2014 m. kovo 1 d., šeštadienis

"MAKARONINIO" MOLIŪGO SRIUBA




Pavasarį ir ketvirtąjį "vėjo gūsių" gimtadienį pasitinku kukliai, prapjaudama paskutinį puikiai išsilaikiusį, taip vadinamą, makaroninį moliūgą (kaip ten bebūtų, angliškai, spaghetti squash, skamba daug geriau).





Aguročiams gimininga veislė (tokius aš vadinu žieminiais, nes puikiai laikosi net ir kambario temperatūroje) labai įdomi savo minkštimo struktūra, nes iškeptą orkaitėje pašukavus šakute, sluoksniuojasi plonais siūlais, primenančiais spageti makaronus.



Tikrai gaivaus kvapo (kas moliūgams nebūdinga) ir puikaus skonio. Pats paprasčiausias būdas šiuos moliūginius makaronus lengvai pakepti ant sviesto, užbarstyti kietojo sūrio, riešutėlių ir štai jums vegetariškas užkandis :)
Labai gardu tokį sumaišyti su paplaktu kiaušiniu, pagardinti maltais muskatais ir iškepti orkaitėje... Pusryčiams!



Kepto moliūgo makaronus galima aplieti aliejumi, pagardinti prieskoninėmis žolėmis ir valgyti kaip garnyrą arba sutrinti į tyrę ir naudoti pyragams, duonai, sriuboms ir pan. 

Jei turite, kur, būtinai auginkite, auga jie be jokių pretenzijų :)




O ką apie gimtadienį? Žengiu į penktuosius metus, be fejerverkų, ramiai. Žinau, įrašų mažėja, bet tai tik rodo, jog gyvenimas nestovi vietoje. Nepaisant retų mano pasirodymų, jaučiu pareigą padėkoti visiems, kurie komentuoja, dalijasi mintimis ir patyrimais, rūpinasi ir teiraujasi. Rašo laiškelius. Man smagu, kad užsukate, skaitote ir kažką randate sau :) Labai tikiuosi, kad šis tinklaraštis labai neаpsivels voratinkliais. Su pavasariu!


Sriubai:
puse makaroninio moliūgo (apie 1,2 kg su oda, be sėklų)
2 "cielų", nenuluptų ir neišskaidytų galvučių česnako
1 stambios morkos
1 didesnio svogūno
gabalėlio sviesto kepimui
2 vidutinių bulvių
2 - 3 puodelių sultinio
1 - 2 valg. š. džiovintų baravykų miltelių
žiupsnio rūkytos paprikos miltelių
1 arb. š. adžikos
druskos ir maltų pipirų pagal skonį
šlakelio grietinėlės
100 g minkšto sūrio (pvz., brie su graikiniais riešutais)
skrudintų moliūgų sėklų pabarstyti

Nuskustą morką, česnako galvutes, moliūgą (pjūvio puse) dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, apšlakstykite aliejumi ir kepkite 200 laipsnių kaitros orkaitėje apie pusvalandį (peilis turi lengvai smigti į iškepusio moliūgo odą). Atvėsinkite.

Atvėsusio moliūgo minkštimą iškabinkite šukuodami šakute ir sudėkite į storadugnį puodą. Ten pat išspauskite iškepusių česnakų minkštimus, susmulkinkite keptą morką, įberkite smulkiai sukapotą svogūną, įdėkite gabalėlį sviesto ir viską pamaišydami pakepkite 5 - 10 minučių. Įberkite maltų džiovintų baravykų, rūkytos paprikos miltelių, įdėkite adžikos (jei neturite, keiskite maltais kajeno pipirais) ir išmaišę užpilkite sultiniu. Sriubai užvirus, suberkite smulkintas bulves ir virkite ant vidutinės kaitros, kol šios suminkštės.

Paruoštą sriubą nukaiskite ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos tyrės, tirštumą reguliuokite sultiniu.
Vėl statykite ant viryklės, šiek tiek pakaitinkite, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais, įdėkite smulkinto minkšto sūrio ir palaukite, kol ištirps.

Patiekite su šlakeliu grietinėlės ir žiupsniu skrudintų moliūgų sėklų...

Soti, šildanti ir labai gardi sriuba žiemos pabaigtuvėms :)


O čia staltiesės schema, kuri matyti nuotraukose ir kurią mačiusios anksčiau prašė ne viena skaitytoja:



Mezgėjos supras, kad staltiesė sudaryta iš atskirų kvadratėlių. Schema nesunki, mezginys labai dailus, nors manasis nė iš tolo nepabaigtas...




9 komentarai:

  1. Sveikiju širdingai. Mes pavasario proga kepėm šokoladinius keksiukus su šokolado gabaliukais :)
    Pas tave visuomet jauku ir šilta. Skaitau įrašus, žvelgiu nuotraukas ir toks ramybės jausmas apima...

    AtsakytiPanaikinti
  2. nu kad pasipyle, tai pasipyle.... kaip faina :D jauciasi, kad pavasaris atejo :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, Migle, pavasaris tikrai čia, lauke ir mano širdyje :)

      Panaikinti
  3. Sveikinu įžengus į penktuosius. :) Ačiū, kad vis dar esate. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Rima, kad vis apsilankai, smagu matyti senus pažįstamus :)

      Panaikinti
  4. Oho, koks solidus amžius :) Tinklaraščiui tai tikrai daug. Labai lauksiu naujų puikių receptų iš ten, kur stūgauja vėjai ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkoju, Rennie, labai viliuosi, kad vėjai vis atpūs ką nors skanaus :)

      Panaikinti
  5. Beje, recepto pabaigoje ne mezginys, o nėrinys ;-) Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti