2010 m. rugsėjo 14 d., antradienis

KARAMELIZUOTO BALTOJO ŠOKOLADO KEKSIUKAI


Kitaip tariant, karameliniai keksiukai, o ta karamelė pagaminta iš baltojo šokolado. Kitokia karamelė ir kitoks jos skonis kuris reikalauja ir atitinkamai daugiau "žaidimo".


Pirmiausia, apie karamelės iš baltojo šokolado gamybą. Tam prireiks trijų su puse plytelių baltojo šokolado, žiupsnelio jūros druskos bei laiko. Iš šio kiekio turėtų išeiti maždaug puodelis karamelės. Čia susidūriau su problema, mat mūsų prekybos centruose labai jau nedidelis baltojo šokolado pasirinkimas ir svarbiausia, šokolado sudėtyje neradau kakavos sviesto kiekio! Ant tamsiųjų šokoladų yra, o ant baltojo ne. Mat, kad gautume kokybišką karamelę, patariama rinktis baltąjį šokoladą, kuriame yra ne mažiau nei 30% kakavos sviesto. Antraip, masė tampa per sausa, klampi, veliasi ir gumuliuojasi. Ką gi, nėr, tai nėr. Teko bandyti savo nuožiūra. Pagalvojau, pradėsiu nuo šokolado "Milka"... 

Šokoladą sulaužiau ir sudėjau į kepimo indą:


Patalpinau į iki 120 laipsnių įkaitintą orkaitę (siūloma bandyti tirpinti aukštesnėje temperatūroje, tuomet viskas vyktų greičiau, tačiau ir sugadinti (susvilinti) taip pat galima greičiau). Po dešimties minučių šokoladas turėjo ištirpti, jį reikėjo pamaišyti mentele. Manasis pradėjo tirpti gerokai vėliau. Ir nelabai buvo ką maišyti. O pats žaidimas taip ir tęsiasi. Pamaišom (į ištirpusį sudedam druską), pašaunam į orkaitę ir kaitinam, vėl pamaišom, vėl pakaitinam. Tol (gan ilgai, gal apie valandą), kol gauname gražiai rudai geltoną, karamelės spalvos vientisą masę. "Milka" matyt, nėra tas šokoladas, kuriame yra pakankamai kakavos sviesto. Gavos tirštoka masė su gumulėliais...


 ...taip nutikus,teko pasinaudoti autoriaus patarimu (pasirodo, ne man vienai taip). Pertryniau masę per sietelį (galima sutrinti elektrine maišykle) ir šiek tiek šliukštelėjau grietinėlės. Tada jau gavau tai, ko reikėjo:


Dalykėlis labai skanus, kitoks nei iš cukraus, sviesto ir grietinėlės bei tinkamas visokiems geriems dalykams. Vos suturėjau, berniokus atstatytais pirštais iš virtuvės lyg muses baidyt reikėjo...

Supilta į stiklainiuką šaldytuve karamelė gali stovėti ilgesnį laiką ir būti vartojama kaip ir kitokios panašios rūšies gėrybės...
Nežinau, gal geriau pavyktų pvz., iš lietuviško baltojo šokolado ("Karališkas" akytasis?)...

Pagal David Lebovitz.

Karamelizuoto baltojo šokolado keksiukai, į kuriuos ir "suplaukė" mano terlionės, tikrai buvo verti žaidimų.

Keksiukams:
170 g migdolų miltų (nuplikytų, nuluptų ir sumaltų migdolų riešutų. Malant blenderiu siūlau įmaišyti šaukštą cukraus, tuomet susimala puikiai);
110 g miltų;
žiupsnelio druskos;
350 g karamelizuoto baltojo šokolado (maždaug iš penkių 100 g plytų baltojo šokolado);
50 g sviesto (išlydyto);
3 šaukštai cukraus;
4 didelių kiaušinių.

Miltus sumaišyti su maltais migdolais ir druska. Baltojo šokolado karamelę sumaišyti su sviestu ir cukrumi. Po vieną įmušti kiaušinius ir gerai išplakti po kiekvieno. Švelniai įmaišyti miltų masę. Pripildyti popierinėmis formelėmis išklotas keksiukų formeles...


... ir kepti 190 laipsnių kaitros orkaitėje apie 20 minučių arba kol kraštai sutvirtės, bet viduriukai išliks pakankamai minkšti (neperkepti!). Keksiukai turi gautis labai karameliškai drėgni ir minkšti, ypač ties viduriu.

Ataušinti.

Labai tinka su vaisiniais ledais.




Ir vėl pagal David Lebovitz.

10 komentarų:

  1. Turiu išsisaugojus ir aš karamelizuoto šokolado receptą :) Tiek pas dėdę Lebovitzą, tiek pas tave atrodo žiauriai žiauriai skaniai ;)) Valgyčiau tokią karamelę dideliu šaukštu ir jokių keksiukų nekepčiau :D
    O man tokia kvaila idėja šovė... kaip manai, jei šokoladą tiesiog kaitinti ant viryklės nuolat maišant? Gal išeitų tas pats, tik terlionių mažiau?
    Beje, dėl baltojo šokolado. Kažkada dieviško skonio šokoladas buvo pardavinėjamas turgelių kioskuose su sausainiais, bandelėm etc. tokiais dideliais gabalais, visai nebrangiai. Reiktų ir dabar pasižvalgyt

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, Juliana, karamelė skani, bet keksiukai taip pat žiauriai karameliški...
    Manau, kad ir ant viryklės galima būtų pabandyti, gal pradžioj reiktų išlydyti vandens vonelėje, o po to labai pamažu kaitinti kokiam geram puode. Nepabandęs nežinosi :). Jei sugalvotum, duok žinoti, kaip pavyko...
    O su turgeliais davei gerą idėją, reiks paieškoti, ko tuose turguose tik nebūna... :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kaip skaniai atrooodoo, reiks nepatingėt ir išbandyt:))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ačiū, Ineta, jei netingėsi, atsiliepk, kaip pavyko... :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveiki,

    receptas ypatingai gundantis :) tik pasakysiu, kad akytas sokoladas netinka... nesigauna karamele :( Kolkas dar esu kepimo procese, galbut veliau parasysiu kas gavosi.

    R

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ačiū, būtų įdomu. Aš vis galvoju, kokį čia iš pas mus randamų baltųjų šokoladų dar išbandyti...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Laba, o kaip tau jie iškilo? Ar dėjot kepimo miltelių?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ieva, kepimo miltelių sudėtyje nėra,jų ir neturi būti, bet užtat dedami net keturi kiaušiniai, kurie puikiai kildo kepamus pyragus :) Šie keksiukai neturi gautis purūs ir sausi, lyg biskvitas (o nuo kepimo miltelių taip ir būtų), o tik šiek tiek pakilę, bet viduj drėgni, minkšti ir labai karameliški. Visai, kaip čia:
    http://www.davidlebovitz.com/2010/07/caramelized-white-chocolate-cake-recipe-hidden-kitchen/

    AtsakytiPanaikinti
  9. Laba diena, vakar išbandžiau šį receptuką. Kremą gaminau iš lietuviško baltojo "Princo". Pradžioje atrodė, lydosi gerai, ruduoja, o paskui gavosi tokia beveik nemaišoma susicukravusi masė :), įpyliau grietinėlės, išmaišiau, dar mikseriu gumulėlius pasmulkinau, masė vistiek tirštoka, bet jau maišoma ir laaaabai skani:). Jau galvojau, nieko nesigaus su keksiukų gamyba(nes kiek praaušusi masė vėl tapo tokia kietoka, beveik minkymui tinkama), bet įpylus sviesto, kiaušinius įmušus-gavosi tešla skystoka, tai viskas puikiai:). O keksiukai tai tikrai, kaip Jūs rašote, verti žaidimų...mmm... Dėkui už puikų receptą!!!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Daiva, ačiū, kad pasidalinote. Ir labai džiaugiuosi, kad patiko, nors su mūsiškuoju "Princu" teko pavargti. Prasti pas mus tie baltieji šokoladai. O aš pamačiau, kad "Rūtos" konditerija parduoda sveriamas šokolado tokias lyg tabletes. Iš kart prisiminiau šiuos keksiukus, reiks išbandyti, gal šitas šokoladas bus geresnis. Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti