2014 m. liepos 9 d., trečiadienis

ANAKARDŽIŲ RIEŠUTŲ UŽTEPAS SU KRAPAIS


Kai net ir nedidelėj lysvėj krapai ima bujoti lyg išprotėję, vis galvoju, ką tokio gardaus ir įdomesnio su jais nuveikti, kol neperaugo. Įvairiausi žalumynų pesto - vienas būdų tai padaryti. Šį kart labai magėjo pabandyti su anakardžių riešutais. Iš šių riešutų veganai ir vegetarai gamina pieną, sviestą, grietinę, varškę, įvairiausius užtepus ir naudoja kaip pagrindą pyragams. Keletą valandų pamirkyti ir sutrinti į pastą, šie naudingų medžiagų pritvinkę riešutai kartu su didelių šūsniu šviežių ir sultingų krapų sukuria švelnios tekstūros gardų  ir gaivų kreminį užtepą, kurio paragavus, norisi spėlioti, iš ko gi čia pagaminta. Pestu tai galbūt ir negalėtų vadintis, nes tai pagardai, kurių pagrindą sudaro žalumynai. O čia pikantiškas riešutų užtepas su krapais, pagardintas česnaku ir tarkuotu Džiugo sūriu. Labai gardus ir netikėtas derinys!



Reikia
100 g anakardžių riešutų
1 česnako skiltelės
druskos ir maltų pipirų pagal skonį
2 - 3 valg. š. citrinos sulčių
geras šūsnis šviežių krapų  (jei mėgstate krapus, jų tikrai negailėkite)
2 - 3 valg. š. tarkuoto sūrio Džiugas

Riešutus pamirkykite šaltame vandenyje apie 3 - 4 valandas. Ilgiau nereikia. Nusunkite ir suberkite į elektrinį trintuvą kartu su česnaku, šiek tiek pasmulkintais krapais ir citrinų sultimis. Sutrinkite iki tyrės. Suberkite tarkuotą sūrį ir dar šiek tiek patrinkite. Pagal skonį pagardinkite druska ir maltais pipirais, jei reikia, dar įpilkite citrinų sulčių. Sukrėskite į indelį ar nedidelį užsukamą stiklainį ir padėkite į šaldytuvą. Po valandėlės skanaukite su baltos duonos skrebučiais, trapučiais, sausučiais, duonos lazdelėmis, šviežiomis morkytėmis ir pan. Skanaus!




Šią vasarą džiaugiuosi dar nebandytomis auginti gėlėmis, skeltažiedžiais. Nuostabūs žiedeliai, savo forma primenantys orchidėjas, dar vadinami "vargšų orchidėjomis" arba "drugeliais". Žydi ilgai ir gali papuošti bet kurių vienmečių kompozicijas... Tikros gražuolės!



9 komentarai:

  1. O bent koks geras! sitas tikrai bus sumaltas; vietoje Dziugo tikriausiai tiks parmezanas; butinai isbandysiu;

    AtsakytiPanaikinti
  2. :) kokie dailūs žiedeliai, kaip tik į tokius žiūrėjau prie belgiško Namiūro citadelės laisvai sau augančius ir pavadinau "mažom orchidėjom" :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, dailūs žiedeliai, nors ir nedideli. Kad ir kaip daug terliojimosi pavasarį, mat sėklų smulkumas neišpasakytas, bet kitą pavasarį vėl bandysiu sėti ir jau kažkur kompnuosiu :)

      Panaikinti
  3. Įsivaizduoju kaip skanu.. tikriausiai neatsivalgyčiau :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveiki, dėkoju už tokį skanų ir vegetarišką užtepėlės receptą. :) Jau išbandytas ir pamiltas. :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Koks įdomus receptas. Būtinai išbandysiu. Niekada nepagalvočiau, kas krapai gali derėti su riešutais. :) Turėtų būti tikrai skanu.

    AtsakytiPanaikinti