2010 m. liepos 20 d., antradienis

PURI DUONELĖ SU POMIDORAIS, SVOGŪNAIS...


...Brie sūriu, alyvuogėmis ir žolelėmis. Arba tiesiog Focaccia, jei patinka itališkai.
Patinka man kepti ką nors iš mielinės tešlos, kai taip šilta. Tešla kyla greitai ir gausiai. Kepiniai gaunasi minkšti, purūs ir skanūs...


Tešlai:
1 stiklinė drungno vandens;
1 pakelis sausų mielių (7 g);
0,5 šaukštelio skysto medaus;
1/4 stiklinės aliejaus;
šaukštelis jūros druskos;
3 stiklinės duonos miltų (812D).

Viršui:
gabaliukas sviesto;
7 - 8  galvutės šviežių, jaunų, mažų svogūnų (arba 3 įprastos, vidutinės galvos);
0,5 šaukštelio rupios jūros druskos;
žiupsnis maltų juodųjų pipirų;
apie 200 - 300 g mažųjų pomidorėlių (vynuoginių);
200 g juodųjų alyvuogių (be kauliukų);
100 - 200 g minkšto brie sūrio;
žiupsnis kapotų žolių: rozmarino, šalavijo, čiobrelių;
aliejaus paviršiui.

Drungną vandenį sumaišyti su mielėmis ir medumi. Palikti 5 - 10 minučių, kol suputos. Supilti aliejų ir druską. Virtuviniu plakikliu su tešlos antgaliais lėtai plakant, palaipsniui supilti miltus. Plakti didesniu greičiu, kol tešla susiformuos į rutulį, atšoks nuo indo kraštų ir taps vientisa (apie 5 minutes):


Tešla turi išlikti labai minkšta ir, jei minkyti rankomis - lipni. Suformuoti į rutulį, uždengti plėvele ir palikti, kol pakils dvigubai arba maždaug valandai (tokiu oru, kaip dabar, tereikia vos pusvalandžio):


Pasiruošti produktus viršutiniam sluoksniui. Svogūniukus susipjaustyti pusiniais žiedeliais, pomidorus puselėmis ar ketvirčiais, sūrį kubeliais.


Svogūnus pakepinti  svieste su druska ir pipirais, kol taps minkšti. Atvėsinti. Tešlą išversti į aliejumi pateptą nedidelę skardą ir aliejumi išteptomis rankomis suploti, suformuojant vienodo storio kvadratą:


Pridengti plėvele ir palikti šiltai, kad pakiltų dar pusvalandžiui. Tuomet ant tešlos paviršiaus sudėti keptus svogūnus, išdėlioti pomidorus, sūrį, alyvuoges. Užbarstyti kapotomis žolelėmis bei rupia jūros druska. Galima paberti aštresnių pipirų. Apšlakstyti aliejumi.


Pašauti į 200 laipsnių kaitros orkaitę pusvalandžiui, kol iškils ir gražiai paruduos.


Šiek tiek atvėsinti ir patiekti supjaustytą kvadratėliais. Labai skanu atvėsusį vakarą, po karštos dienos prie stiklo šalto alaus....:)

Variacijos pagal čia.

16 komentarų:

  1. Skaniai atrodo focaccia ! As karta dariau, nelabai kas gavos, nes siai duonai reikia aukstos temepraturos orkaitej, ko as neturiu.. tai laukiu kada galesiu vel isbandyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tai nėr orkaitėj 200 laipsnių? Juk beveik pagrindinė reikalinga temperatūra!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na, tai tuomet belieka plinkėti greičiau sulaukti tos karštos orkaitės...

    AtsakytiPanaikinti
  4. O kiek reikėtų šviežių mielių? :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Nerealiai skanu :) Tik žolelių jokių neturėjau. Labai skani tešla. Kepsiu dar ne kartą. Ačiū. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smagu, ačiū, kad grįžot su atsiliepimu :) Į šią, beveik duoną, galima dėti viską, kas patinka, ne vien daržoves. Barstyti džiovintas žoles ar prieskonius, kumpio gabalėlius, varijuoti su sūriais.. Geras itališkas išradimas :)

      Panaikinti
  6. I tesla imaisiau alyvuogiu, labai skanu buvo :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pritariu, visas šias gėrybes, dedamas ant viršaus galima lengvai įspausti į tešlą, gausis duonelė lyg ir su įdaru :)

      Panaikinti
  7. Dar labai skanu i vidu ideti kepinta baklazana. Sita tesla yra labai skani, tai gali labai daug visko prigalvoti ir gauti vis kitokia duonele. Bandziau daryti pagal kitokius receptus, bet jusu yra geriausias. Tai vel grizau ir liksiu istikima butent siam receptui. :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Norėjau kepti vėl šią duonelę, bet prisiminiau, kad turiu daug varškės, tai persigalvojau ir jau kepa varškės keksas, bet pamačius šias nuotraukas, nusprendžiau kol keps varškės keksas spėsiu padaryti ir tešlą šiai duonelei :D Na nieko su savimi negaliu padaryti. Bent kartą per savaitę turiu suvalgyti šią duonelę :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tokiu oru vienas malonumas turint laiko sukiotis virtuvėje :) Džiaugiuosi, kad radote tai, be ko negalite išgyventi nei savaitės :0) Ačiū!

      Panaikinti
  9. Na pabandžiau daryti šią duonelę pagal kitą receptą.
    Ir dar kartą įsitikinau, kad šis geriausias :)

    AtsakytiPanaikinti