2013 m. gruodžio 30 d., pirmadienis

MORKŲ MEDUOLIS SU VARŠKĖS KREMU



Mano Žaliosios Kalėdos praėjo ramiai. Ir nors lauke intensyviai kalasi tulpės, brinksta krūmų pumpurėliai, želia čiobreliai, net agurklės, laukiam Naujųjų... Tikiuosi, kad Jūs šventes taip pat praleidote ramiai, su pačiais mieliausiais ir artimiausiais žmonėmis. Prilinkėjote jiems visa ko geriausio, pridovanojote pačių nuoširdžiausių dovanų. Be jokios, abejonės, prigaminote pačių skaniausių valgių...
Linkiu, kad artėjantys metai būtų turtingi dvasine ramybe, artimųjų palaikymu, naujų vilčių ir troškimų išsipildymu. Raskite laiko sau ir savo mylimiausiems. Ir būkite sveiki...

Lyg šventinis palinkėjimas - gardus meduolinis morkų pyragas, su turtingu varškės pertepimu. Tokį galite kepti apvalų, pagaminsite prabangų tortą. Jei nepatinka meduoliniai prieskoniai, juos pakeiskite vaniliniu cukrumi ar vanilės esencija. Arba įberkite žiupsnelį malto cinamono...


Reikia:
pyragui:
apie 350 g smulkia burokine trintuve tarkuotų morkų
4 M dydžio kiaušinių
100 g rudojo cukranendrių cukraus
100 g medaus
100 g maltų žemės riešutų (galima keisti maltais migdolais)
150 g miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
0,5 arb. š. sodos
1 arb. š. prieskonių mišinio meduoliams (arba 2 arb. š. cukraus su natūralia vanile)
100 ml augalinio aliejaus (aš naudojau skystą ghee sviestą)
žiupsnelio druskos

pertepimui:
360 g varškės (2 pakeliai po 180 g)
190 g maskarponės sūrio
250 ml plakamosios grietinėlės (galima keisti tiršta grietine)
2 arb. š. cukraus su vanile
3 - 5 valg. š. saldinto kondensuoto pieno

meduoliniam prieskonių mišiniui:
30 g malto cinamono
15 g malto kardamono
20 g malto pankolio
5 g maltų gvazdikėlių
2 g maltų kvapiųjų pipirų
2 g maltų juodųjų pipirų
5 g maltų muskato riešutų
20 g maltų cukruotų apelsino žievelių

Prieskonius, skirtus meduoliniam mišiniui, sumaišykite. Sudėtines dalis keiskite pagal pomėgį ar poreikį.

Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių kaitros.

Pyragui kiaušinius išplakite dubenyje su žiupsneliu druskos, cukrumi ir medumi (jei jūsų medus tirštas, prieš plakdami su kiaušiniais, pašildykite jį vandens garų vonelėje). Plakite, kol gausite tirštą, purią ir putotą masę. Pamažu supilkite aliejų, suberkite tarkuotas morkas.
Miltus sumaišykite su maltais riešutais, prieskoniais, kepimo milteliais ir soda. Sausąjį mišinį švelniai įmaišykite į skystąją dalį. Gautą masę padalykite į dvi dalis. Vieną jų paskleiskite kvadratinėje kepimo formoje (manosios formos kraštinė 20 cm), išklotoje kepimo popieriumi ir pašaukite kepti. Kepkite apie 20 - 25 minutes. Taip pat iškepkite ir antrąjį tešlos lakštą.
Nuo pyrago lakštų nulupkite kepimo popierių ir gerai atvėsinkite. Kiekvieną jų perpjaukite per pus, gausite keturis storus stačiakampius gabalėlius.

Pertepimui varškę ištrinkite su maskarponės sūriu, ir iki lengvų putų paplakta grietinėle (arba grietine). Pagal skonį pasaldinkite kondensuotu pienu (galite pabarstyti aguonomis, apelsinų žievele arba kapotais riešutais).

Pertepimo masę padalinkite maždaug į tris lygias dalis ir storai aptepkite kiekvieną pyrago stačiakampį.


Aplyginkite kraštus, paviršių apliekite glajumi iš citrinos sulčių ir miltinio cukraus su truputėliu kakavos (aš įbėriau šiek tiek saldžiavaisio pupmedžio miltelių)  ar lydytu šokoladu bei papuoškite. Prieš patiekiant, būtinai palaikykite vėsiai bent 3 - 4 valandas, kad sudrėktų. Skaniausias kitą dieną...



Gražių švenčių!



Adaptuota pagal Nami-nami

11 komentarų:

  1. eina sau, kaip grazu... o jau kaktusu gausybe...
    geru jums ateinanciu metu. paciu nuostabiausiu, paciu kurybingiausiu, sveikata trykstanciu, optimizmo nestokojanciu ir geriausiu is visu praejusiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Cha, kaip tik vakar kepiau morkų tortą :)
    Kaktusai nerealūs!
    Linkėjimai ir sveikinimai Naujųjų Metų proga, džiugink mus ir toliau ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui, Julija, ir aš linkiu pačių geriausių metų ir naujų atradimų :)

      Panaikinti
  3. Labai labai gražiai atrodo. Norėčiau ir aš kada tokių švenčių, kai nereiktų niekur lėkt iš namų ir būtų galima pasidaryti kažką skanaus, ko nereiktų saugiai transportuoti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikriausiai, tenka važiuoti šventėms pas tėvus... Kol yra tokia galimybė, džiaukis. O kai nusistovės gyvenimas, juk niekas neuždraus pasikviesti pas save ir suruošti pačią ištaigingiausią vakarienę :) Su Naujais!

      Panaikinti
  4. Su praejusiomis sventemis ! Viso kas geriausia siemet,prasmingu metu :) Retai rodotes paskutiniu metu :-(((( Labai truksta jusu receptu ir jaukiu aprasymu.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ačiū, Saitana :) Taip, darbai pavogė beveik visą laiką :)

    AtsakytiPanaikinti