2010 m. liepos 28 d., trečiadienis

ŠILAUOGIŲ TARTA...

Su plikytu kremu.


Tartos - vienos puikiausių ir lengvai pagaminamų desertų. Ypač vasarą, kai daugybė vaisių ir daržovių. Improvizacijai ribų nėra. Ši - su tuntu stambių ir sultingų šilauogių, truputį paįvairinta mėlynėmis ir pagražinta avietėmis. 
Labai skanų ir visai nesudėtingą tartos pagrindo receptą galima rasti čia. Pagal ne taip seniai pateiktą voveraičių tartą. Tik į tešlą reiktų nepamiršti įmaišyti šaukštą cukraus ir prieš kepant subadyti šakute:


Kepti 210 laipnsių kaitros orkaitėje apie 15 minučių, kol dailiai paruduos. Kepant tešla gali ties dugnu vis tiek iškilti. Nieko baisaus, galima pradarius orkaitę šiek tiek dar pabadyti peiliu ar šakute. Iškeptą ataušinti.

Plikytam kremui:
2 kiaušinių tryniai;
2 puodeliai riebesnio pieno (arba puodelis lieso pieno ir puodelis grietinėlės)
0,5 stiklinės cukraus;
3 šaukštai krakmolo (aš naudoju kukurūzų);
žiupsnelis druskos;
šaukštelis vanilinio cukraus;
2 šaukštai (tiesiog gabalėlis) sviesto.

Uogų viršui:
0,5 kg šviežių šilauogių;
sauja šviežių mėlynių;
šiek tiek šviežių aviečių;
miltinio cukraus pabarstymui.

Pieną užkaisti puode, bet neužvirinti. Pakaitinti, kol ims garuoti ir nukelti nuo kaitros. Sumaišyti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Trynius dubenyje sumaišyti su krakmolu ir druska. Truputį šliukštelti šilto pieno ir gerai išmaišyti iki vientisos "košelės". Pamažu supilti kiaušinių masę į šiltą pieną ir nuolat maišant užvirinti. Kai sutirštės, pavirinti ant nedidelės kaitros 2 - 3 minutes. Nukėlus nuo kaitros, įmaišyti gabalėlį sviesto. Gautą kremą - pudingą uždengti maistine plėvele (plėvele prispaudžiant kremo paviršių), kad nesusiformuotų pluta ir atšaldyti.
Ant tartos pagrindo sukrėsti visiškai atvėsusį kremą:


Sudėti nuplautas šilauoges:


Tuščius tarpelius užpildyti mėlynėmis ir šiek tiek pagražinti avietėmis. Gerai atšaldyti, pabarstyti miltiniu cukrumi ir papuošti melisos lapeliais...


...arba improvizuoti savaip. 
P.S. Kremo pagal šį receptą išėjo kiek daugoka. Gal šiek tiek reiktų mažinti proporcijas, nes mano uogos per daug skendo pudinge, nors ir buvo labai skanu...:) Čia juk vitaminų bombikė!

4 komentarai:

  1. Si plikyta krema panaudojau gamindama mieliniu bandeliu pyraga, labai skaniai gavosi:D taigi cia ir tavo puse nuopelno:D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Šaunu, kad pasinauodojot ir ačiū už atsiliepimą! Plikyto kremo pritaikymo galimybės didelės, šis gėris tinka daugumoje desertų...

    AtsakytiPanaikinti
  3. labas vakaras, apie si pyraga svajoju gau gal kokius metus ir va katik i orkaite pasoviau tarta ir norejau paklausti ar jums ir gavosi tesla labai miksta, gal per mazai idejau miltu?... ir dar pastebejau kad krastai susitrauke, na buvau iki pat krastu padengus skarda o dabar liko tik iki puses. gal ka padariau ne taip?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Taip, turbūt tešla buvo per minkšta. Ir kraštai dėl to nuslinko. Man šį tartos pagrindą ne iš pirmo karto pavyko dailiai iškepti - ir kraštai slydo, ir sulūžo. Dar kartą perskaičiau Lebovitz receptą, pagal kurį dariau. Visa esmė ir yra miltų kiekyje. Atrodo nesudėtinga, bet reikia atitaikyti ar pajausti miltų kiekį, bei tešlą gerai prie kraštų prispausti šakute. Jei skaitot angliškai, paskaitykit, jei ne - pažiūrėkit nuotraukas čia http://www.davidlebovitz.com/2009/05/french-tart-dough-a-la-francaise/. Ir kantrybės.... :) O šiaip, jei patinka tokie pyragai, galit tešlą tartai gaminti įprastu būdu, skonis tikrai ne prastesnis...

    AtsakytiPanaikinti