2013 m. birželio 28 d., penktadienis

RŪKYTOS LAŠIŠOS SALOTOS SU BRAŠKĖMIS...

... gražgarstėmis ir pankoliais.
Lysvėse ir turguje dar tikrai yra braškių. Jei pabodo kepti pyragus ir valgyti vienas, su pienu, jogurtu ar plakta grietinėle, pabandykite keletą įmesti į salotų lėkštę. Kad ir su lašiša. Kad ir kaip neįprastai beatrodytų, salotos puikios. Gaivios ir nenuobodžios :)




Reikia:
200 g rūkytos lašišos
vidutinės pankolio šaknies
geros saujos jaunų gražgarstės lapų (rukolų) arba salotų lapų
apie 200 g šviežių braškių

užpilui:
4 šaukštų alyvuogių aliejaus
2 šaukštų baltojo vyno acto (keičiau balzaminiu actu)
2 šaukštelių grūdėtųjų garstyčių
šaukštelio skysto medaus
maltų pipirų pagal skonį

Lašišą supjaustykite siauromis, plonomis juostelėmis.
Pankolio šakniagumbiui nulupkite išorinius sluoksnius, perpjaukite pusiau ir supjaustykite kuo ploniau.
Braškėms nuskabykite taurėlapius ir supjaustykite puselėmis.


Gražgarstes ar salotas, kartu su lašiša ir pankoliais dailiai išdėliokite lėkštėse, tarpelius užpildydami uogomis.
Užpilui suplakite aliejų su garstyčiomis, actu ir medumi. Jei reikia, pagardinkite pagal savo skonį. Užpilkite ant salotų ir užbarstykite maltais pipirais. Patiekite su skrudinta balta duona...

Skanaus!


Šaltinis: BBC Good Food

2013 m. birželio 25 d., antradienis

ŠEIVAMEDŽIO ŽIEDŲ IR BRAŠKIŲ LEDAI



Per Jonines rišau kupoles - mažas vaistingų, valgomų ir tam tikrą magišką galią turinčių augalų puokšteles. Sau, kaimynėms ir draugei. Rišau viena. Tylomis ir medituodama. Iš žydinčių arba dar tik skleidžiančių žiedelius raudonėlių, šalavijų, jonažolių, petražolių, rūtų, valerijonų, peletrūnų, juozažolių ir bebaigiančių žydėti geltonųjų bijūnų. Džiovinimui, kaip gerovės ir apsaugos nuo visokių blogybių simbolį. Iš to, ką radau pas save. Dabar taip viskas žydi ir veši...


Prieš pat Jonines buvo tik ką pradėję skleistis šeivamedžiai. Dviračiu myniau į mišką, skinti šių žiedų. Atradau didžiulę pievą, su žole iki pažastų, su žydinčiomis jonažolėmis, kraujažolėmis ir kaulažolėmis. Su jūra dilgėlių. Žinosiu, kur važiuoti pastarųjų pavasarį. Toje pievoje - ištisi šeivamedžių sąžalynai, matyt, vėjo užsėti. O gal paukščių dėka subujoję. Po keletos šiltų dienų turėtų būti pats jų žydėjimas.


Kaip gaiviai kvepia po lietaus! Viriau šeivamedžio žiedų sirupą ir sukau ledus.
Jei patinka šeivamedžio žiedų kvapas (nes ne visiems jis patinka), patiks ir šie ledai. Kreminiai, susimaišę su trintomis braškėmis... labai vasariški.


Reikia: (apie 1 l ledų)
300 ml riebaus pieno
300 ml grietinėlės
125 g cukraus pudros
1 arb. š. cukraus su vanile
5 kiaušinio trynių
apie 10 šeivamedžio žiedynų (žiedų kekių)
300 g šviežių braškių
1 - 2 šaukštų cukraus (braškėms)

Į prikaistuvį supilkite pieną, grietinėlę, įberkite apie 80 g cukraus pudros, sudėkite nuo stiebelių nukarpytus šeivamedžio žiedus (karpykite tiesiai virš puodo, kad visos žiedadulkės, kurios suteikia ne tik skonio ir kvapo, bet ir spalvos, subyrėtų į pieną) ir užkaiskite. Kaitinkite vis pamaišydami ant mažos kaitros iki užvirimo, tik neužvirinkite. Nukelkite nuo viryklės ir palikite, kol sutrinsite trynius.


Kiaušinių trynius išplakite su likusiu cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo. Pieno mišinį nukoškite ir pamažu, plona srovele, nuolat intensyviai maišant, supilkite į išplaktus trynius. Gerai išmaišykite ir vėl statykite ant viryklės. Nuolat maišant kaitinkite, kol masė sutirštės (neužvirinkite!), tai turėtų užtrukti apie 15 min. Masę atvėsinkite, o po to atšaldykite šaldytuve (geriausiai mišinį ruošti iš vakaro).
Braškes nuvalykite ir sutrinkite su cukrumi iki tyrės ir laikykite šaltai.
Atšaldytą ledų masę išsukite ledų gaminimo aparate pagal naudojimo instrukcijas. Baigiant sukti, t.y., masei sutirštėjus, supilkite trintas braškes ir švelniai permaišykite (visiškai neišmaišykite, tegul šaldytos uogos matosi kreminių ledų sluoksniuose). Paruoštus ledus supilstykite į indelius ir sudėkite į šaldiklį.

Patiekite su šeivamedžio žiedų sirupu ir uogomis...


Adaptuota pagal Lubie to gotowanie










2013 m. birželio 21 d., penktadienis

KEPTI KALMARŲ ŽIEDAI SU ČILI DRUSKA IR PIPIRAIS

Kepti kalmarai skaniausi traškūs. Kad tokius pagaminti, tereikia pieno ir miltų. O jei mėgstate aštriai ir gamtoje per šventes ketinate gurkšnoti alų, šis užkandis bus labai tinkamas...


Reikia:
apie 350 g šviežių kalmarų (3 - 4 vnt.)
3 valg. š. jūros druskos
2 arb. š. juodųjų pipirų žirnelių
2 arb. š. Sičuano pipirų žirnelių
4 mažų džiovintų čili pipirų (naudojau nubrauktą šaukštelį maltų, manieji labai aštrūs)
nedidelės saujos miltų
nedidelės saujos kukurūzų krakmolo
300 ml pieno
aliejaus kepimui
žiupsnio šviežių kalendros lapų
žaliosios ar įprastos citrinos patiekti

Kalmarus nuvalykite (nulupkite odą ir išimkite vidurius) ir supjaustykite maždaug 1 cm storio žiedais.
Druską sumaišykite su pipirais ir pakepinkite sausoje keptuvėje ant vidutinės kaitros, kol pajausite malonų pipirų kvapą. Palikite, kad atvėstų, tuomet sutrinkite grūstuvėje kartu su džiovintais čili.


Maždaug du trečdalius mišinio sumaišykite su miltais ir krakmolu.
Į dubenį įpilkite pieno.
Keptuvėje gerai įkaitinkite aliejų (aliejaus negailėkite, kalmarai turi jame virti; jei turite, naudokite "wok" keptuvę). Kalmarų žiedus merkite į pieną, tuomet - į miltų - druskos mišinį ir švelniai suleiskite į keptuvę. Kepkite vos pora minučių, kol apskrus (kepti tikrai reikia labai trumpai, kad nesigautų guminiai).

Iškepusius trumpam sudėkite ant sugeriamojo popieriaus (popierinių rankšluosčių) ir sudėkite į lėkštę. Pabarstykite likusiu druskos ir pipirų mišiniu, šviežiais kalendros lapeliais ir patiekite su citrinos skiltelėmis....






Gražių Joninių!