2013 m. gruodžio 3 d., antradienis

NAMIE SŪDYTOS MENKĖS SALOTOS SU APELSINAIS, PANKOLIU IR GRANATAIS

Puikus skonių derinys. Išbandžiau naminį menkės sūdymo būdą, už kurį esu vėl dėkinga Mitchell Tonks knygai "Fish Easy". Keletą dienų palaikyta druskoje, menkės filė tampa tvirta, standi ir labai skani. Visai kitokia nei įprasta ir labai tinkama salotoms...


Reikia: (keturiems)
apie 300 g šviežios menkės filė (su oda)
2 kupinų saujų rupios druskos
1 apelsino
1 mažos pankolio šaknies
pusės raudono svogūno
pusės granato sėklų
šviežių kalendros lapelių

užpilui:
100 ml apelsinų sulčių
100 ml citrinų sulčių
100 ml greipfrutų sulčių
pusės apelsino žievelės
apie 25 ml vaisių acto (aš naudojau naminį, o jūs naudokite obuolių arba balzaminį)
50 g cukraus
poros šafrano plaušelių
žiupsnio kalendros žirnelių
1 žvaigždinio anyžiaus
100 ml alyvuogių aliejaus

Menkę sudėkite į indą ir užberkite druska, kad visiškai ją apsemtų. Uždenkite maistine plėvele ir laikykite šaldytuve dvi paras, kasdien vis nupildami ant indo dugno susidariusį skystį.


Po dviejų dienų žuvį išimkite iš druskos ir pamerkite į šaltą švarų vandenį. Parą laikykite šaldytuve, vandenį keletą kartų pakeiskite. Paragaukite, atpjautas filė gabalėlis turėtų būti standus ir šiek tiek sūrus.

Nedideliame puode užvirinkite šiek tiek vandens. Švelniai įleiskite sūdytą menkę ir pavirinkite vos minutę. Puodą nuimkite nuo kaitros ir palikite, kad žuvis atvėstų vandenyje.

Kitame puodelyje sumaišykite visus užpilui skirtus produktus išskyrus aliejų. Pavirinkite ant vidutinės kaitros, kol tūris sumažės per pus. Išimkite prieskonius ir įmaišykite aliejų. Atvėsinkite.

Apelsiną nulupkite (ne tik žievę, bet ir baltąją dalį) ir supjaustykite plonais griežinėliais. Svogūną nulupkite ir supjaustykite kuo plonesniais pusžiedžiais. Pankolį taip pat supjaustykite kuo ploniau. Viską sudėkite į dubenį, užpilkite paruoštu užpilu ir palikite, kad pasimarinuotų.
Rankomis susmulkinkite sūdytą menkę, sudėkite į dubenį su salotomis. Užbarstykite granato sėklų, šviežios kalendros ir patiekite...


Labai nekasdieniškos salotos :)

2 komentarai:

  1. Aušra, dievinu sūdytą menkę. Dažniausiai aš ją perku labai stipriai sūdytą ir išdžiovintą. Tris paras mirkau šaltame vandenyje, o tada valgome arba kepu įvairiausius kepsnius, kotletukus. Fantastiškas skonis ir mėsos faktūra....apsilaižyti galima.
    O pamačiusi Tavo fantastiškas salotas, dar labiau užsimaniau:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. va, aš irgi prisiminiau pas portugalus valgytą menkę :)

    AtsakytiPanaikinti