2013 m. liepos 25 d., ketvirtadienis

AGRASTŲ VYNAS




Tikriausiai pas ne vieną senesnės sodybos šeimininką agrastų krūmų šakelės svyra nuo uogų gausos, o džemų nėra kam valgyti. Aš agrastus jau seniai atradau iš naujo. Treti metai uogas marinuoju ir valgome kaip priedą prie vynų ir sūrių. Maišau tokias su pamarinuotomis alyvuogėmis. Labai netikėta ir skanu :) Kepu gardų agrastų pyragą, gaminu agrastų padažą prie blynų, išverdu keletą stiklainiukų standžių agrastų drebučių...
Agrastai turi ypač daug pektino. Kokį litrą ar kilogramą uogų pašutinus puode su šlakeliu vandens, o po to gerai pertrynus per sietą, gauta tyre galima tirštinti uogienes. Šiemet viriau abrikosų džemo, šiek tiek įmaišydama tokios tyrės.
Na, bet jei pas daugelį bujoja ne vienas, o keletas spygliuotų krūmelių ir visas uogas suvartoti tikrai sudėtinga, kviečiu pasigaminti naminio agrastų vyno. Rausvo. Sauso. Po metų, o dar geriau, po dviejų, turėsite progos paskanauti savito skonio kvapnaus gėrimo. Agrastų vynas skoninėmis savybėmis prilygsta vynuogių vynui ir gali būti geriamas kaip apetitą žadinantis aperityvas prieš sočius pietus ar vakarienę. Išbandyta!



Reikia:
10 kg agrastų
3,5 kg cukraus
5 g pektino fermento*
10 g maistingųjų medžiagų*

10 g vyno mielių

Agrastus perrinkite, nuplaukite, pašalinkite lapelius ir pagedusias uogas, nuskabykite kotelius ir ūselius. Sutraiškykite ir sudėkite į rauginimo indą. Užpilkite verdančiu vandeniu (kad uogas vos apsemtų) ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros. Į atvėsusią masę suberkite pektino fermentą ir gerai išmaišykite. Supilkite nedideliame vandens kiekyje ištirpintas vyno mieles ir maistingąsias medžiagas. Indą užkimškite, įstatykite vandeniu pripildytą rauginimo vamzdelį ir palikite šiltoje patalpoje tris paras rūgti.
Po trijų parų raugą iškoškite, minkštimą gerai išspauskite ir, jei trūksta, iki 25 litrų pripildykite virintu vandeniu. Nupilkite maždaug tris litrus gauto skysčio ir jį kaitindami ištirpinkite cukrų. Sirupą atvėsinkite ir supilkite į raugą. Indą vėl užkimškite, įstatykite vandeniu pripildytą rauginimo vamzdelį ir pastatykite šiltoje vietoje rūgti.
Kai pro rauginimo vamzdelį tepraeis vos vienas ar du burbuliukai per minutę, maždaug po 3 – 4 savaičių, atskirkite ant dugno susidariusias nuosėdas. Iškoštą vyną išvėdinkite - keletą valandų palikite stovėti atvirame inde nuolat intensyviai pamaišydami, o po to vėl supilkite į rauginimo indą, užkimškite, įstatykite rauginimo vamzdelį ir palikite vėsesnėje vietoje savaiminiam skaidrėjimui.
Kai vynas visiškai nuskaidrės, dar kartą kruopščiai atskirkite likusias nuosėdas, o vyną vėl išvėdinkite. Išpilstykite į butelius, užkimškite ir suguldę palikite vėsesnėje vietoje, kad subręstų.

Šių uogų vynas rūgsta ir bręsta ilgiau nei kiti vynai. Geriausias skonis ir aromatas atsiskleidžia po metų, pusantrų ar dviejų. Su metais sodrėja ir spalva.


Jei šį vyną gaminsite iš nepilnai prisirpusių agrastų, gėrimas lengviau skaidrės ir bus daug skanesnis.

*Agrastai – uogos, turinčios nemažai pektinų, kurie apsunkina vyno rūgimą ir skaidrėjimą, todėl šiam vynui būtinai reikia pektiną ardančių fermentų. Kai šie fermentai atliks savo darbą, išspausti sultis iš uogų tirščių bus vieni juokai :)

*Maistingosios medžiagos – vitaminai ir mikroelementai, reikalingi mielių aktyvumui didinti. Jas naudojant kartu su vyno mielėmis, vynas rūgsta aktyviau, greičiau ir kokybiškiau.

Pektino fermento, vyno mielių ir maistingųjų medžiagų galite įsigyti vyndarystės prekių parduotuvėse. 


Receptas ruoštas  maisto tinklaraštininkų žurnalo "Debesys" 2013 m. vasaros numeriui.

10 komentarų:

  1. Ausra, tavo blogas - kaip gurmaniniu vynu daryklos puslapis: rabarbaru, pieniu, agrastu; liuks!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Fantastiškai , beprotiškai GERAS- TEISINGAS :-)Tavo puslapis, jei ko nerandu- randu pas Tave, pradedant pica..einant tortais..gėlių grožiu ir fantastiškaiS gamtos aprašymais,..baigiant vynu :-) Nėra dar pas mane agrastų, bet planuoju sodinti. Esu ragavus namų darbo agratų vyno pas savo brangiausiojo dėdę, vynas man priminė sausą vermutą. Šiaip nesu mėgėja naminių vynų, bet agrastai mane pavergė. Tavo receptukas pas mane :-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkoju, Saitana :) Džiaugiuosi, jei randi kažką, kas tinka tau :) Šitas vynas tikrai savito skonio, jam būtinai reikia duoti laiko pribręsti :)

      Panaikinti
  3. Nuostabu!
    Iki vyno gamybos dar nepribrendau, bet šį receptą dėl jo grožio, užsisaugau - tikius, kad prireiks :)
    Ir marinuoti agrastai domina labai labai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai, niekada negali žinoti :) O marinuoti agrastai tikrai puikūs, pas mane jau keletas stiklainėlių puikuojasi šaldytuve. Labai tinka svečiams nustebinti :)

      Panaikinti
  4. NUOSTABIOS nuotraukos!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sudomino ir receptas, ir tara :))) Kur gaut tokį gražį butelį? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dairykitės Ermitaže, mačiau kažką panašaus. Tokį pirkau seniau, prieš keletą metų būdavo didžiųjų prekybcentrių indų skyriuose :)

      Panaikinti