kokoną...


Nenuilstamai žydi kosmėjos, daug kam sukeliančios nostalgiją...


O aš giliai atsidūstu. Mano jaunėliui šį mėnesį suėjo septyniolika...


Vis važiuoju dviračiu, tai labai patinka mano kojai, patyrusiai rimtą lūžį žiemą.
Esu visiškai priklausoma nuo skylėtų akmenų.


Džiovinu pomidorus (palankūs orai leido pabandyti džiovinimą saulėje, pavyko puikiai :)


... valgau keistos formos cukinijas,


... džiaugiuosi besibaigiančia vasara. Nuotaika tokia, kad klausausi klasikinės muzikos.


Laukiu gražaus rudens ir kepu obuolių pyragus. Nors jų receptų mano tinklaraštyje jau dvidešimt, bet ar gali būti per daug obuolių pyragų artėjant rudeniui?
Šis - minkštas ir purus, su alyviniais obuoliukais ir migdolų drožlių pluta. Puikus...



 Reikia:
2 kiaušinių
120 g cukraus
50 g sviesto
60 ml pieno
200 g miltų
šaukštelio kepimo miltelių
500 g rūgštesnių obuolių
šaukštelio malto cinamono

ant viršaus:

75 g sviesto
120 g cukraus (aš dėjau du kupinus šaukštus medaus)
2 šaukštų miltų
100 g migdolų drožlių

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais.
Sviestą ištirpinkite.
Kiaušinius suplakite su cukrumi iki purumo. Įpilkite ištirpintą sviestą, pieną, suberkite miltų mišinį. Viską gerai išmaišykite.
Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių kaitros.
Apvalią kepimo formą (22 - 24 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi ir sukrėskite tešlą. Išlyginkite paviršių.
Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius, supjaustykite skiltelėmis, sumaišykite su cinamonu ir sudėkite ant tešlos. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 minučių.

Paruoškite viršų. Puode ištirpinkite sviestą. Suberkite cukrų (ar medų), miltus ir migdolų drožles. Gerai išmaišykite. Mišinį užpilkite ant pyrago ir kepkite dar 10 - 15 minučių, kol viršus dailiai pagels.

Pjaustykite atvėsusį.

Šaltinis knyga "Obuolių pyragai, žurnalo ManoNamai receptai", 2006 m.


13 komentarų:

  1. Jaukūs ir be galo šilti Tavo aprašymai, tiesiog vilioja dar pabūti gamtoje , o grįžus gaminti gaminti gaminti :-)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kaip viskas gražu, miela, gera...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kokia poetiska Tavo "dusia"!Laime zmonijai kad esi!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ačiū, merginos :) Gamtoj pabūti dar privaloma :) Ir pabandyti pamatyti tai, apie ką paprastai net nepagalvotum :) Gražios rugpjūčio pabaigos!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Koks puikus vasara dvelkiantis pasakojimas :) Pavydu baltu pavydu...

    AtsakytiPanaikinti
  6. Pasakojimas - tai paskaojimas, bet vat pyragas ir varlė - tai super ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Varlė - mano draugė :) Matyt, gera jai tarp bazilikų. Eidama pro šalį pasižiūriu, pasikalbu, saulėtą dieną užpilu vandens. Gal kada pavirs į ką nors, ką gali žinoti... :0)

      Panaikinti
  7. Sveiki, gal galetumete pasidalinti pomidoru dziovinimo technika? Dekui!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip džiovinu pomidorus, rašiau vat čia:
      http://ausrra.blogspot.com/2010/09/dziovinti-pomidorai.html#.UjYHR8ZBJ8E

      Panaikinti
  8. Ką tik iškepiau pyragą! Aušryt, labai skanus! Viršui neturėjau migdolų, tad pakeičiau juos kokosais, manau, kad gavosi nei kiek ne prasčiau ;) Mažytis pastebėjimas - kitam kartui dar pamažinsiu cukraus kiekį. Labai ačiū, išties ne toks kaip visi, lengvai pagaminamas ir tirpstantis burnoje!!! ;) Ugnė

    AtsakytiPanaikinti