2015 m. rugsėjo 28 d., pirmadienis

MOLIŪGŲ DŽEMAS

... su apelsinais ir mangais.


Labai myliu rudenį tokį, koks yra pastaruoju metu. Įšilusį nuo jūros. Su gausybe išraiškingų debesų danguje. Su protarpiais lyjančiu lietumi ir vėl išlendančia saule. Myliu šlapiais lapais ir grybais kvepiantį mišką ir susivėlusią jūrą. Aronijomis pasistiprinti užsukančius migruojančius strazdus. Ir neįprastai didelį mėnulį. Pamažu raustančius klevus ir ąžuolus, barstančius giles. Bumpsinčius obuolius nuo medžių ir dar labai daug gerų dalykų!

Didžiuliai oranžiniai moliūgai - taip pat vienas iš rudeninių malonumų. Atgaiva akims, man jie labai gražūs. Jei rudenį lankysitės arčiau jūros, spalio pabaigoje būtinai užsukite į Švėkšną, kur vyksta puiki moliūgų šventė. Tūkstančiai gražuolių vienoje vietoje!

O aš verdu moliūgų džemą, kvepiantį citrusiniais. Praeitą rudenį įmaišiau dar ir gerai prisirpusių mangų. Džemas gavosi ne tik nuostabios aukso spalvos, bet ir nepakartojamai aromatingas ir gaivus. Jei nežinote, kur ir kaip suvartoti gausų moliūgų derlių, rekomenduoju!


Reikia:
800 g moliūgo (be odos ir sėklų)
2 gerai prisirpusių mangų
2 apelsinų
1 citrinos
500 g uogienių cukraus

Moliūgą sutarkuokite plonais šiaudeliais (jei neturite tokios tarkos, pjaustykite peiliu, nedideliais "skaniais" šiaudeliais ir virkite šiek tiek ilgiau).
Mangus nulupkite ir susmulkinkite (kaulą, žinoma, išimdami).
Apelsinus ir citriną gerai nušveiskite karštu vandeniu su soda. Išorinę citrusinių žievelių dalį (be baltosios dalies) plonai nutarkuokite. Apelsinus nulupkite ir džemui naudokite tik minkštimą, stengdamiesi atskirti nuo membranų (baltųjų jungiamųjų vaisiaus dalių).
Iš citrinos išspauskite sultis.
Į puodą suberkite tarkuotą ar pjaustytą moliūgą, mangų ir apelsinų minkštimą, apelsinų ir citrinų nutarkuotas žieveles, supilkite citrinos sultis ir užvirkite. Pradėjus kunkuliuoti, kaitrą sumažinkite ir pavirkite apie 15 minučių. Moliūgas gali likti truputėlį traškus, taip bus gardžiau.
Suberkite uogienių cukrų ir dar pavirkite apie 10 - 15 minučių.
Sukrėskite į sterilius stiklainius ir užsukite.

Skanaukite su baltu varškės sūriu ar minkštuoju sūriu, labai gardu su kietuoju sūriu (pvz., "Džiugas"). Šis skanėstas puikiai tiks su blyneliais, jogurtu, koše ar varške. Puikiai pagardins desertus (pvz., grietinėlės drebučius panna cotta). Jei mėgstate, įmaišykite šiek tiek šviežio imbiero, jis suteiks dar daugiau gaivumo...

Gražių rudens akimirkų!



7 komentarai:

  1. Ačiū už receptą, bandysiu virti :)
    O jeigu dėčiau paprastą cukrų ir šiek tiek gryno pektino, ar daugiau cukraus reikėtų?

    Daiva

    AtsakytiPanaikinti
  2. O koks kiekis gaunasi džemo iš nurodytų produktų?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tiksliai nepasakysiu, aš pilsčiau į mažus, 250 - 300 ml stiklainėlius, tai apytikriai virš litro, gal 1.2 - 1.5 l.

      Panaikinti
  3. Laban graziös nuotraukos ir labai skaniai atrodo. Džiaugiuosi, kad atradau jūsų tinklaraštį, tikrai sužavėjo :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Miela, Aušra, kur Jūs dingot? Labai trūksta Jūsų receptų ir prasmingų žodžių. Jolanta

    AtsakytiPanaikinti
  5. Šis moliūgų džemas atrodo puikiai! Beje, laukiu kada grįšite - noriu naujų receptų :)

    AtsakytiPanaikinti