2012 m. kovas 9 d., penktadienis

DRIBSNIŲ SAUSAINIAI

... su spanguolėmis arba bruknėmis, avižų arba kviečių dribsniais, linų sėmenimis, kokoso drožlėmis, šokoladu ir dar daugybe kitokių gerų dalykų.


Šiuos sausainius kepiau dvejopai. Pirmuoju - su greito paruošimo avižiniais dribsniais, cukrumi, sviestu, šaldytomis spanguolėmis ir viskuo kitkuo. Storesnius ir minkštesnius. Idėją kažkada pasigavau pas Forellę.
Antrą kartą avižinius dribsnius keičiau negreito paruošimo kviečių dribsniais, įprastus miltus keičiau rupaus malimo (viso grūdo) kvietiniais, cukrų - fruktoze, dalį sviesto - kokosų aliejumi ir spanguoles - bruknėmis. Gavosi mažiau saldūs, plonesni ir labai gardūs rupūs sausainiai, kuriuos mano šeimyna kaip mat sukramsnojo. Kažkas truputėlį sveikiau, rekomenduoju!





Skliausteliuose nurodyti produktai ir jų kiekiai nurodyti sveikesniems sausainiams...

Reikia:
120 g minkšto sviesto (arba  70 g minkšto sviesto ir 50 g kokosų aliejaus);
100 g cukraus (arba 50 g fruktozės);
2 kiaušinių;
2 prisirpusių, o dar geriau persirpusių bananų (arba 1 banano);
170 g miltų (arba 170 g viso grūdo kvietinių miltų);
nubraukto šaukštelio kepimo miltelių;
plytelės (100 g) juodojo šokolado (arba 100 g šokolado be cukraus);
šaukštelio cukraus su vanile;
žiupsnelio druskos;
150 g greito paruošimo avižinių dribsnių (arba 150 g  kvietinių dribsnių);
100 g kokoso drožlių (arba 100 g šviežiai tarkuoto kokoso);
50 g linų sėmenų;
puoduko šaldytų ar šviežių spanguolių (arba bruknių).

Minkštą sviestą išttriname su cukrumi (fruktoze) iki purumo, po vieną įmušame kiaušinius, sudedame trintus bananus ir gerai išmaišome. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, avižiniais ar kvietiniais dribsniais, vaniliniu cukrumi, druska, linų sėmenimis ir kokoso drožlėmis. Įmaišome į tešlą.
Suberiame spanguoles (bruknes) ir peiliu rupiai kapotą šokoladą.
Šaukštu dedame tešlos kauburėlius ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Jei norime plonesnių sausainių, tuos kauburėlius dar pasapudžiame šakute ar peiliu.


Kepame 200 laipsnių kaitros orkaitėje apie 20 minučių, kol dailiai paruduoja.

Palaukiame, kol visiškai atvės ir bėgame kaisti čiobrelių arbatos... :)

 
Iškeptus antruoju būdu, su fruktoze, galite pabarstyti miltiniu cukrumi.


14 komentarų:

  1. Atrodo labai pagal mano skonį ir įtrauksiu į pavasarinį meniu :) O koks maždaug kiekis sausainių gaunasi?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Apie dvi skardas. Žinoma, priklauso nuo to, kokio dydžio darysite :0)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū Aušrrele, savaitgalį kepsiu pasistrikinėdama;)
    Panašiai kepu javainių juosteles, bandysiu sausainukus - juolab, kad turiu kokosų aliejaus ir šaldytų spanguolių.
    Užtenka valgyt visokius riebius ir nežmoniškai kaloringus kepinius, pavasaris juk :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. jau pries pusvalandi iskepiau ir ...prisikirtau :D skonio apibudint - negaliu. bet kad uzkabina - tai faktas :) lauksiu vyro verdikto :D mazoji pasake - kad rugstu... kur nebus, kad spanguole ar tai brukne suvalge... :D bet sokolada islupo kiek imanoma buvo :D zodziu - idomus, ir tikrai kepsiu kitakart :) tik turbut su kitom uogytem... nes situ - teks laukt naujo derliaus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Migle, labai džiugu, ačiū už atsiliepimą :) Vietoj šaldytų uogų galima naudoti džiovintas, tada rūgštumas ne taip liežuvį kutens :) Sėkmės!

      Panaikinti
    2. ...nezinau 0 man tas rygstumas - visai nemaiso - kip tik toki cinkeli gera duoda :) o beje, ir vyrui patiko, ir puskei ( ji sake kokoso nreikia - nes ji jo tiesiog nemegsta :D . zodziu - ne kas jau ir liko.... :) Aciu! :)

      Panaikinti
    3. Migle, smagu, kad patiko, šiuos sausainius galima kepti drąsiai improvizuojant - vienas uogas ar riešutus keičiant kitais.. :) Man taip pat patiko su rūgštesnėm uogom (bruknės priduoda net šiokio tokio kartumo, kuris man taip pat tinka), bet jei norisi kitokio skonio, galima mėginti ir su džiovintom..

      Panaikinti
  5. Ausrra, sausainiukai - Nerealūs ;) Šiandien kepiau ir visi liko labai skaniai sužavėti. Dėjau šaldytas spanguoles, priedo - sezamų ir moliūgų sėklas. Kvietinius miltus pakeičiau pilno grūdo ruginiais ir grikių miltais.
    Spanguolių rūgštelė puikiai susigrojo su cukraus saldumu ir valgant nė trupučio netrukdė :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Šiandien kepiau šiuos sausainius ir galiu pasakyt, kad sunku praeit pro jų lėkštę nepaėmus :) Labai skanūs, jau seniai tokius gardžius buvau atradus. Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Puikus receptas! :) O kur galima gauti sokolado be cukraus?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. "Rūtos" konditerijos fabrikas gamina becukrį šokoladą "Aušra", jo būna ir prekybos centruose. Yra ir atvežtinių, reikia ieškoti didžiuosiuose prekybos centruose prie ekologiškų ar bio prekių, taip pat prekių diabetikams :)

      Panaikinti