2012 m. balandžio 4 d., trečiadienis

TROŠKINTAS TRIUŠIS SU DŽIOVINTAIS ABRIKOSAIS

Ir trečias bei paskutinis eksperimentas su kiaušinių dažymu. Šį kart visiškai natūralus, sveikas ir saugus.


Šį receptą kažkada, dar rudenį, užtikau sėdėdama vienos įstaigos laukiamajame ir vartydama žurnalą "Žmonės". Prisipažinimas - pasielgiau negražiai, net nepajutau, kaip ramiu veidu tą lapą išsiplėšiau. 
Ir nė kiek nesigailiu...
Pagal šį receptą pagaminta triušiena gavosi labai gardi. Pamarinuota pačios užaugintų džiovintų žolių mišinyje, su juodojoje arbatoje brinkintais abrikosais. Sultinga ir minkštutė. Manau, tikrai labai tinkama šventiniam stalui.

Reikia:
apie 1,5 kg sveriančio triušio;
1/3 - 1/2 stiklinės alyvuogių aliejaus;
šaukšto itališkų žolelių mišinio (aš naudojau savos gamybos džiovintų raudonėlių, čiobrelių, j. serbentų lapų, dilgėlių, juozažolės, dašio ir rozmarino mišinį);
druskos, maltų pipirų, laurų lapų;
2 morkų;
2 svogūnų;
3 skiltelių česnako;
gabalėlio sviesto kepimui;
stiklinės karštos stiprios juodos arbatos;
250 g džiovintų abrikosų;
stiklinės baltojo sauso ar rožinio vyno;
stiklinės naminio sultinio (tiks paukštienos ar daržovių nuoviras, pačiu blogiausiu atveju - virintas vanduo).

Džiovintas žoles sumaišykite su aliejumi, įberkite šiek tiek druskos ir palikite, kad pritrauktų.
Nuplautą ir nusausintą triušį supjaustykite gabaliukais. Kiekvieną jų gerai ištrinkite druska ir aliejumi su žolėmis. Mėsą gerai "išmasažuokite" ir palikite vėsiai, kad pasimarinuotų.


Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių kaitros.

Keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite triušieną ir iš visų pusių gerai apkepkite, kad apskrustų. Keptuvę uždenkite dangčiu ir patroškinkite apie 20 min.

Morkas ir česnakus supjaustykite griežinėliais, svogūnus kubeliais. Daržoves paskleiskite troškintuvo dugne, pabarstykite druska, pipirais, užberkite trupintų laurų lapų bei dar šiek tiek žolelių mišinio. Ant viršaus sudėkite pakepintą triušieną, užpilkite stikline sultinio, uždenkite ir pašaukite į orkaitę. Kai užburbuliuos, kepkite apie 50 min.

Karšta juodąja arbata užpilkite džiovintus abrikosus. Kai atvės, o vaisiai išbrinks, švelniai nuspauskite ir supjaustykite juostelėmis. Likus maždaug 5 min. iki kepimo pabaigos, ant triušienos suberkite abrikosus, supilkite vyną, uždenkite ir dar patroškinkite, kad susigertų visi skoniai.


Patiekite su biriai virtais ryžiais...

Nors orkaitės kaitra pasirodė per didelė, triušiena iškepė be priekaištų ir gavosi tikrai nuostabiai gardi..

Šaltinis: žurnalas "Žmonės", 2011 m. lapkričio 3 d.


O dabar dar kartelį apie dailius ir saugius kiaušinius Velykoms. Turiu gerą kaupą šieno, džiovintos žolės, kurios su pintu krepšiu kaip dekoraciją gavau prie gimtadienio dovanos žiemą. Juo ir dažiau kiaušinius, visai kaip tikra kaimietė :) Rezultatu likau labai patenkinta. Išvirti šiene, o po to trumpiau ar ilgiau tame nuovire pamirkyti, gavosi gražių žemiškų spalvų margučiai. Tas, kuris truputį šviesesnis, laikytas keletą valandų, o tamsesnis - per naktį.




Gerą kupetą džiovintos žolės sudėjau į puodą ir užpylusi vandeniu, užvirinau. Įbėriau šaukštą druskos ir šiek tiek acto. Pavirinusi apie pusvalandį, atsargiai įleidau baltos spalvos žalius kiaušinius ir viriau apie dešimt minučių. Kaitrą išjungiau, o kiaušinius palikau puode. Svarbiausia kiaušinius "pasodinti" ant šieno ir juo gerai užkloti. Jokiu būdu nejudinti ir nevartyti. Tuomet kiaušiniai gausis dailiai pamarginti.


Spalva priklauso nuo sudžiovintų žolių rūšies, mirkymo laiko ir tirpalo stiprumo, mažiau įdėjus šieno ir palaikius keletą valandų, gausis žalsvesni, tokie "chaki" spalvos, daugiau šieno kiaušinius nudažys nuo žalsvai rusvų iki tamsiai rudų atspalvių. Tai mano sodresnis, antras bandymas marginti šienu.


Išimti iš nuoviro reikia labai atsargiai, nes kol šlapi, spalva lyg ir neatspari, greit susibraižo, bet kai pilnai išdžiūva, laikosi puikiai. Pabandykite, mačiau, kaip džiovintą žolę, skirtą kraikui, kiaušinių dažymui kai kas perka gyvūnėlių parduotuvėse :)


Ir dar, labai netikėtas rezultatas su žaliąja arbata. Tikėjausi žalių atspalvių, o gavosi geltonas kiaušinis!




Į vandenį įbėriau pora šaukštų žalios arbatos lapelių (manoji buvo su jazminaičiais), įbėriau druskos ir pritrūkusi acto, šliukštelėjau raugintų agurkų rasalo. Užvirus, iš kart įleidau žalią baltą kiaušinį ir išviriau. Po to palikau nuovire per naktį (po keletos valandų mirkymo, kiaušinis nusidažė žalsvai gelsva, bet labai pasteline spalva). Spalva atspari ir labai netikėta. Kiaušinis - kvepiantis jazminais ir tikrai įprasto skonio, nekartus, nors verdamas skilo :)
Gali būti, kad įbėrus mažiau arbatžolių ar panaudojus kitokios rūšies žaliąją arbatą ar nepilant rūgšties, gautųsi visai kitokių, žalesnių atspalvių kiaušiniai... Smagu eksperimentuoti :0)



14 komentarų:

  1. ...o mes nepildavom acto i zole verdant... ir kiausiniai graziai zali gaudavosi :)...bet , tiesa sakant, ne pacia zole gi virdavom... nezinau kaip lietuviskai, bet pas mus pakratais vadina (tai zoles "trupiniai", kuriu darzinej visada pilna budavo, kai jau sieno nebelikdavo...) bet praejo tie laikai, kai sito gerio apsciai turejom... neliko kaimo, neliko ir sieno... :(
    aciu uz priminima :) butinai vasara kuoksta zoliu susidziovinsiu vien del kiausiniu marginimo :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Migliau, taip, akivaizdu, kad abiem atvejais rūgštis reaguodama su nuoviru skiedžia ir keičia spalvą, Velykoms reiks pabandyti dvejopai :)
      Bepigu gyvenant kaime, visokio gėrio gali prisigalvot :) O aš dėkoju savo draugams, kurie net nenutuokdami, mane šienu apdovanojo :0)

      Panaikinti
  2. Trys triušiai šaldymo kameroje vis laukia, kada bus pagaminti;). Vieno receptą jau žinau;). Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aussra, manau, galima su raudonąja rooibos arbata dažyti. Rusvi turėtų "išeiti" :)
    Žolių jokiu neturiu prisirinkus, o tas, kur lauke "augo" Vilniuje užsnigo... Teks ir man dar su "šlipsais" ir arbata dažyti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kristina, šieno yra pirkti parduotuvėse gyvūnams :) Dar nepabandžiau su vaisine arbata, ypač ta, kurioje yra mėlynių, turėtų išeiti kažkas gražaus :)

      Panaikinti
  4. Aš irgi Velykoms triušį troškinsiu, bet obuolių sultyse su džiovintomis slyvomis. Tavo receptą irgi reikės kada išbandyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labai skaniai atrodo Tavo triušis:)) Labai mėgstu triušieną. Kai tik turiu iš karto ką nors gaminu, o šį receptuką būtinai išsisaugau:)Dar man labai patinka plovas su triušiena...jeigu bus noras išbandyk, gal patiks:)))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Triušiena man pati geriausia iš mėsos :) Patiktų visokiais būdais, net ir plovas :) Ačiū, Odeta!

      Panaikinti
  6. Skilęs kiaušinis galėjo būti ir agurkų skonio ;)))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne, Rūta, tiek daug agurkų rūgštimo nepyliau, kad nuovirą pramuštų :0) Akivaizdus jazminų aromatas :)

      Panaikinti
  7. Puikus receptukas. Ir aš jį išsiplėšiau ir pasidėjau, kad progai pasitaikius pasigaminčiau, tik iš savo žurnalo :))) (2011 m. lapkričio 3 d., Donato Šimukausko receptas).

    AtsakytiPanaikinti