2011 m. gruodžio 12 d., pirmadienis

AGURKIENĖ

Su vištų širdelėmis ir penkių grūdų mišiniu. Būtent tokią raugintų agurkų sriubą verdu nuo senų senovės. Tirštą, su kaimiškais, rūgščiais, tikrai raugintais agurkais. Iš bačkutės. Tokiais, kurie skaniausi su rūkytais ar sūdytais lašiniais ir juoda duona. Kai kas dar pasakytų "ir su arielka". Mano kūma (krikšto mama) tokius vadina tinginio agurkais. Ji tokius užtaiso į trilitrinius, tikriausiai, palaukia, kol įrūgs, uždengia storais, dvigubais plastikiniais dangteliais ir išneša į vėsų rūsį. Sako, geras buvo šiemet agurkų derlius, užsiraugėm keliasdešimt stiklainių. Išsilaiko apie metus, kuo ilgiau, tuo macnesni... Įsivaizduojat? Tokių ir gavau lauktuvėms, pačiai gardžiausiai agurkienei. Reiks pasižvalgyti statinaitės agurkams kitam sezonui...


Reikia:
apie 0,5 - 0,7 kg vištų širdelių;
1 svogūno;
1 morkos;
gabalėlio sviesto;
truputį daugiau nei puse puodelio penkių grūdų mišinio ("penki grūdai košei" - žirniai, kviečiai, rugiai, miežiai, avižos);
3 - 4 didesnių bulvių;
4 - 6 raugintų agurkų (kuo rūgštesni, tuo geriau);
druskos, pipirų žirnelių, lauro lapo;
džiovintų prieskoninių žolių mišinio sriubai;
maltų pipirų.

Grūdus iš vakaro perplauname ir užpilame vandeniu.
Vištų širdeles švariai nuplauname, nupjaustome nereikalingas dalis. Užpilame vandeniu ir užviriname.
Nugraibstome putas, įmetame lauro lapą, pipirų žirnelių, prieskoninių žolių sriubai ir ant mažos kaitros verdame 30 - 40 min.
Suberiame išmirkytus grūdus, pagal skonį pagardiname druska ir paverdame, kol grūdai šiek tiek suminkštės.
Sudedame kubeliais pjaustytas bulves.
Smulkintą svogūną ir tarkuotą morką pakepiname keptuvėje ant sviesto, kol daržovės suminkštės ir sudedame į sriubą. Bulvėms išvirus, sudedame kubeliais pjaustytus agurkus. Skonį reguliuojame druska ir agurkų rasalu, kuris labai pagerina agurkienės skonį...



7 komentarai:

  1. Sriuba atrodo nuodėmingai skaniai :)
    Mėgstu agurkynę, kai kiti verda, o pati kažkodėl nesiimu jos gaminti... Atsakymo "kodėl" dar neradau :P

    AtsakytiPanaikinti
  2. va cia tai geris, gaila, kad pas mus agurku tokiu ner, nei raugintu nei svieziu... :( kaipmat isvirciau tokios sriubytes :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. gerai atrodo ;)
    tik kad pas mus tokios namie nieks net neragautų, nes su širdelėm...
    nebent kokia kitokia mėsyte ar kauliuku pakeist. aš dažnai agurkienę darau su perlinėm kruopom, pas mus taip įprasta :)
    beje, čiemet aš ir pati močiutęs išsiklausinėjau ir dariausi į 2l stiklainius sau raugintus stiklainius agurkėlius. iki šiol gražiausiai laikosi. tik kiek sūroki jie man regis :) na ir kas, už tai mano pačios raugti ir be jokių priedų :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kristina, ačiū! Linkiu kada nors pabandyti, jei patinka, agurkienė puiki sriuba :)

    Viktorai, tokią kartais verdu ir su marinuotais agurkais. Ką darysi, jei raugintų nerasta... Na ir kas, kad pas mus pilna šviežių agurkų. Aš pro juos praeinu lyg pro plastmasinius, vis vien nevalgomi :)

    Jurga, tiek virtos, o ypač troškintos vištų širdelės labai skanios, bet būna, kad į taip vadinamus subproduktus žmonės žiūri kreivokai..
    Be jokios abejonės tokią sriubą galima virti su bet kokia mėgstama mėsa ar su perlinėmis kruopmis, kaip įprasta. O už naminius, savos gamybos agurkus geriau nieko ir būti negali :0) Matyt, agurkėliai gerai ir laikosi, kad sūroki. Užtat skanumėlis!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Skanumynas man tokia sriubytė:) Aš irgi kartais su marinuotais verdu, nes ne labai turiu kur raugintus agurkus laikyti, bet skonis nuo to aišku nukenčia.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kokie agurkai gražūs - tokie tvirti ir nesubliuškę! O sriuba atrodo labai skaniai. Man paprasta agurkinė - su perlinėm kruopom ir kauliukais labai patinka, o čia su širdelėmis ir penkių grūdų mišiniu, ojojoi koks gėris... :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Rennie, agurkų sriuba mano mėgstamų sąrašo viršūnėje. Su marinuotais neblogai, bet tikrai ne tas. Raugintų agurkų pas mus visuomet galima nusipirkti turguje, iš bačkos, juk tubūt, visur yra :)

    Vilma ačiū, pagyros mano krikštamotei :) Šie agurkėliai buvo tikrai puikūs. O sriuba kaip sriuba, tik truputėlį "pamandrinta" :)

    AtsakytiPanaikinti