2013 m. liepos 23 d., antradienis

PYRAGAS SU BALTAISIAIS SERBENTAIS, KAMA MILTAIS IR KARDAMONU



Giliai atsidūstu. Nors vasarėlė po Joninių labai kaprizinga, vis tik padovanojo mums puikų keletos dienų poilsį Dzūkijos kaime, visai netoliese Druskininkų. Vėl, kaip ir pernai, nes panašu, kad gimsta tradicija. O tradicijos yra gerai...
Šį kart mus džiugino dangus, pilnas ryškių debesų, bekraščiai nugeltusių javų laukai ir vasariškas lietus. Gomurius malonino ką tik išsuktas medus (labai daug šviežio medaus!) ir ką tik iš lysvės iššokę agurkėliai. Burnoje tirpstančios šilauogės. Gardūs sūriai ir dar labai daug vasariškų malonumų... Esu neapsakomai dėkinga sodybos šeimininkams ir draugams už puikiai praleistą laiką ir smagias akimirkas...

 



Baltieji serbentai šiam pyragui priduoda gaivumo, kama miltai riešutų skonio, kardamonas - ypatingo cinkelio. Minkštas, purus, arbatinis, mano mėgstamiausios rūšies. Žinoma, baltuosius serbentus galite keisti raudonaisiais, o kama miltus - įprastais. Kas nežino, kama miltai - skrudinti malti kviečiai, rugiai, miežiai ir žirniai. Puikus priedas jogurtams, košėms, pyragams ar duonai. Miltai kupini ląstelienos ir vitaminų, jei nebandėt, rekomenduoju, mūsų prekybos centruose yra. O šiaip, pyragas labai skanus, ypač su ledais. Kaimynai paliudytų :)


Reikia:
150 g sviesto
50 g grietinės
3 kiaušinių
250 g cukraus (naudojau rudąjį)
200 g kvietinių miltų
75 g kama miltų
1 arb. š. cukraus su vanile
2 arb. š. kepimo miltelių
1 arb. š. malto kardamono (arba sutrintų grūdelių iš maždaug 5 kardamono ankščių)
300 g nuvalytų baltųjų serbentų
1 valg. š. rudojo cukraus viršui

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių kaitros.
Kiaušinius išplakite su cukrumi iki purumo. Supilkite ištirpintą sviestą ir grietinę, gerai išmaišykite.
Miltus sumaišykite su kama miltais, kepimo milteliais ir vaniliniu cukrumi. Pamažėl švelniai įmaišykite į skystąją tešlą.
Maždaug 25 ir 35 cm dydžio kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir supilkite tešlą. Ant viršaus lygiu sluoksniu suberkite uogas.


Viršų pabarstykite ruduoju cukrumi ir pašaukite kepti. Kepkite apie 25 - 30 minučių, kol pyragas dailiai paruduos, paviršiuje susiformuos daili plutelė arba kol įbestas medinis pagaliukas išlįs sausas.


Pjaustykite šiltą, jei tieksite su ledais arba atvėsusį, pabarstytą miltiniu cukrumi, jei prie puodelio kvapnios, pvz., darželinių žiomenių arbatos...



Adaptuota pagal Nami-nami









10 komentarų:

  1. Aušra, kaip jūs čia gražiai gėlėtai pyragus kepat:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man tavo receptai tokie subtilūs, tokie lietuviški, tokie savi atrodo. Ir sezoniški, o balti serbentai labai puikiai skamba pyrago pavadinime :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O man tai tavo nuotraukos tikra atgaiva sielai ♥ Jau tie suderinti gelynai, geles ...nuostabu!!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oi, koks ačiū tau, Aguonėle! Smagu, kad džiaugiuosi ne viena :)

      Panaikinti
  4. O jau kokie kaktusai už stiklo! Nai nai nai :) Kažin kuri jų daugiau turim :D
    Kokia gėlė paskutinėje nuotraukoje kairėje apačioje? Ar ten krūmas? Viržis? Tie patys žiedai ir vazoje pamerkti? "Nedažlibinu".

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jau ko, ko, bet spyglių pas mane tikrai netrūksta :) Kai kurie jau labai garbingo amžiaus :) Nori pasivaržyti dėl vazonėlių skaičiaus? Galim susiskaičiuot dėl smagumo :)
      O ten pentiniai (delphinium). Kasmet "gūsiuose" pilna jų nuotraukų :) Laikosi pamerkti tik lauke, namie tuoj pat vysta...

      Panaikinti
  5. Man tik įdomu, kaip kaktusų mėgėjai :)
    Kadangi mano kaktusai dvejuose namuose apgyvendinti, tai dabar tiksliai nežinau kiek, bet 100 su trupučiu tikrai yra, nes kažkada skaičiavau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pas mane arti šimto :) Savosios kolekcijos nebedidinu, o jei pasitaiko galimybė, mažinu. Auginu juos daugiau kaip penkiolika metų, pradeda pabosti :)

      Panaikinti