2012 m. sausio 2 d., pirmadienis

VENGRIŠKA GULIAŠINĖ

Ką gi, sveiki Juodojo vandens drakono metai! Būtų labai smagu, kad pildytųsi astrologų pranašystės ir 2012-ieji būtų tikrai paskutiniai sunkaus periodo metai. Šiltesni, harmoningesni, labai palankūs meilei ir partnerystei...

Po ilgų švenčių, sočių ir užsitęsusių vaišių man visuomet norisi tik sriubos ir daugiau nieko. Sriubos pirmadienį, sriubos antradienį ir dar šiek tiek sriubos kitomis dienomis. Macniai rūgščios. Karštos, tirštos ir aštrios. Dar ryškios... Vengriška guliašinė - viena tokių. Tokią labai mėgsta mano vyresnėlis...


Reikia:
apie 700 g jautienos (aš perku taip vadinamą "jautienos azu", liesą mėsą, supjaustytą mažomis siauromis ir skaniomis juostelėmis);
šlakelio aliejaus;
nedidelio gabalėlio sviesto;
1 svogūno;
1 - 2 skiltelių česnako;
šaukštelio saldžiųjų paprikų miltelių (labai tinka rūkyta paprika);
džiovintų rupiai maltų čili pagal skonį;
pusės šaukštelio kmynų;
pusės šaukštelio šviežių čiobrelių žolės (džiovintų prireiks daugiau);
1 - 1,5 l jautienos sultinio;
1 saldžiosios raudonosios paprikos;
1 šviežio čili pipiro;
druskos pagal skonį;
400 g konservuotų pomidorų savo sultyse;
šaukšto pomidorų pastos (arba keletos šaukštų natūralaus pomidorų padažo);
keletos miltingų bulvių;
1 - 2 nedidelių morkų.

Storadugniame puode ant sviesto su trupučiu aliejaus pakepinkite smulkiai kapotą svogūną, kol šis suminkštės. Sudėkite mėsos gabalėlius ir pakepinkite ant didelės kaitros, kol jautiena gražiai iš visų pusių apkeps. Suberkite paprikų miltelius, pagardinkite druska, čili pipirais ir dar šiek tiek maišydami pakaitinkite.
 Įberkite kmynų, sudėkite rupiai supjaustytą česnaką ir čiobrelius. Užpilkite sultiniu, kad viską apsemtų, uždenkite dangčiu ir ant mažos kaitros troškinkite apie dvi valandas, kol jautiena pasidarys labai minkšta.

Svieste pakepinkite griežinėliais supjaustytas morkas ir sudėkite į sriubą. Suberkite išvalytą ir nedideliais gabalėliais supjaustytą papriką, pasmulkintą šviežią čili, sutrintus konservuotus pomidorus, pomidorų pastą ir kubeliais pjaustytas bulves. Jei reikia, dar įpilkite sultinio. Virkite dar apie pusvalandį arba kol suminkštės bulvės. Pagal skonį pagardinkite druska ir čili, jei dar reikia.
Patiekdami, užspauskite citrinos sulčių ir įdėkite griežinėlį citrinos...


Pagal BBC GoodFood

6 komentarai:

  1. Po Kalėdų persivalgymo labai norisi sriubos, šita super :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ir pas tave pirmasis metų įrašas sriuba :) Skanioji guliašinė...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tai kad sriuba geriausias maistas po švenčių.. Bent jau man. Rennie, tavoji burokėlių sriuba tiesiog šoka viliotinį :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ausrra, labai ačiū, gavosi puiku sriuba. Dar vieną kartą sužibėjau vyro akyse kaip puiki virtuvės šefė ;) Tik nedėjau nei citrinos sulčių, nei citrinos, nes man užtenka rūgšties iš konservuotų pomidorų, man kai per rūgščiai, neskanu. Nors galbūt rūgštumas ir turėtų būti firminis šios sriubos ženklas :)

    Tikiuosi, kad 2013 geresni ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smagu, kad atsirado proga sužibėti :) O citrina čia labai tinka ir jos tereikia vos kelių lašų kaip esminio akcento :) Na, bet kiekvienam pagal skonį :) Ačiū už atsiliepimą..

      Panaikinti
  5. Pats geriausias receptas :) jau gal 10 kartų darome

    AtsakytiPanaikinti