2014 m. birželio 12 d., ketvirtadienis

BULVIŲ SALOTOS SU RIDIKĖLIAIS, GRAŽGARSTĖMIS IR DŽIOVINTAIS POMIDORAIS

... bei žydėjimas!


Turguje pasirodžius pačioms ankstyviausioms šviežioms bulvytėms, purvinoms, žemėtoms ir mažytėms (tad didelė tikimybė, kad ne iš Egipto ir ne iš Kipro), suskubau jų šiek tiek prigriebti. Pačios skaniausios ir pilniausios vitaminų! Tokias valgau vienas, virtas su lupenomis, užgeriant kefyru arba su sviestu ir druska bei su trintomis kanapėmis. Apsivalgymas!
Bulvių salotų idėją man padiktavo Renatos knyga "Sezoninė virtuvė". Pavasarinės salotos, turėjusios būti su špinatais ir rūgštynėmis, šiek tiek pasikeitė. Kadangi jau vasara, mano mini darže špinatai bei rūgštynės iš po beržo sužydėjo, tad teko juos pakeisti gražgarstėmis, kurios labai dera su minkštais džiovintais pomidorais, o rūgštymėlio suteikia kaparėliai bei jų marinatas. Ir, žinoma, daug ridikėlių, jie čia puikiai dera. Taigi, kitokia Sezoninė virtuvės salotų variacija, labai gardi ir puikiai tinkanti pietums!


Dviems reikia:
5 mažų šviežių bulvių
apie 10 vnt. minkštų džiovintų pomidorų (ne aliejuje)
100 g ridikėlių
50 g svogūnų laiškų
didelės saujos gražgarsčių
1 - 2 valg. š. marinuotų kaparėlių
2 puskiečiai virtų kiaušinių

Padažui:
3 - 5 valg. š. lazdynų riešutų aliejaus
1 šaukšto kaparėlių marinato
1 arb. š. grūdėtųjų garstyčių
1 arb. š. medaus
druskos ir maltų pipirų pagal skonį

Bulves švariai ir kruopščiai nuplaukite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Tik nepervirkite, jos turi išlikti nesukritusios. Šiek tiek atvėsinkite, supjaustykite ir sudėkite į salotinę. Ant viršaus užberkite plonomis juostelėmis supjaustytus džiovintus pomidorus.
Padažui kaparėlių marinatą ištrinkite su medumi ir garstyčiomis, palaipsniui supilant lazdynų riešutų aliejų. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Daugiau nei pusę padažo užpilkite dar ant šiltų bulvių ir džiovintų pomidorų.
Į dubenį ant bulvių suberkite smulkintus ridikėlius, svogūnų laiškus, gražgarsčių lapelius, kaparėlius. Ant viršaus dėkite pjaustytus kiaušinius ir užpilkite likusiu užpilu.
Labai gardžios salotos!


Gražiausias metų laikas yra dabar, kai beveik viskas žydi vienu metu. Gamta pačiam pakilime!













6 komentarai:

  1. Kaip smagu, kad išbandei ir dar patobulinai :) Su kaparėliais ir džiovintais pomidorais man irgi labai patiktų... Nuostabūs žiedai!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aušra, kas tie žiedai balti kur dviračio bagažinej?

    AtsakytiPanaikinti
  3. geltoni bijūnai! pirmą kartą tokius pamačiau Briuselio turguje - nerealūs!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jie tikrai tokie, Rūta, stiprūs, atsparūs, o žiedai dideli, kvapnūs ir nerealūs, neįmanoma atsigėrėti :)

      Panaikinti