2014 m. gegužės 30 d., penktadienis

ŽYDINTYS LIETINIAI


Sako, vyrams gėlių nedovanoja, tačiau žydinčių lietinių, manau, jie tikrai neatsisakytų... O jei dar turite mažų vaikų, tai turėtų būti ne tik šventė, bet ir didžiulis džiaugsmas tokius blynus kepti drauge. Kaip suprantat, našlaitėmis pražydusiais lietiniais palydžiu pavasarį ir skiriu juos visiems vaikams bei tėčiams...



Jei šitokius lietinius keptumėt ne su darželinėmis, bet su kvapiosiomis našlaitėmis, jūsų lietiniai dar ir gaiviai kvepėtų. Įsitikinau, mat tos didžiosios našlaitės, kurias naudojau kaip "inkliuzą" blynams, gaiviai dvelkė visą laiką, kol juos kepiau. Žinoma, našlaičių žiedai turi būti švarūs ir nepurkšti. Galite naudoti ir kur nors palaukėje surinktas mažutes dirvines našlaites, ir darželines ir kvapiąsias. Šiuos lietinius kepkite ant mažesnės kaitros nei įprastai, kitaip žiedai ims svilti ir ruduoti, blynui nespėjus nei apkepti...


Reikia:
1 kiaušinio
150 ml pieno
200 ml vandens
žiupsnio druskos
1 šaukšto cukraus
30 g tirpinto sviesto
1 arb. š. vanilių esencijos ar cukraus su natūralia vanile
150 g miltų
pačių įvairiausių našlaičių žiedų

Našlaitėms kruopščiai nuskabykite kotelius (iki pat žiedo) ir susidėliokite "veidukais" į viršų, kad būtų patogiau, nes suktis reiks gan sparčiai.
Kiaušinį suplakite su pienu, vandeniu, cukrumi ir druska. Suberkite vanilinį cukrų ar vanilių esenciją ir lydytą sviestą. Galiausiai, įmaišykite miltus. Tešlą palikite, kad pabrinktų, mažiausiai 30 min.
Keptuvę įkaitinkite, šiek tiek patepkite aliejumi ir nukėlę nuo kaitros įpilkite tešlos. Kol keptuvės nepadėjote atgal ant viryklės ir tešla nespėjo sustingti, stenkitės greičiau sudėlioti našlaičių žiedus. Keptuvę grąžinkite ant viryklės ir kepkite, kol galėsite apversti. Švelniai apverskite ir gėlėtąją pusę kepkite visiškai neilgai, apie 15 - 20 s, kad našlaitės nesudegtų. Išverskite į lėkštę ir atvėsinkite. Iškepkite likusius lietinius.


Manoji keptuvė mažesnė, tad aš iškepiau apie 12 blynų. Keptuvės kaitrą reguliuokite pagal save, iš pradžių pabandykite. Ilgėliau kepkite apatinę blyno dalį, kad apvertus kepti reiktų kuo trumpiau.
Šiuos lietinius rekomenduojama valgyti aplietus našlaičių sirupu. Beje, mėlynos našlaitės sirupą nudažo neįtikėtinai ryškiai, atrodo, kad pripilta dažų...

Gražių vasaros sutiktuvių!


Idėja iš Miche Bacher knygos "Cooking with Flowers", 2013 m.

15 komentarų:

  1. nerealiai :) o skonio naislaiteles - priduoda?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne, Migle, skonio nepriduoda. Mano jaunuolis į šiuos blynus žiūrėjo keistai, bet keletą kartų paklausęs, ar tikrai valgoma, suvalgė gardžiai :)

      Panaikinti
  2. Grazu, netiketa, kaip kokie gobelenai man tie blyneliai...Stai kaip reikia rodyti mylimiems zmonems! saunuole!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kaip grazu! Niekad nebuciau pagalvojus :) Super ideja ir lietiniai, nerealu :)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nu kažkas nerealaus:) Valgyti ir man būtų baisoka, bet vaizdas tai užburiantis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kad nebūtų baisu, reikia pirmiausiai, žinoti, ką valgai :) Našlaitės nesikandžioja, tikrai ir yra valgomos :)

      Panaikinti
  5. Fantastika! Komplimentai didžiausi:)

    AtsakytiPanaikinti