2014 m. vasario 5 d., trečiadienis

FIGŲ KVADRATĖLIAI



Didesni ir smulkesni darbai ir darbeliai lyg priešingos krypties vėjas nubloškė mane kažkur tolyn nuo vėjo gūsių, bet čia sugrįžus apima nenormalaus jaukumo jausmas :) Esu visai čia pat, skaitau ir "užmetu akį", kas ką skanaus gamina, pildau savo norų sąrašą, kuris jau seniai be pabaigos... Laukiu pavasario, šviesesnių dienų, kapstymosi lauke, sugrįžtančių paukščių, pražysiančių žiedų...

Bet žiema nesiskundžiu, man patinka šaltukas.

Džiaugiuosi ir labai dėkoju Renatai už puikią žiemos dovaną, kurią man dovanojo Sezoninė virtuvė. Už ištaigingą, solidžią, storą ir nuoširdžią knygą, pilną visų keturių metų laikų, gausią gražių nuotraukų ir jaukių aprašymų. Už prižadintą įkvėpimą ir idėjas imtis ko nors skanaus. Vieną jau tikrai žinau, lauksiu, kol sužels krienų lapai, kad galėčiau į juos įsupti sultingus žuvies gabalėlius :) 



Ir vaišinu figų kvadratėliais, kurie man labai patinka su stipria, mažu šlakeliu grietinėlės balinta juodąja arbata...


Reikia:
tešlai:
120 g sviesto
65 g cukraus
1 kiaušinio
1/2 arb. š. cukraus su vanile
210 g miltų
1/4 arb. š. kepimo miltelių
žiupsnelio druskos

įdarui:
250 g džiovintų figų (rinkitės minkštesnes, jei jūsiškės kietos, pamirkykite arbatoje arba raudonajame vyne)
30 g graikinių riešutų (arba migdolų)
60 g džiovintų abrikosų (aš rinkausi tamsius)
1 valg. š. citrinų sulčių
1/2 valg. š. tarkuotos citrinų žievelės
jei mėgstate, šiek tiek malto cinamono


Tešlai skirtus ingredientus greit suminkykite į vienalytę tešlą. Jei pasirodys, kad ji per lipni ir per minkšta, miltų vis vien daugiau nedėkite, geriau miltais šie tiek pabarstykite stalą, ant kurio minkote. Padarykite rutulį, apgaubkite plėvele ir padėkite mažiausiai valandai į šaldytuvą.

Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių kaitros.

Įdarui figas sutrinkite elektriniu trintuvu kartu su abrikosais, riešutais, citrinos sultimis ir tarkuota žievele iki vienalytės masės. Pagardinkite maltu cinamonu. Jei įdaras atrodo per tirštas, šie tiek įpilkite virinto vandens (o gal geriau arbatos, šlakelį vyno ar net brendžio).

Tešlą padalinkite į dvi dalis ir iškočiokite. Kočiokite ne plonesnį nei 0,5 cm storio lakštą, iš kurio suformuokite maždaug 40 cm  ir 20 cm stačiakampį, stebėkite, kad nebūtų skylių. Ant pusės lakšto paskleiskite maždaug puse įdaro, paliekant neuždengtus kraštus. Perlenkite pusiau ir kruopščiai užspaudykite kraštus. Perkelkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Tą patį padarykite su kita tešlos puse ir pašaukite kepti. Kepkite apie 15 - 20 minučių, tik kol dailiai pagels (neperkepkite). Atvėsinkite ir supjaustykite kvadratėliais.

Šaltinis Happy Sugar Funtime


10 komentarų:

  1. Aš vis laukiu tavo įrašų ir kažkaip trūksta, jei tu ilgiau nepasirodai. Čia, matyt, dėl to, kad abi mėgstam tokią pačią kavą ir esam pamišusios dėl kaktusų :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. JAu labai žiauriai Tavęs trūko:) Ir nuotraukų ir receptų ir aprašymų ir t.t. ir p.p.

    AtsakytiPanaikinti
  3. o žvakės kokios gražios... mmm... noriu tokių:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žvakės lengvai apsukamos cinamonu, kai nori, imi ir pasidarai :)

      Panaikinti
  4. Aušra, džiugu, kad patiko ir radai kažką sau įdomaus :) Pas mane dabar irgi figos ant stalo, o tavieji figų kvadratėliai tai labai gardžiai atrodo, reiks būtinai išbandyti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Radau, Rennie, knyga vis dar ant virtuvės stalo ir kas vakarą vartoma. Tikrų tikriausia kulinarinių knygų kolekcijos pažiba :)

      Panaikinti