2012 m. gruodžio 10 d., pirmadienis

VIŠTIENOS KEPENĖLIŲ PAŠTETAS SU OBUOLIAIS

Taip keista, šiuos gardėsius fotografavau tik prieš savaitę, o šiandien lauke ant to paties stalo visa tai tektų "nardinti" į didžiausias sniego pusnis. Keisti tie orų berniukai ir mergaitės, vis nepataiko - pranašauja iškrisiant tik dvi snaiges, po kurių reikia iki prakaito mojuotis sniego kastuvais :) Pas mus, lyg pasakoje, viskas skendi pusnyse...



Labai mėgstu kepenėles ir labai gerai pamenu, kaip baisiai jų nemėgau vaikystėje. Net bloga darydavosi, kai užuosdavau namuose jų kvapą. Kaip gerai, kad gerokai patobulėjo manieji skonio receptoriai. Už tai esu dėkinga tėčiui, kuris verste versdavo, tiesiog liepdavo ragauti viską, kas nauja, neįprasta, neatrasta ir nežinoma. Užtat dabar, pvz., ruošdama paštetą, kepenėles kabinu ir valgau tiesiai iš keptuvės. Galėčiau suvalgyti viską. Su balta duona, kol dar šiltos. 
Anądien prekybos centre pamačiusi pjaustomą kepenų paštetą su obuolių gabalėliais prisiminiau, jog tikrai, labai skanios kepenėlės su obuoliais, ypač rūgštesniais. Apie tai prisiminusi, iš kart pasukau šviežios paukštienos skyriaus link. Pirkti vištienos kepenėlių sekmadienio pusryčiams. 

Reikia:
apie 500 g šviežių kepenėlių (paukštienos)
2 - 3 saldžiarūgščių obuolių
apie 100 g rūkytų lašinukų
2 nedidelių svogūnų galvučių
2 česnako skiltelių
druskos, šviežiai maltų pipirų pagal skonį
šlakelio degtinės (labai tiktų kalvadosas, jei netyčia tokio atsirastų, bet tiks ir įprastas brendis ar degtinė)
apie 80 ml grietinėlės


Kepenėles kruopščiai nuplaukite, išpjaustykite plėves ir padruskinkite.

Nuvalytus ir sukapotus svogūnus pakepinkite keptuvėje kartu su supjaustytais lašinukais, kol pastarieji aptirps, o svogūnai suminkštės. Sudėkite nuvalytus, nuluptus ir skiltelėmis supjaustytus obuolius. Dar šiek tiek pakepinkite, kol obuoliai suminkštės.

Ant obuolių sudėkite paruoštas kepenėles ir švelniai pamaišydami patroškinkite (galite uždengti dangčiu), kol perkeps, bet liks minkštos ir sultingos. Įpilkite šlakelį obuolių brendžio ir pakaitinkite, kol šiek tiek nugaruos. Suberkite kapotus česnakus ir supilkite grietinėlę. Pagal skonį pagardinkite druska ir maltais pipirais. Pakaitinę dar keletą minučių keptuvę nukelkite nuo kaitros ir atvėsinkite.

Viską sutrinkite blenderiu ar sumalkite ir gerai išmaišykite. Jei reikia, dar pagardinkite prieskoniais ir druska.
Sukrėskite į indelius ir laikykite vėsiai. Ilgesniam laikymui paviršių užpilkite trupučio lydyto sviesto, paštetas išliks ilgiau šviežias ir nepritrauks pašalinių kvapų.


Jei jūsų obuoliai sultingi ir prieš pilant grietinėlę, skysčio keptuvėje susikaupė gana daug, šiek tiek jo nupilkite (tik neišmeskite) ir tik tuomet pilkite grietinėlę, antraip, paštetas gausis per skystos tekstūros. Geriau tirštumą pareguliuosite kai maišysite jau sutrintą masę...

Tokį labai gardu tepti ant skrudintos baltos duonos ir užgerti naminiu obuolių vynu. Arba tiks ir rausvas rabarbarų vynas bei tamsesnė duona, jei pagal mus... :0) Ne tik sekmadieniui!

Daugiau pašteto receptų:

Vištienos kepenėlių paštetas
Vištienos kepenėlių paštetas su grybais
Triušienos kepenėlių paštetas
Vištienos kepenėlių paštetas su voveraitėmis


Labai smagu gauti ankstyvųjų kalėdinių dovanų. Mane jau aplankė Kalėdų senis slapukas :) Ačiū Vilmai iš Kulinarijos laboratorijos už šilumą, jaukumą ir nuoširdumą :)


Kyla klausimas, kas gi tai? Labai rūpestingai suruošta dovanėlė, aviliukų formelės su receptu ir kaip gi be Vilmos firminio kalėdinio vaisių pyrago? Keksiuko pavidale ir su griežtom instrukcijom :)


Keksiuką jau paslėpiau saugoje vietoje, o žavias formeles pasidėjau matomoj vietoj, kad kuo greičiau išbandyčiau...

12 komentarų:

  1. Oho, koks šaunuolis, puikuolis ur visoks kitoks - "uolis" tas Kalėdų senelis slapukas. Viskas atrodo PUIKIAI :)
    Kepenėlių paštetą gaminau savaitgalį ir, beje, irgi su obuoliais (antaniniais), lašinukų tik nedėjau :) Va, taip va :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, Kristina, slapukas tikras "uolis" :0) O paštetas su antaniniais obuoliais tikrai pats skaniausias. Ir sutapimas gi koks!

      Panaikinti
  2. Atsakymai
    1. Šypsosi Kalėdų senis slapukas, o kas gi jam belieka :0) Smagu!

      Panaikinti
  3. Dievinu paštetą - skaniai atrodo. Lauksim dovanos išbandymo :-)

    AtsakytiPanaikinti
  4. mmm, paštetas. Aš vaikystėje priešingai - labai mėgau kepenėles. Mėgstu ir dabar, bet ruošiu pakankamai retai. Už tai apsilankius turguje - visuomet parsinešu nors kokio nors pašteto. Man be jo, kaip ir be ožkos sūrio, nespalvotas gyvenimas :)

    P.S. O tos snaigės - matyt - labai didelės,kad joms nukasti reikia kastuvų :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jums gerai, įsivaizduoju, kokių gardėsių siūlo belgiškas turgus :0)
      O snaigės taip, krito dvi ir laabai didelės :0) Iki pat šiol kasam :)

      Panaikinti
  5. Dievinu kepeneles, pamenu kai mama jas kepdavo tai kaip mat is bliudo dingdavo :) O jei alkoholio nenaudociau, nes jo pas mus namie nebuna nieko neatsitiktu?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Paštetą gaminu dažnai bet kažkaip nesumojau paskaninti jo obuoliais - puiki idėja, būtinai pabandysiu.
    O tavo Senelis slapukas tikrai puikiai apdovanojo - matyt labai gera buvai šiemet:))) Aš savo dovanėlės dar laukiu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, Kiaune, kepenėlės su obuoliais skaniai dera, tik obuoliai turėtų būti į rūgštąją pusę :)
      Stengiausi gera būti... :0)

      Panaikinti