2014 m. vasario 28 d., penktadienis

KEPTŲ PASTARNOKŲ KEKSAS




Taip! Keptų pastarnokų keksas, be galo purus, minkštas ir drėgnas. Su auksinėmis razinomis, nerafinuotu cukranendrių cukrumi ir graikinių riešutų aliejumi. Kvapnus ir be galo gardus!

Pastarnokai mano sena meilė :) Ši daržovė ypač skani kepta orkaitėje, mat tuomet pasaldėja beveik dvigubai ir yra truputėlį riešutų skonio, todėl labai dera su riešutiniu aliejumi bei niekuo nenusileidžia morkoms ar moliūgams pyraguose. Pas mus šis keksas dingo per akimirką. Rekomenduoju!


Reikia:
235 g pastarnokų tyrės (iš 4 - 5 vidutinio dydžio pastarnokų)*
200 g miltų
2 arb.š. kepimo miltelių
180 g nerafinuoto cukranendrių cukraus (tiks "Demerara")
3 didelių kiaušinių
2 arb. š. cukraus su natūralia vanile
60 ml tiršto natūralaus jogurto (arba riebios grietinės)
110 g nerafinuoto graikinių riešutų aliejaus
3 saujų mažų geltonųjų razinų (auksinių)
miltinio cukraus apibarstymui

*Pastarnokų tyrei daržoves nuskuskite (jei žievelė storoka, storiau užkabindami nulupkite peiliuku, nes antraip, iškepus gali būti sudėtinga sutrinti), perpjaukite išilgai į dvi, o jei šaknys storos, į keturias dalis, sudėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, apšlakstykite aliejumi ir apie 20 minučių kepkite 180 laipsnių kaitros orkaitėje. Iškepusias atvėsinkite ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos tyrės ir pasverkite reikiamą kiekį.

Kiaušinius išplakite su cukrumi iki purios masės. Supilkite aliejų, jogurtą, sudėkite pastarnokų tyrę ir gerai išmaišykite.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir vaniliniu cukrumi. Pamažu maišant, mišinį įmaišykite į tešlą. Suberkite razinas ir dar kartą švelniai išmaišykite.
Paruoštą tešlą sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą kekso formą ir pašaukite kepti į 180 laipsnių kaitros orkaitę. Kepkite apie 40 - 45 minutes, ar iškepė tikrinkite mediniu pagaliuku.
Iškepusį gerai atvėsinkite ir apibarstykite miltiniu cukrumi.


Vietoj cukraus su vanile, jei patinka, galite naudoti šaukštelį prieskonių meduoliams arba po 0,5 šaukštelio maltų gvazdikėlių, maltų muskatų ir cinamono. Man skaniausias su vaniliniu cukrumi, o kartais į tokius pyragus mėgstu įberti žiupsnį maltų kardamonų...

Idėja iš Coffee and Crumpets

6 komentarai:

  1. Isivaizduoju, koks sitas geras; tavo isrinkti receptai, Ausra, yra jega; man atrodo sitame bloge dar nemaciau nei vieno banalaus recepto; mano mylimiausias lietuviskas blogas; is tikruju;

    AtsakytiPanaikinti
  2. Vaje, kaip gerai atrodo! Esu kepusi saldžių kepinių su burokėliais, morkomis, bulvėmis ir net šokoladinį keksą su raugintais kopūstais (buvo labai geras:), bet su pastarnokais dar neteko. Reikės išmėginti, nes kaip tik turiu savo pačios augintų pastarnokų atsargų. Antrinu Aušrai - myliu šį tinklaraštį už jaukumą ir originalumą!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai ačiū, Kristina :) Šokoladinis su raugintais kopūstais? Vajetau, turėtų būti kažkas toookio, lyginant su šiuo :)

      Panaikinti
  3. Labai skaniai atrodo :) O skonį puikiai įsivaizduoju, esu kepusi duoną su pastarnokais http://www.sezoninevirtuve.lt/duona-su-pastarnokais-ir-muskatu-riesutais/, tai buvo drėgna ir gardi. Keksas turėtų tai labai geras būti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tavoji duona atrodo taip pat gardžiai, Rennie, tik vietoj muskatų ten įberčiau malto kardamono, mano skoniui būtų labiau priimtina :) O šis keksas geras, tikrai ir jame prieskonius taip pat galima rinktis pagal skonį :)

      Panaikinti