2010 m. liepos 9 d., penktadienis

KIAULIENOS TROŠKINYS MOLINUKUOSE

Jau taip įsibėgėjo vasarėlė, kad nebėr kada net prisėst. Pavydžiu (baltai, žinoma) tiems, kurie patirties semiasi bei akiratį plečia svetur, dalijasi kulinariniais ir ne tik įspūdžiais. Kaip ir daugelis, Mindaugo savaitgaliui buvom gamtoj. Su palapinėm, kaip tikri turistai. Daug kepsnių, šašlykų, smagaus tinklinio, nepailstamų maudynių upėje, stalo žaidimų, žvejybos, važinėjimosi dviračiu, skaitymo ir kitokių malonių užsiėmimų. Žinot, kai esant palankiam orui, šimtai, ką ten...tūkstančiai poilsiautojų sugarma prie jūros, mes, klaipėdiečiai, "nešam muilą" prie upės ar ežero. Beveik visada. Ir būna taip ramu ir tylu, kad net širdžiai miela. Jokių triukšmingų poilsiautojų, jokios spūsties, jokio triukšmo ar madų demonstravimo...Vien tik gaivi Pakalnės upė Rusnėje, kaitri saulė, puiki gamta ir visiškas atsipalaidavimas. Grįžus, paskutinę šventinę išeiginę dviračiais nuvykom į Palangą. O Palanga siautėja! Tiek žmonių pliaže nebepamenu, kada buvau mačius. Ir vietiniai pasakė, kad tai jau mažai, mat paskutinė diena, daug išvykusių! Gerai, kad žinom ramių ir tylių vietelių prie jūros.....:)

Nors orai ir labai lepina, rodos, kad karštyje nesinori nieko "karšto", bet pavargus nuo ant laužo kepamo maisto, norisi kažko tokio...kaip pavyzdžiui, troškinio su avinžirniais, daržovėmis ir alaus aromatu...Visai buvau pamiršus tuos, taip vadinamus, "čenachų" indelius...



Dviems indeliams prireiks:

apie 200 g kiaulienos sprandinės;
pusės svogūno;
2 česnako skiltelių;
2 nedidelių bulvių;
2 šviežių morkų;
maždaug 2/3 stiklinės virtų avinžirnių;
3 - 4 šaukštų natūralaus pomidorų padažo su daržovėmis (aš naudoju "Kėdainių");
druskos, lauro lapų, juodųjų pipirų (maltų ir grūdeliais), trupučio maltų čili, šviežių čiobrelių;
pusės stiklinės tamsaus alaus;
aliejaus;
nedidelio gabalėlio sviesto.

Mėsą supjaustyti nedideliais kvadratėliais, užbarstyti druskos, pipirų ir palikti valandėlei poilsiui. Sudėti į įkaitintą keptuvę su trupučiu aliejaus ir ant smarkesnės kaitros greit apkepti iš abiejų pusių. Užpilti virintu vandeniu, kad vos apsemtų, įmesti lauro lapų, pipirų žirnelių ir ant labai mažos kaitros uždengus palikti troškinimui maždaug 40 - 60 minučių arba kol mėsytė taps labai minkšta.
Bulves ir morkas nuvalyti ir supjaustyti. Keptuvėje ant šlakelio aliejaus pakepinti kapotą svogūną, pridėti smulkinto česnako ir dar patroškinti, kol suminkštės. Įmaišyti pomidorų tyrės su daržovėmis, įberti aštriųjų čili. Į molinius indelius žerti keletą pjaustytų bulvių ir morkų, įmesti nedidelį gabalėlį sviesto, uždėti šiek tiek troškintos mėsytės. Tuomet vėl sluoksnelį bulvių ir morkų. Ant viršaus sudėti avinžirnius ir užpilti kepintų svogūnų - pomidorų tyrės padažu. Įberti dar šiek tiek druskos, kapotų čiobrelių, įpilti alaus ir virinto vandens, kad vos apsemtų indelio turinį.  Molinukų neperpildyti, nes troškinant orkaitėje, gali pradėti bėgti ir baisiai rūkti. Patalpinti į 200 laipsnių kaitros orkaitę ir troškinti, kol suminkštės daržovės arba maždaug apie pusvalandį. Kvapnu ir skanus, tiesiog atgaiva širdžiai...



5 komentarai:

  1. Labai skaniai atrodo!

    AtsakytiPanaikinti
  2. fainas recpetas - pačiu laiku, o tai jau nebežinau ką dar mandresnio su avinžirniais pasigaminti...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai skaniai atrodo.. Gal zinote, kur butu galima isigyti tokius molinukus?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šiuos kažkada seniai pirkau iš "Jiesios", būdavo parduotuvėse. Šiuo metu tokiais prekiauja "Džesija LT":
      http://www.dzesijalt.lt/index.php/lt/trokinins
      Gal yra parduotuvėse, reikia pasidairyti, nes šiaip jie prekiauja tik mugėse ir įvairiuose stambesniuose renginiuose (Kaziuke, manau, tikrai bus) :)

      Panaikinti