2013 m. birželio 25 d., antradienis

ŠEIVAMEDŽIO ŽIEDŲ IR BRAŠKIŲ LEDAI



Per Jonines rišau kupoles - mažas vaistingų, valgomų ir tam tikrą magišką galią turinčių augalų puokšteles. Sau, kaimynėms ir draugei. Rišau viena. Tylomis ir medituodama. Iš žydinčių arba dar tik skleidžiančių žiedelius raudonėlių, šalavijų, jonažolių, petražolių, rūtų, valerijonų, peletrūnų, juozažolių ir bebaigiančių žydėti geltonųjų bijūnų. Džiovinimui, kaip gerovės ir apsaugos nuo visokių blogybių simbolį. Iš to, ką radau pas save. Dabar taip viskas žydi ir veši...


Prieš pat Jonines buvo tik ką pradėję skleistis šeivamedžiai. Dviračiu myniau į mišką, skinti šių žiedų. Atradau didžiulę pievą, su žole iki pažastų, su žydinčiomis jonažolėmis, kraujažolėmis ir kaulažolėmis. Su jūra dilgėlių. Žinosiu, kur važiuoti pastarųjų pavasarį. Toje pievoje - ištisi šeivamedžių sąžalynai, matyt, vėjo užsėti. O gal paukščių dėka subujoję. Po keletos šiltų dienų turėtų būti pats jų žydėjimas.


Kaip gaiviai kvepia po lietaus! Viriau šeivamedžio žiedų sirupą ir sukau ledus.
Jei patinka šeivamedžio žiedų kvapas (nes ne visiems jis patinka), patiks ir šie ledai. Kreminiai, susimaišę su trintomis braškėmis... labai vasariški.


Reikia: (apie 1 l ledų)
300 ml riebaus pieno
300 ml grietinėlės
125 g cukraus pudros
1 arb. š. cukraus su vanile
5 kiaušinio trynių
apie 10 šeivamedžio žiedynų (žiedų kekių)
300 g šviežių braškių
1 - 2 šaukštų cukraus (braškėms)

Į prikaistuvį supilkite pieną, grietinėlę, įberkite apie 80 g cukraus pudros, sudėkite nuo stiebelių nukarpytus šeivamedžio žiedus (karpykite tiesiai virš puodo, kad visos žiedadulkės, kurios suteikia ne tik skonio ir kvapo, bet ir spalvos, subyrėtų į pieną) ir užkaiskite. Kaitinkite vis pamaišydami ant mažos kaitros iki užvirimo, tik neužvirinkite. Nukelkite nuo viryklės ir palikite, kol sutrinsite trynius.


Kiaušinių trynius išplakite su likusiu cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo. Pieno mišinį nukoškite ir pamažu, plona srovele, nuolat intensyviai maišant, supilkite į išplaktus trynius. Gerai išmaišykite ir vėl statykite ant viryklės. Nuolat maišant kaitinkite, kol masė sutirštės (neužvirinkite!), tai turėtų užtrukti apie 15 min. Masę atvėsinkite, o po to atšaldykite šaldytuve (geriausiai mišinį ruošti iš vakaro).
Braškes nuvalykite ir sutrinkite su cukrumi iki tyrės ir laikykite šaltai.
Atšaldytą ledų masę išsukite ledų gaminimo aparate pagal naudojimo instrukcijas. Baigiant sukti, t.y., masei sutirštėjus, supilkite trintas braškes ir švelniai permaišykite (visiškai neišmaišykite, tegul šaldytos uogos matosi kreminių ledų sluoksniuose). Paruoštus ledus supilstykite į indelius ir sudėkite į šaldiklį.

Patiekite su šeivamedžio žiedų sirupu ir uogomis...


Adaptuota pagal Lubie to gotowanie










6 komentarai:

  1. Nuo teksto ir nuo vaizdų man "stalčius neužsidaro" :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Julija, smagu, kad vis užsuki kartu pasidžiaugti :)

      Panaikinti
  2. Kaip gražu, toks vasariškas, spalvingas įrašas :) Gera, tikriausiai, į tokius vaizdus kasdien žiūrėti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Vita :) Džiaugiuosi vasara, kuri tiesiog šuoliuoja dideliais žingsniais..

      Panaikinti
  3. Kaip idomu...ir begalo grazu...viskas...

    AtsakytiPanaikinti